Hälsokommunikation och sociologiska perspektiv inom hem- och konsumentkunskap, 5 hp
Engelskt namn: Public health and sociological perspectives in Home and consumer studies
Denna kursplan gäller: 2023-08-28
och tillsvidare
Kurskod: 6KN040
Högskolepoäng: 5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2023-05-22
Innehåll
I kursen tränas studenten att belysa hur kulturella perspektiv kan relateras till skolämnet hem- och konsumentkunskap och hur dessa kan påverka människors vardag. I kursen ingår även att kritisk granska kostbudskap i media.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Förklara medielogiken i relation till kostbudskap
Färdighet och förmåga
Planera samt åskådliggöra ett lektionstillfälle med utgångspunkt ifrån kulturella perspektiv relaterat till skolämnet hem- och konsumentkunskap
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kritiskt granska kostbudskap i media
Identifiera och reflektera över hur normer och sociala strukturer formar människans relation till sin vardag relaterade till skolämnet hem- och konsumentkunskap
Behörighetskrav
Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp samt Hem- och konsumentkunskap B, 30 hp, med godkänt resultat om minst 15 hp, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar, individuell medieanalys, litteraturstudier samt seminarier. Inlämningsuppgifter och seminarier är obligatoriska. Kursen ges distans med obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment dagtid.
Examination
Kursen examineras genom följande examinationer:
Individuella skriftliga uppgifter (U, G eller VG)
Individuell skriftlig kamratrespons (U eller G)
Seminarier (U eller G)
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 1
Rekommenderad litteratur
Ytterligare litteratur, vetenskapliga artiklar kan tillkomma.
Brembeck H Home to McDonalds. Upholding the Family Diner with the help of McDonalds. Food, Culture, & Society, 8(2). : 2005 : Obligatorisk Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISSN: 1552-8014
Se Umeå UB:s söktjänst
Douglas M The Idea of a Home: A Kind of Space Social Research, 58(1), 287307. : 1991 : Obligatorisk Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISSN: 0037-783X
Se Umeå UB:s söktjänst
En introduktion till genusvetenskapliga begrepp Lundberg Anna, Werner Ann Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : 2016 : 92 s. : ISBN: 9789198080254 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Umeå universitet
Se Umeå UB:s söktjänst
Metodkompassen : kulturvetarens metodbok Marander-Eklund L, Illman R, Henriksson B Åbo akademi : 2004 : Åbo akademi Obligatorisk Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Nygren Charlotte Mat och media : en bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2015 : 127 s. : Fritt tillgänglig via Umeå universitet ISBN: 978-91-7601-345-8 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar kan tillkomma
Referenslitteratur
Nygren Charlotte Forskning om kost och hälsa : att tolka och förstå vetenskapen Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2015 : 196 s. : Fritt tillgänglig via Umeå universitet ISBN: 978-91-7601-349-6 Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.