"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45). Ingår i Lärarlyftet II, 45 hp

Engelskt namn: Home- and consumer studies for teachers school years 7-9, 45 hp (1-45)

Denna kursplan gäller: 2015-08-17 och tillsvidare

Kurskod: 6KN020

Högskolepoäng: 45

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2015-02-19

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion, (Home- and consumer studies - an introduction), 2,5 hp
  2. Näringslära, (Nutrition), 7,5 hp
  3. Livsmedel och matlagningsprocesser I, (Food and the process of cooking I), 5 hp
  4. Livsmedel och matlagningsprocesser II, (Food and the process of cooking II), 7,5 hp
  5. Mat och folkhälsa, (Food and Public Health), 7,5 hp
  6. Mat, individ och samhälle, (Food, the individual, and society),  3 hp
  7. Mat, miljö och livsstil, (Food, environment, and lifestyle), 5 hp
  8. Konsumtion och ekonomi, (Consumption and private economy), 5 hp
  9. Lärande och bedömning, (Learning and assessment) 2 hp

Moment 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion, 2,5 hp
Momentet är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap med fokus på att belysa ämnets disciplin och skolämnets syfte, mål, innehåll och kunskapskrav. Kursplanen i ämnet presenteras och nationell och internationell ämnesdidaktisk forskning introduceras.

Moment 2. Näringslära, 7,5 hp
Momentet inleds med att översiktligt behandla matspjälkningskanalens anatomi och fysiologi med fokus på spjälkning och absorption av energigivande näringsämnen. Dessutom belyses översiktligt hur energigivande näringsämnen omsätts i cellerna för att generera energi. Tyngdpunkten i momentet behandlar människans behov av energi, energigivande näringsämnen, vätska och de viktigaste vitaminerna och mineralerna samt dess funktion i kroppen. Innehåll av energi och näring i olika livsmedel och måltider granskas i relation till nordiska näringsrekommendationer.

Moment 3. Livsmedel och matlagningsprocesser I, 5 hp
I momentet ingår att välja, hantera och tillaga livsmedel och värdera detta i relation till hälsa, tid, ekonomi, miljö och sensoriska aspekter. Grundläggande metoder för matlagning och bakning tillämpas och analyseras. Kemiska processer vid hantering och tillagning av råvaror och livsmedel behandlas översiktligt. Sammansättning av maträtter och måltider värderas för att möta olika behov som finns i ett hushåll. Recept analyseras och komponeras med fokus på hälsa, tid, ekonomi, miljö samt sensoriska och pedagogiska aspekter.

Moment 4. Livsmedel och matlagningsprocesser II, 7,5 hp
I momentet ingår att välja, hantera och tillaga livsmedel och värdera detta i relation till hälsa, tid, ekonomi, miljö och sensoriska aspekter. Grundläggande metoder för matlagning och bakning tillämpas och analyseras. Kemiska processer vid hantering och tillagning av råvaror och livsmedel behandlas översiktligt. Sammansättning av maträtter och måltider värderas för att möta olika behov som finns i ett hushåll. Recept analyseras och komponeras med fokus på hälsa, tid, ekonomi, miljö samt sensoriska och pedagogiska aspekter.

Moment 5. Mat och folkhälsa, 7,5 hp
Matens betydelse för folkhälsa i förebyggande syfte och en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar behandlas. Energi- och näringsbehov för olika åldersgrupper, idrottare och vegetarianer diskuteras. Särskilda behov som kan föreligga vid födoämneskänslighet, diabetes typ 1 och ätstörningar hos barn och ungdom belyses. Här ingår också patogena och livsmedelsförstörande såväl som hälsofrämjande mikroorganismer och hur man med god hantering och livsmedelshygien kan förebygga sjukdomar och livsmedelsförstörande processer orsakade av mikroorganismer.

Moment 6. Mat, individ och samhälle, 3 hp
Under momentet behandlas människans relation till mat ur ett sociologiskt perspektiv. Preferenser och val av livsmedel samt värderingar om mat problematiseras i relation till samhällsutveckling, genus, samhällsklass, etnicitet, religion och kultur. Mat- och måltidsvanor samt mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer behandlas, Andra aspekter som belyses är hur sociala normer och mänsklig interaktion påverkar matvanor och hur detta formas under livet.

Moment 7. Mat, miljö och livsstil, 5 hp
Momentet behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, hushållsprodukter och levnadsvanor. Miljö och kretslopp belyses och livsmedelsproduktion studeras historiskt och utifrån nutida perspektiv med fokus på miljö. I momentet tränar studenten att analysera livsmedel och maträtter och deras påverkan på miljö och hälsa. Vidare ingår kunskap om återvinning och teknisk infrastruktur t.ex. hushållets dagliga användning av energi, vatten, avlopp och transporter.
I momentet studeras också hushållets olika verksamheter, såsom tvätt, städning och övrig omsorgsverksamhet, utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur. Jämställdhet i vardagslivet och balansen mellan hemarbete och förvärvsarbete problematiseras i relation till genusteorier och genusforskning.

Moment 8. Konsumtion och ekonomi, 5 hp
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val får för dem själva och människor i deras omgivning. Konsumtionens betydelse diskuteras i relation till en hållbar utveckling för hälsa, miljö och ekonomi. Privatekonomi med budget och vanligt förekommande levnadskostnader beräknas, som t ex. olika låneformers påverkan på ekonomin. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Reklam, marknadsföring och mediernas påverkan på olika målgruppers konsumtionsvanor diskuteras.

Moment 9. Lärande och bedömning, 2 hp
I momentet behandlas gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på lärande och bedömning. Studenten tränar på att planera pedagogisk verksamhet inom ämnet utifrån olika ramfaktorer. Det innebär att planera för hur det centrala innehållet i kursplanen kan behandlas och tillrättaläggas för elever i grundskolans lägre åldrar. Vidare att planera för formativ och summativ bedömning för åk 7-9 i syfte att nå de övergripande målen inom ämnet. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning och lärande.
Genomgående i kursen fördjupas teoretiska kunskaper med praktiska tillämpningar och ämnesdidaktiska perspektiv problematiseras i relation till den pedagogiska praktiken.
 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
För godkänt moment ska den studerande kunna

  • Beskriva översiktliga principer för kroppens hantering av energigivande näringsämnen inkluderat spjälkning, absorption samt omsättning i cellerna.
  • Redogöra för funktion, behov och förekomst av energi och näringsämnen i livsmedel i relation till nordiska näringsrekommendationer.
  • Beskriva hela processen från råvara till tillagad produkt/maträtt för olika livsmedelsgrupper i relation till grundläggande metoder för matlagning och bakning, översiktliga kemiska processer samt kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå.
  • Redogöra för kostens betydelse för olika kostrelaterade folksjukdomar.
  • Redogöra för särskilda behov kring mat och måltider som kan förekomma hos barn och unga vid olika sjukdomstillstånd.
  • Beskriva vanligt förekommande mikroorganismer i livsmedel samt känna till de sätt med vilka de kan orsaka förstörelse i samband med hantering, beredning och tillagning samt hur de utgör en hälsofara.
  • Beskriva och förstå konserveringsmetoder som används inom livsmedelsindustrin för att producera livsmedel med hög säkerhet och kvalitet och vad livsmedelslagen föreskriver i dessa sammanhang.
  • Förstå och beskriva hur samhällsutveckling, genus, samhällsklass, etnicitet, religion, kultur och socialisation och är med och formar människans relation till mat.
  • Beskriva hur olika livsmedel och hushållsprodukter produceras.
  • Känna till hushållets relation till samhällets tekniska system för hållbart kretslopp.
  • Beskriva och förstå innebörden i olika typer av konsumentinformation i relation till ekonomi, miljö och hälsa
  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas.
  • Beskriva ungas ekonomi och sparande ur ett hållbarhetsperspektiv.

Färdighet och förmåga
För godkänt moment ska den studerande kunna

  • Planera och tillaga måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer, grundläggande metoder för tillagning och bakning samt livsmedelshantering i syfte att bevara kvalitet, säkerhet och hållbarhet.
  • Skilja på reklam och konsumentinformation.
  • Använda och beskriva olika verktyg för planering av privatpersoners ekonomi och redogöra för vanligt förekommande betalnings- och sparformer samt avbetalningsköp och försäkringar i ett hushåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänt moment ska den studerande kunna

  • Diskutera skolämnets syfte, mål, innehåll och kunskapskrav i relation till förutsättningar och ämnesdidaktiska forskningsfrågor.
  • Värdera förekomst av energi och näringsämnen i livsmedel och måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer.
  • Värdera olika råvaror och livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, miljö, tid, ekonomi och sensoriska aspekter.
  • Analysera färdigskrivna recept och komponera egna recept utifrån olika perspektiv.
  • Reflektera kring skolans roll i folkhälsoarbete och att stödja främjandet av bra matvanor.
  • Integrera elevers särskilda behov kring mat och måltider i undervisningen.
  • Värdera ett livsmedels säkerhet i syfte att upprätthålla en god hygien i ett hushåll vid hantering, beredning och tillagning av livsmedel.
  • Analysera hur sociala strukturer, normer och mänsklig interaktion är med och formar människans relation till mat.
  • Resonera kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling
  • Välja och värdera redskap och metoder för tvätt och städning utifrån perspektivet hälsa, ekonomi och miljö.
  • Värdera och diskutera hemmets och hemarbetets betydelse för individ, familj och ett hållbart samhälle ur olika perspektiv.
  • Problematisera och analysera hur marknadsföring och kommersiell media påverkar ungas konsumtion samt hur konsumtion av varor och tjänster inverkar på individers och olika hushålls ekonomi och hälsa.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor inom skolämnet hem- och konsumentkunskap som krävs för yrkesutövningen.
  • Planera, genomföra, dokumentera och motivera undervisning, examination och bedömning i hem- och konsumentkunskap för åk 7-9, utifrån styrdokument, andra ramfaktorer samt elevers olika kulturella bakgrund och varierande behov av stöd.
  • Reflektera över det egna lärandet, lärarens sociala och pedagogiska uppgifter, läraryrkets komplexitet och ämnesstudierna i ett didaktiskt perspektiv.

Behörighetskrav

De som har en behörighetsgivande lärarexamen och undervisar i detta ämne i åk 7-9 utan att vara ämnesbehörig.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. IKT-inslag förekommer i form av digital lärplattform. Dokumentation i digital form sker som ett led i studenternas kompetensuppföljning och progression. Den studerande ska ha tillgång till internetuppkopplad dator. Obligatoriska laborationer förekommer i samtliga moment, men i olika omfattning och följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framförande kan spelas in och analyseras. Didaktiska diskussioner kring innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops kan vara andra inslag. Utgångspunkt skall vara ett problem- och processorienterat arbetssätt som ligger till grund för diskussioner, reflektioner och analyser samt ger beredskap för ett flexibelt arbetssätt i den kommande yrkesverksamheten.

Examination

Examinationer sker genom skriftliga individuella tentamina, muntliga och skriftliga redovisningar och seminarier. I kursen ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner. Studentens prestationer kommer att bedömas i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till ett för lärarprofessionen relevant helhetsperspektiv. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 22,5 hp utgöra betyget Väl godkänd.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
 

Litteratur

  • Giltig från: 2017 vecka 52

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION, 3 HP

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bohm Ingela
    “We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
    Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
    ISBN: 9789176016176
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindblom Cecilia
    Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
    Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. (PDF) :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    Obligatorisk

    REFERENSLITTERATUR

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Se Umeå UB:s söktjänst

    NÄRINGSLÄRA 7,5 HP

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    REFERENSLITTERATUR

    Ministerrådet Nordiska
    Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
    Nordiska ministerrådet : 2013 :
    ISBN: 9789289326308
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://norden.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A745780&dswid=-5455

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT OCH FOLKHÄLSA 7,5 HP

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat i skolan
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 10: Nötter och fröer
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer.

    REFERENSLITTERATUR

    Ministerrådet Nordiska
    Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
    Nordiska ministerrådet : 2013 :
    ISBN: 9789289326308
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
    Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
    4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
    ISBN: 978-91-7424-075-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
    5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
    ISBN: 978-91-7205-837-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
    Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
    Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Folkhälsorapport - senaste upplagan
    Socialstyrelsen, Stockholm :
    Socialstyrelsen

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Se Umeå UB:s söktjänst

    LIVSMEDEL OCH MATLAGNINGSPROCESSEN 12 HP

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
    Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
    Studentlitteratur :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    Obligatorisk

    Vår kokbok
    Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
    26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
    ISBN: 9789113051000 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsdatabas. Energi och näringsämnen
    Livsmedelsverket, Uppsala :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    REFERENSLITTERATUR

    Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
    Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
    Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
    ISBN: 9789147081301
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :

    McGee Harold
    McGee on food & cooking : an encyclopedia of kitchen science, history and culture
    [New, completely rev. and updated ed.] : London : Hodder & Stoughton : 2004. : x, 884 s. :
    ISBN: 0-340-83149-9 (hbk.) : £30.00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    McGee Harold
    Keys to good cooking : a guide to making the best of foods and recipes
    New York, N.Y. : Penguin Press : 2010 : xix, [2], 553 p. :
    ISBN: 978-1-59420-268-1 : $35.00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, INDIVID OCH SAMHÄLLE 7,5 HP

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

    Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
    www.hur.nu
    Obligatorisk

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 :
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien
    Obligatorisk

    Andersen Merethe
    Mat för alla sinnen : [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] : [handledning årskurs 4-6]
    Stockholm : Livsmedelsverket/Stiftelsen för Måltidsforskning : 2000 : 68, [9] s. :
    Fulltext
    ISBN: 91-7714-121-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :
    Obligatorisk

    REFERENSLITTERATUR

    de Garine I
    Wiews about food prejudice and stereotypes
    Social science information :
    Läsanvisning: 40(3), 220

    Barriers to healther eating in a disadvantaged community
    O'Neill M, Rebane D, Lester C
    Health Education Journal :
    Läsanvisning: 63(3), 220

    Identity-Based Motivation and Health
    Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
    Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
    Läsanvisning: 93(6), 1011-1027

    A sociology of food & nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
    ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fischler C
    Food, self and identity
    Social Science Information / sur les sciences sociales : 1988 :

    Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
    Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
    Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :

    Counihan C.M
    Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
    Anthropoligical Quaterly : 1992 :

    Food and class. A sociology of food and nutrition: The social appetite
    Crotty P, Germov J
    Oxford University Press : 1999 :

    Hedelin Astrid
    Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
    9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
    ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :

    Meiselman I
    Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
    Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :

    MAT, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

    Hasslöf Helen
    Tankar om hållbar utveckling och lärande
    Hutiskolan : 2009 :
    Pdf-fil att ladda hem
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hedengren M
    Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Direktlänk: https://goo.gl/AZpjQ6

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
    Laurin Gulled J, Västå A
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 30 sidor Direktlänk: https://goo.gl/VYY0IZ

    Förvara maten rätt så håller den längre
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 40 sidor

    Modin R
    Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 49 sidor Direktlänk: https://goo.gl/5BWL83

    Matavfallsmängder i Sverige
    Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789162086947
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Roos Elin
    Mat-klimat-listan Version 1.1 Rapport 077
    Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISSN: 1654-9406-9409

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 18/2011 50 sidor

    Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
    Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013 103 sidor Direktlänk: https://goo.gl/HuoMW8

    Lagerberg Fogelberg Charlotte
    På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd
    Inst för kostvetenskap : 2008 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 213 s

    Ziegler F
    På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
    Livsmedelsverket : 2008 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008 Direktlänk: https://goo.gl/vcbS7W

    Mängd mat och dryck via avloppet : en enkätundersökning i svenska hushåll
    Sörme Louise, Johansson Malin, Stare Malin
    Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 44 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789162066246
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    REFERENSLITTERATUR

    Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
    Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
    Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
    ISBN: 978-91-574-8030-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Matsmart : på spaning efter nya goda trender
    Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
    Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    Global Sustainable Development: A Challange for Consumer Citizen
    Global Sustainable Development :
    http://www.educationforsustainabledevelopment.org/e-intro.html

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat på hållbar väg 1
    Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
    WWF : 2006 :
    Pdf-fil att ladda ner

    Mat på hållbar väg 2
    Wåhlander Helene, Freij Anna
    WWF : 2005 :
    Pdf-fil finns att ladda ner

    Nilsson Bruno
    Mat för livet - om framtidens livsmedel
    Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
    http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
    ISBN: 91-85205-07-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åberg Helena
    Sustainable waste management in households - from international policy to everyday practice : experiences from two Swedish field studies
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : 2000 : 73 s. :
    ISBN: 91-7346-386-8 ; 225:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jorden vi äter
    Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
    Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
    ISBN: 9789155800871
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Klimatfrågan på bordet
    Salonen Pertti, Johansson Birgitta
    Stockholm : Formas : 2008 : 333 s. :
    ISBN: 9789154060221
    Se Umeå UB:s söktjänst

    WEBBSIDOR: Jordbruksverket: www.jordbruksverket.se KRAV: www.krav.se Livsmedelsverket: www.slv.se Miljömål: www.miljomal.se Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se Sida: www.sida.se Miljömat: www.miljomat.se Hållbar utveckling i skolan: www.hutiskolan.se Världsnaturfonden: www.wwf.se

    KONSUMTION OCH EKONOMI 7,5 HP

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Bilen, biffen, bostaden-Hållbara laster, smartare konsumtion : SOU 2005:51 (ca 130s)

    Obligatorisk
    Läsanvisning: Sid 85-104, 146 ? 156 Direktlänk: http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2005/06/sou-200551/

    "Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
    Ekström Louise, Sandberg Helena
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
    ISBN: 978-92-893-1986-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Liten laghund : viktiga lagar på konsumentområdet
    Konsumentverket : 2015 :
    Konsumentverket
    Obligatorisk

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Koll på pengarna
    Konsumentverket : 2015 :
    www.konsumentverket.se
    Obligatorisk

    Konsumentrapporten 2015 - läget för svenska konsumenter
    Konsumentverket : 2015 :
    www.konsumentverket.se
    Obligatorisk

    Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport
    Rädda Barnen : 2014 :
    http://www.raddabarnen.se
    Obligatorisk

    Varumärkt 2002
    Sveriges konsumenter : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 38 sidor Tillhandahålls av institutionen

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Din ekonomi & framtid: allt du behöver veta efter skolan
    FreeBook, Stockholm : 2015 :
    www.freebook.se
    Obligatorisk

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    REFERENSLITTERATUR

    Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
    Grobgeld Lennart, Norin Anders
    15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
    ISBN: 978-91-39-11133-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bjärvall Katarina
    Vill ha mer : om barn, tid och konsumtion
    Stockholm : Ordfront : 2005 : 238, [1] s. :
    ISBN: 91-7037-043-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Kom och ät! Jag ska bara dö först- : datorn i barns vardag.
    Göteborg : [Etnologiska institutionen, Univ.] : 2000 : 272 s. :
    ISBN: 91-85838-51-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sandberg Helena
    Prinsessmuffins och chokladägg
    Nordiska ministerrådet : 2010 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Läsanvisning: Nord 2008:003

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
    www.fhi.se

    Tivell Eva
    Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
    ISBN: 91-27-57347-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    HUSHÅLLETS VERKSAMHETER 7,5 HP

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    Lärarprofession i förändring : från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap
    Uppsala : Fören. för svensk undervisningshistoria : 2006 : 236 s. :
    ISBN: 91-85130-77-X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL:http://www.skhv.org/docs/annat/Lararprofession_i_forandring_webb.pdf

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pink Sarah
    Dirty laundry. Everyday practice, sensory engagement and the constitution of identity
    Social Antropology 13 : 2005 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: s 275-290 (15 sid)

    Sjöholm Eva
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    10. uppl. : Limhamn : Interskol : 2011 : 307 s. :
    ISBN: 978-91-7306-900-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (valda delar, ca 10 sidor)

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    REFERENSLITTERATUR

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. "Human Ecology Theory" av Bubolz, Margret & Sontag, Suzanne

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Materialitet og dannelse : en studiebog
    Kragelund Minna, Otto Lene
    1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
    ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. "Praktisk klokskap - hverdagslivsområdet som dannefelt" av Benn Jette

    Ytterligare litteratur i form av artiklar kan tillkomma

  • Giltig från: 2017 vecka 2

    Litteraturlista finns att hitta på http://www.kost.umu.se/student/aktuella-kurser-vt-2017/