"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Skapande drama, 7,5 hp

Engelskt namn: Drama as exercise, improvisation and composition

Denna kursplan gäller: 2022-06-20 och tillsvidare

Kurskod: 6KS025

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Estetiska ämnen: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2022-06-27

Innehåll

Studierna syftar till att ge en grundläggande kunskap i drama, och riktar sig till dig som är lärare eller pedagog i kulturskola, grundskola och förskola eller till dig som är intresserad av att öka dina kunskaper om drama som uttrycksform. Kursen ger möjlighet att utveckla din uttrycksförmåga med röst och kropp. I kursen utforskas drama som kroppsligt uttryck, med fokus på improvisation, sceniskt berättande och fysisk gestaltning. Dramaämnet studeras som både kollektivt och individuellt uttryck.
 
Kursen behandlar drama som metod och praktik. I studierna varvas teori med praktiska övningar där betydelsen av samspel, närvaro och inlevelse i det sceniska arbetet undersöks.
 
Under kursens gång används loggbok som redskap för dokumentation och reflektion. Litteraturen behandlas kontinuerligt skriftligt och muntligt. Kursen ger studerande möjlighet att utveckla sin konstnärliga gestaltningsförmåga och avslutas med inlämning av skriftlig reflektion som behandlar lärande i relation till kurslitteraturen

Förväntade studieresultat

För betyget Godkänd ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande kunskap om hur drama kan användas som konstnärligt och fysiskt uttrycksmedel i en konstnärlig process.

Färdighet och förmåga

  • tillämpa metoder inom improvisation, berättande och kroppen som sceniskt uttryck

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska sceniskt gestaltande och reflektera över sin egen lärandeprocess

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs huvudsakligen i form av praktiska workshops, seminarier, föreläsningar och grupparbeten. Individuell loggbok förs kontinuerligt under kursens gång och redovisas skriftligt.

Examination

Examination sker fortlöpande skriftligt, muntligt och i konstnärliga gestaltande former under kursen. Workshops, praktiska övningar och seminarier är examinerande och närvaro är därför obligatorisk vid dessa tillfällen. Samtliga skriftliga uppgifter är examinerande.
Vid examination sätts betygen Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).
 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. 

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. 

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
 
Regler gällande komplettering för att uppnå godkänt betyg och eventuella ändringar av regelverk återfinns i lokalt regelverk, se Regelverk - utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
 
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information se: http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

Övriga föreskrifter

Studentens närvaro och aktiva deltagande i kursens genomförande krävs för examination. Frånvaro kan i förekommande fall kompenseras med kompletterande uppgifter i samråd mellan kursansvarig och student.
Kursträffar kan vara förlagda till annan plats än studieorten



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2022 vecka 46

Modet att skapa
May Rollo, Wentz Edgardh Margareta
2. uppl. : Stockholm : Natur och Kultur : 2005 : 132, [1] s. :
ISBN: 91-27-10776-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Impro : improvisation och teater
Johnstone Keith, Samuelsson Björn
[Ny utg.] : Stockholm : Improvisationsstudion : 2015 : 255 s. :
ISBN: 9789198237306
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Improvisation in drama, theatre and performance : history, practice, theory
Frost Anthony, Yarrow Ralph
Third edition. : London : Palgrave : 2016 : xxv, 294 pages :
ISBN: 9781137348111
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Övrig litteratur kan tillkomma och tillhandahålls då av läraren i samband med undervisningen.

Referenslitteratur

Larsson Malin
Att förmedla en helhet: Samspel och inlevelse inom kulturskolans teaterundervisning – en didaktisk studie
Mittuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap : 2022 :
https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1703793&dswid=-5154

Skådespelarkonsten
Stene Øystein, Palm Magnus
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 341 sidor :
ISBN: 9789144152592
Se Umeå UB:s söktjänst