Engelskt namn: Home- and consumer studies for teachers school years 7-9, 45 hp (1-45)
Denna kursplan gäller: 2015-08-17 och tillsvidare
Kurskod: 6KN020
Högskolepoäng: 45
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2015-02-19
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion, 2,5 hp
Momentet är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap med fokus på att belysa ämnets disciplin och skolämnets syfte, mål, innehåll och kunskapskrav. Kursplanen i ämnet presenteras och nationell och internationell ämnesdidaktisk forskning introduceras.
Moment 2. Näringslära, 7,5 hp
Momentet inleds med att översiktligt behandla matspjälkningskanalens anatomi och fysiologi med fokus på spjälkning och absorption av energigivande näringsämnen. Dessutom belyses översiktligt hur energigivande näringsämnen omsätts i cellerna för att generera energi. Tyngdpunkten i momentet behandlar människans behov av energi, energigivande näringsämnen, vätska och de viktigaste vitaminerna och mineralerna samt dess funktion i kroppen. Innehåll av energi och näring i olika livsmedel och måltider granskas i relation till nordiska näringsrekommendationer.
Moment 3. Livsmedel och matlagningsprocesser I, 5 hp
I momentet ingår att välja, hantera och tillaga livsmedel och värdera detta i relation till hälsa, tid, ekonomi, miljö och sensoriska aspekter. Grundläggande metoder för matlagning och bakning tillämpas och analyseras. Kemiska processer vid hantering och tillagning av råvaror och livsmedel behandlas översiktligt. Sammansättning av maträtter och måltider värderas för att möta olika behov som finns i ett hushåll. Recept analyseras och komponeras med fokus på hälsa, tid, ekonomi, miljö samt sensoriska och pedagogiska aspekter.
Moment 4. Livsmedel och matlagningsprocesser II, 7,5 hp
I momentet ingår att välja, hantera och tillaga livsmedel och värdera detta i relation till hälsa, tid, ekonomi, miljö och sensoriska aspekter. Grundläggande metoder för matlagning och bakning tillämpas och analyseras. Kemiska processer vid hantering och tillagning av råvaror och livsmedel behandlas översiktligt. Sammansättning av maträtter och måltider värderas för att möta olika behov som finns i ett hushåll. Recept analyseras och komponeras med fokus på hälsa, tid, ekonomi, miljö samt sensoriska och pedagogiska aspekter.
Moment 5. Mat och folkhälsa, 7,5 hp
Matens betydelse för folkhälsa i förebyggande syfte och en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar behandlas. Energi- och näringsbehov för olika åldersgrupper, idrottare och vegetarianer diskuteras. Särskilda behov som kan föreligga vid födoämneskänslighet, diabetes typ 1 och ätstörningar hos barn och ungdom belyses. Här ingår också patogena och livsmedelsförstörande såväl som hälsofrämjande mikroorganismer och hur man med god hantering och livsmedelshygien kan förebygga sjukdomar och livsmedelsförstörande processer orsakade av mikroorganismer.
Moment 6. Mat, individ och samhälle, 3 hp
Under momentet behandlas människans relation till mat ur ett sociologiskt perspektiv. Preferenser och val av livsmedel samt värderingar om mat problematiseras i relation till samhällsutveckling, genus, samhällsklass, etnicitet, religion och kultur. Mat- och måltidsvanor samt mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer behandlas, Andra aspekter som belyses är hur sociala normer och mänsklig interaktion påverkar matvanor och hur detta formas under livet.
Moment 7. Mat, miljö och livsstil, 5 hp
Momentet behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, hushållsprodukter och levnadsvanor. Miljö och kretslopp belyses och livsmedelsproduktion studeras historiskt och utifrån nutida perspektiv med fokus på miljö. I momentet tränar studenten att analysera livsmedel och maträtter och deras påverkan på miljö och hälsa. Vidare ingår kunskap om återvinning och teknisk infrastruktur t.ex. hushållets dagliga användning av energi, vatten, avlopp och transporter.
I momentet studeras också hushållets olika verksamheter, såsom tvätt, städning och övrig omsorgsverksamhet, utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur. Jämställdhet i vardagslivet och balansen mellan hemarbete och förvärvsarbete problematiseras i relation till genusteorier och genusforskning.
Moment 8. Konsumtion och ekonomi, 5 hp
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val får för dem själva och människor i deras omgivning. Konsumtionens betydelse diskuteras i relation till en hållbar utveckling för hälsa, miljö och ekonomi. Privatekonomi med budget och vanligt förekommande levnadskostnader beräknas, som t ex. olika låneformers påverkan på ekonomin. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Reklam, marknadsföring och mediernas påverkan på olika målgruppers konsumtionsvanor diskuteras.
Moment 9. Lärande och bedömning, 2 hp
I momentet behandlas gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på lärande och bedömning. Studenten tränar på att planera pedagogisk verksamhet inom ämnet utifrån olika ramfaktorer. Det innebär att planera för hur det centrala innehållet i kursplanen kan behandlas och tillrättaläggas för elever i grundskolans lägre åldrar. Vidare att planera för formativ och summativ bedömning för åk 7-9 i syfte att nå de övergripande målen inom ämnet. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning och lärande.
Genomgående i kursen fördjupas teoretiska kunskaper med praktiska tillämpningar och ämnesdidaktiska perspektiv problematiseras i relation till den pedagogiska praktiken.
Kunskap och förståelse
För godkänt moment ska den studerande kunna
Färdighet och förmåga
För godkänt moment ska den studerande kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänt moment ska den studerande kunna
De som har en behörighetsgivande lärarexamen och undervisar i detta ämne i åk 7-9 utan att vara ämnesbehörig.
Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. IKT-inslag förekommer i form av digital lärplattform. Dokumentation i digital form sker som ett led i studenternas kompetensuppföljning och progression. Den studerande ska ha tillgång till internetuppkopplad dator. Obligatoriska laborationer förekommer i samtliga moment, men i olika omfattning och följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framförande kan spelas in och analyseras. Didaktiska diskussioner kring innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops kan vara andra inslag. Utgångspunkt skall vara ett problem- och processorienterat arbetssätt som ligger till grund för diskussioner, reflektioner och analyser samt ger beredskap för ett flexibelt arbetssätt i den kommande yrkesverksamheten.
Examinationer sker genom skriftliga individuella tentamina, muntliga och skriftliga redovisningar och seminarier. I kursen ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner. Studentens prestationer kommer att bedömas i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till ett för lärarprofessionen relevant helhetsperspektiv. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 22,5 hp utgöra betyget Väl godkänd.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bohm Ingela
“We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
ISBN: 9789176016176
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lindblom Cecilia
Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. (PDF) :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
Obligatorisk
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ministerrådet Nordiska
Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
Nordiska ministerrådet : 2013 :
ISBN: 9789289326308
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: http://norden.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A745780&dswid=-5455
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
ISBN: 9789144006567
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra mat i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 10: Nötter och fröer
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer.
Ministerrådet Nordiska
Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
Nordiska ministerrådet : 2013 :
ISBN: 9789289326308
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Folkhälsorapport - senaste upplagan
Socialstyrelsen, Stockholm :
Socialstyrelsen
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
Studentlitteratur :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
Obligatorisk
Vår kokbok
Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
ISBN: 9789113051000 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelsdatabas. Energi och näringsämnen
Livsmedelsverket, Uppsala :
www.slv.se
Obligatorisk
Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
ISBN: 9789147081301
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
McGee Harold
McGee on food & cooking : an encyclopedia of kitchen science, history and culture
[New, completely rev. and updated ed.] : London : Hodder & Stoughton : 2004. : x, 884 s. :
ISBN: 0-340-83149-9 (hbk.) : £30.00
Se Umeå UB:s söktjänst
McGee Harold
Keys to good cooking : a guide to making the best of foods and recipes
New York, N.Y. : Penguin Press : 2010 : xix, [2], 553 p. :
ISBN: 978-1-59420-268-1 : $35.00
Se Umeå UB:s söktjänst
Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
www.hur.nu
Obligatorisk
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 :
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien
Obligatorisk
Andersen Merethe
Mat för alla sinnen : [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] : [handledning årskurs 4-6]
Stockholm : Livsmedelsverket/Stiftelsen för Måltidsforskning : 2000 : 68, [9] s. :
Fulltext
ISBN: 91-7714-121-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Lupton Deborah
Food, the body and the self
London : Sage : 1996 : 175 s. :
Obligatorisk
de Garine I
Wiews about food prejudice and stereotypes
Social science information :
Läsanvisning: 40(3), 220
Barriers to healther eating in a disadvantaged community
O'Neill M, Rebane D, Lester C
Health Education Journal :
Läsanvisning: 63(3), 220
Identity-Based Motivation and Health
Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
Läsanvisning: 93(6), 1011-1027
A sociology of food & nutrition : the social appetite
Germov John, Williams Lauren
3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Fischler C
Food, self and identity
Social Science Information / sur les sciences sociales : 1988 :
Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :
Counihan C.M
Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
Anthropoligical Quaterly : 1992 :
Food and class. A sociology of food and nutrition: The social appetite
Crotty P, Germov J
Oxford University Press : 1999 :
Hedelin Astrid
Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat, tro, tradition
Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
ISBN: 91-47-04841-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :
Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
Social Science & Medicine : 2011 :
Meiselman I
Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Hasslöf Helen
Tankar om hållbar utveckling och lärande
Hutiskolan : 2009 :
Pdf-fil att ladda hem
Obligatorisk
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hedengren M
Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Direktlänk: https://goo.gl/AZpjQ6
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Laurin Gulled J, Västå A
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 30 sidor
Direktlänk: https://goo.gl/VYY0IZ
Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Läsanvisning: 40 sidor
Modin R
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 49 sidor
Direktlänk: https://goo.gl/5BWL83
Matavfallsmängder i Sverige
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162086947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Roos Elin
Mat-klimat-listan Version 1.1 Rapport 077
Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Läsanvisning: ISSN: 1654-9406-9409
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 18/2011
50 sidor
Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013
103 sidor
Direktlänk: https://goo.gl/HuoMW8
Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd
Inst för kostvetenskap : 2008 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Läsanvisning: 213 s
Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008
Direktlänk: https://goo.gl/vcbS7W
Mängd mat och dryck via avloppet : en enkätundersökning i svenska hushåll
Sörme Louise, Johansson Malin, Stare Malin
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 44 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162066246
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
ISBN: 978-91-574-8030-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
Global Sustainable Development: A Challange for Consumer Citizen
Global Sustainable Development :
http://www.educationforsustainabledevelopment.org/e-intro.html
Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
Fulltext (pdf)
ISBN: 91-89314-72-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat på hållbar väg 1
Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
WWF : 2006 :
Pdf-fil att ladda ner
Mat på hållbar väg 2
Wåhlander Helene, Freij Anna
WWF : 2005 :
Pdf-fil finns att ladda ner
Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Åberg Helena
Sustainable waste management in households - from international policy to everyday practice : experiences from two Swedish field studies
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : 2000 : 73 s. :
ISBN: 91-7346-386-8 ; 225:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
ISBN: 9789155800871
Se Umeå UB:s söktjänst
Klimatfrågan på bordet
Salonen Pertti, Johansson Birgitta
Stockholm : Formas : 2008 : 333 s. :
ISBN: 9789154060221
Se Umeå UB:s söktjänst
WEBBSIDOR: Jordbruksverket: www.jordbruksverket.se KRAV: www.krav.se Livsmedelsverket: www.slv.se Miljömål: www.miljomal.se Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se Sida: www.sida.se Miljömat: www.miljomat.se Hållbar utveckling i skolan: www.hutiskolan.se Världsnaturfonden: www.wwf.se
Bilen, biffen, bostaden-Hållbara laster, smartare konsumtion : SOU 2005:51 (ca 130s)
Obligatorisk
Läsanvisning: Sid 85-104, 146 ? 156
Direktlänk: http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2005/06/sou-200551/
"Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
Ekström Louise, Sandberg Helena
Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
ISBN: 978-92-893-1986-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Liten laghund : viktiga lagar på konsumentområdet
Konsumentverket : 2015 :
Konsumentverket
Obligatorisk
Konsumera mera - dyrköpt lycka
Johansson Birgitta, Salonen Pertti
Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
ISBN: 978-91-540-5998-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Koll på pengarna
Konsumentverket : 2015 :
www.konsumentverket.se
Obligatorisk
Konsumentrapporten 2015 - läget för svenska konsumenter
Konsumentverket : 2015 :
www.konsumentverket.se
Obligatorisk
Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport
Rädda Barnen : 2014 :
http://www.raddabarnen.se
Obligatorisk
Varumärkt 2002
Sveriges konsumenter : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 38 sidor
Tillhandahålls av institutionen
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Din ekonomi & framtid: allt du behöver veta efter skolan
FreeBook, Stockholm : 2015 :
www.freebook.se
Obligatorisk
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
Grobgeld Lennart, Norin Anders
15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
ISBN: 978-91-39-11133-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Bjärvall Katarina
Vill ha mer : om barn, tid och konsumtion
Stockholm : Ordfront : 2005 : 238, [1] s. :
ISBN: 91-7037-043-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Barbro
Barn i konsumtionssamhället
Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
ISBN: 91-7227-427-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Barbro
Kom och ät! Jag ska bara dö först- : datorn i barns vardag.
Göteborg : [Etnologiska institutionen, Univ.] : 2000 : 272 s. :
ISBN: 91-85838-51-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Sandberg Helena
Prinsessmuffins och chokladägg
Nordiska ministerrådet : 2010 :
Pdf-fil för nedladdning
Läsanvisning: Nord 2008:003
Frykberg Josefine
Vad kostar hållbara matvanor?
Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
www.fhi.se
Tivell Eva
Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
ISBN: 91-27-57347-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Tuomi-Gröhn Terttu
Reinventing art of everyday making
Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
ISBN: 978-3-631-57113-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
Lärarprofession i förändring : från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap
Uppsala : Fören. för svensk undervisningshistoria : 2006 : 236 s. :
ISBN: 91-85130-77-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL:http://www.skhv.org/docs/annat/Lararprofession_i_forandring_webb.pdf
Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Pink Sarah
Dirty laundry. Everyday practice, sensory engagement and the constitution of identity
Social Antropology 13 : 2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: s 275-290 (15 sid)
Sjöholm Eva
Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
10. uppl. : Limhamn : Interskol : 2011 : 307 s. :
ISBN: 978-91-7306-900-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (valda delar, ca 10 sidor)
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Boss Pauline
Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. "Human Ecology Theory" av Bubolz, Margret & Sontag, Suzanne
Didaktik : perspektiv och problem
Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
ISBN: 91-44-01032-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Materialitet og dannelse : en studiebog
Kragelund Minna, Otto Lene
1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. "Praktisk klokskap - hverdagslivsområdet som dannefelt" av Benn Jette
Ytterligare litteratur i form av artiklar kan tillkomma
Litteraturlista finns att hitta på http://www.kost.umu.se/student/aktuella-kurser-vt-2017/