Engelskt namn: Home Economics A
Denna kursplan gäller: 2025-07-21 och tillsvidare
Kurskod: 6KN038
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2022-03-07
Reviderad av: Prefekten, 2025-02-26
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 5 hp
Modulen är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap. Ämnets historia, teoretiska grund och styrdokument bearbetas och ämnets potentiella bidrag till hållbar utveckling synliggörs. Ämnesrelevant forskning introduceras och problematiseras. Pedagogiska planeringar och hjälpmedel samt aktuella arbetsformer inom ämnet belyses. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag och studenten introduceras i litteratursökning och vetenskapligt skrivande.
Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Modulen belyser arbete i hemmet och levnadsvanor i relation till livet i hem och familj. Måltidskultur och livsåskådning behandlas. Innehållet problematiseras bland annat utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö och jämställdhet. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Modul 3. Mat och hälsa I, 7,5 hp
Modulen behandlar matens och måltidens betydelse för människors välbefinnande och hälsa. Hälsa belyses utifrån ett holistiskt perspektiv vilket innefattar fysisk, psykisk och social hälsa. Generella rekommendationer och människans behov av energi och näring i form av kolhydrater, fett och protein bearbetas i relation till livsmedel. Vegetarisk kost ur ett hälsoperspektiv ingår. Modulen belyser de vanligaste kostrelaterade folksjukdomarna samt födoämnesöverkänslighet. I modulen behandlas också skolans roll i folkhälsoarbete. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3,5 hp
Modulen behandlar grundläggande mikrobiologi, livsmedelshygien samt relevant livsmedelslagstiftning. Olika konserveringsmetoder studeras utifrån kvalitets- och hälsoaspekter. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
Med utgångspunkt i de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 behandlas konsumtion, distribution och produktion av mat och måltider och dess påverkan på miljö och klimat. Hushållens matavfall och användning av energi och vatten belyses och studenterna planerar och tillagar måltider till förmån för hälsa, ekonomi och miljö. Studenterna planerar och genomför sensoriska laborationer, recept problematiseras och måltider analyseras utifrån begreppet matkvalitet. Innehållet problematiseras utifrån hälsa, ekonomi, miljö, kultur samt sensoriska och pedagogiska aspekter. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3. Mat och hälsa I, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kursen är en distanskurs med obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment dagtid samt obligatoriska träffar i Umeå. Vissa moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier, examinerande seminarier, laborationer och gruppdiskussioner. Examinerande seminarier, laborationer samt gruppdiskussioner i lärplattform är obligatoriska.
Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, laborationer, seminarier, mediainspelning och gruppdiskussioner. Examinerande seminarier, mediainspelning samt gruppdiskussioner i lärplattform är obligatoriska.
Modul 3. Mat och hälsa I, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier, examinerande seminarier och laborationer. Examinerande seminarier och laborationer är obligatoriska.
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier samt examinerande seminarier. Examinerande seminarier är obligatoriska.
Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier, examinerande seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion, 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 3. Mat och hälsa I, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3,5 hp.
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 19 hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.