Engelskt namn: Instrument Playing: Techniques and Methodology
Denna kursplan gäller: 2024-09-16
och tillsvidare
Kurskod: 6KS033
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Estetiska ämnen: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-09-05
Innehåll
Kursen riktar sig till pedagoger eller lärare i kulturskola, grundskola eller andra med intresse för instrumentala färdigheter och instrumentsundervisnings-metodik. Utifrån ett praktiknära förhållningssätt, behandlar kursen spelfärdigheter och musikalisk interpretation i elbas, elgitarr, piano, röst och trummor på en grundläggande till fördjupad nivå. Kursen behandlar också instrumentundervisningsmetodik med fokus på att planera undervisningsmoment och skapa eget undervisningsmaterial.
Kursen ges som en del av kursutbudet med inriktning mot kulturskolepedagogik.
Förväntade studieresultat
För betyget Godkänd ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
redogöra för musikalisk interpretation och konstnärligt uttryck i relation till elbas, elgitarr, piano, röst och trummor
redogöra för hantverksmässiga kunskaper samt metodik för att undervisa i elbas, elgitarr, piano, röst och trummor
Färdighet och förmåga
gestalta spelfärdigheter inom elbas, elgitarr, piano, sång och trummor
utforska och tillämpa metoder för instrumentalövning
ge exempel på hur repertoarval kan användas i instrumentundervisning
planera undervisningsmoment för elbas, elgitarr, piano, röst och trummor
konstruera undervisningsmaterial för elbas, elgitarr, piano, röst och trummor
Värderingsförmåga och förhållningssätt
ta ställning till användandet av musikteoretiska kunskaper i relation till spelfärdigheter inom elbas, elgitarr, piano, röst och trummor
kritiskt granska och värdera sitt eget och andras musicerande
identifiera sitt eget och andras behov av kompetensutveckling
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen genomförs som distanskurs med digitala träffar. Undervisningen bedrivs i form av videoföreläsningar, handledningsträffar, seminarier, workshops och individuellt arbete. Närvaro är obligatorisk där examinerande inslag förekommer. Tillgång till internet krävs. Inlämnande av arbetsuppgifter, diskussioner och kommentarer är obligatoriska och sker via kursens webbplattform.
I kursen integreras teoretiska och vetenskapliga begrepp i den praktiska och konstnärliga verksamheten med inriktning mot kulturskolan och/eller andra undervisningssammanhang.
Examination
Kursen examineras enskilt genom videoinlämningar, seminarium och skriftliga inlämningsuppgifter.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov och kan göras för student som erhållit beslut om stöd. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Vid videoinlämningar och seminarium används betygsgraderna Underkänd (U) och Godkänd (G). Vid skriftliga inlämningar används betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Väl Godkänd på kursen krävs betyget Väl Godkänd på 2/3 av kursens skriftliga inlämningsuppgifter.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
En student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett underkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor på kursansvarig institution med en sådan begäran.
Övriga föreskrifter
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är kursens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas, annars måste de göras eller lämnas in vid nytt provtillfälle.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenterna minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.