Engelskt namn: Home economics C - continuation course
Denna kursplan gäller: 2018-01-01 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2018-01-01
Kurskod: 6KN016
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2014-12-15
Reviderad av: Prefekten, 2017-12-14
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Vetenskaplig metod med inriktning hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande vetenskapsteori med bl a vetenskapligt arbetssätt och forskningsetik. Kvantitativa och kvalitativa metoder, relevanta inom det kostvetenskapliga och utbildningsvetenskapliga området tas upp. Momentet innehåller grunderna i litteratursökning samt att förstå och kritiskt granska vetenskapliga texter. Studenten tränas i att bearbeta och tolka kvalitativa och kvanitativa data. I momentet ingår praktiska tillämpningar av olika vetenskapliga metoder.
Moment 2. Hälsokommunikation, genus och kostbudskap, 7,5 hp
I momentet tränas studenterna att ur olika perspektiv analysera och kritiskt granska områden i samhället relaterat till skolämnet hem- och konsumentkunskap. Fokus ligger på att utforska betydelsen av genus, kulturella normer och sociala strukturer för olika grupper i samhället. I momentet problematiseras de utmaningar inom nationellt folkhälsoarbete som är relaterade till hem- och konsumentkunskap.
Moment 3. Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
I momentet ingår studier av gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på undervisning, lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap. Studenten tränar på att planerar pedagogisk verksamhet inom ämnet på olika nivåer, för olika stadier och utifrån olika ramfaktorer. Det innebär att planera för hur det centrala innehållet kan behandlas långsiktigt och med progression samt planera för bedömning formativt och summativt för att nå de övergripande målen inom ämnet. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning, lärande och bedömning.
Moment 4. Projektarbete, 7, 5 hp
Momentet innebär ett systematiskt studium av pedagogisk yrkesverksamhet och omfattar studentens ämnesval, planering, genomförande samt dokumentation och redovisning av detta i form av en rapport. I momentet ingår studier av teorier och tidigare forskning om problemområdet samt en forskningsmetodisk fördjupning. Opposition av ett projektarbete och försvar av det egna projektarbetet är vidare en del av momentet. Momentet avslutas med ett seminarium där projektarbetena presenteras och diskuteras.
Moment 1. Vetenskaplig metod med inriktning hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Hälsokommunikation, genus och kostbudskap, 7,5 hp.
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 3. Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 4 Projektarbete, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Godkänd Hem- och konsumentkunskap A samt genomgången Hem- och konsumentkunskap B, varav två moment ska vara godkända.
Kursen är delvis nätbaserad, tillgång till internet krävs.
Moment 1,2 och 4: Föreläsningar, litteraturstudier och seminarier är delvis webbaserade.
Moment 3: Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, problembaserade uppgifter, rapportskrivande och seminarier.
Moment 1. Vetenskaplig metod med inriktning hem- och konsumentkunskap
Examination sker genom skriftliga inlämningar och redovisningar individuellt och i grupp via en lärplattform samt skriftlig och muntlig redovisning i grupp. Vid de skriftliga redovisningarna i grupp via lärplattformen samt vid den muntliga redovisningen i grupp sätts något av betygen U eller G.
Moment 2. Hälsokommunikation, genus och kostbudskap, 7,5 hp.
Examination sker genom en skriftlig individuell rapport, en skriftlig individuell redovisning med opponeringsförfarande, en muntlig individuell redovisning samt två seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För muntlig redovisning, opponering samt seminarier sätts endast betygen U eller G.
Moment 3. Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap
Examination sker genom skriftliga individuella rapporter varav en redovisning sker med opponeringsförfarande. I momentet ingår också obligatoriska uppgifter och seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För uppgifter, opponering samt seminarier sätts endast betygen U eller G.
Moment 4. Projektarbete
Examinationen sker genom ett skriftligt individuellt projektarbete. Opposition av ett projektarbete och försvar av det egna projektarbetet är vidare en del av momentet. Momentet avslutas med ett seminarium där projektarbetena presenteras och diskuteras.
För att bli godkänd på hela kursen måste alla uppgifter betygsättas G. För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs VG på minst 2 moment.
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
Senaste versionen :
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Dimenäs Jörgen
Lära till lärare : att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik
Stockholm : Liber : 2007 : 261 s. :
ISBN: 978-91-47-08421-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2013 :
Läsanvisning: doi: 10.111/ijcs.12027
Seeking a new normality : masculinity, interaction and a gluten free diet
Kautto Ethel, Olsson Cecilia, Ivarsson Anneli, Lyon Phil, Hörnell Agneta, Alex Lena
2016 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-129442
Composition of school meals in Finland, Iceland and Sweden - official guidelines in the Nordic countries and comparison with actual practice and availability
Juniusdottir R, Hörnell A, Gunnarsdottir I, Waling M, Olsson C, Talvia S, Olafsdottir AS
Journal of School Health : 2017 :
Qualitative content analysis in nursing research: concepts, procedures and measures to achieve trustworthiness. Nurse Education Today 24 2 (2003), pp105-112
Graneheim U H, Lundman B
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 40 sidor engelskspråkiga och/eller svenskspråkiga artiklar) kan tillkomma
Ejlertsson Göran
Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
ISBN: 9789144101637
Se Umeå UB:s söktjänst
Forsman Birgitta
Forskningsetik : en introduktion
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 138 s. :
Omslag och förlagets beskrivning
ISBN: 978-91-44-06350-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
KTH : 2007 :
Länk till pdf
Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder
Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn, Nilsson Björn
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. :
ISBN: 978-91-44-00211-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan
Enkätboken
4., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 178 s. :
ISBN: 978-91-44-07643-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
ISBN: 978-91-44-06216-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Kulturanalyser
Ehn Billy, Löfgren Orvar
2., [omarb.] uppl. : Malmö : Gleerup : 2001 : 180 s. :
ISBN: 91-40-63486-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Genus, medier och masskultur
Fagerström Linda, Nilson Maria
Malmö : Gleerup : 2008 : 171 s. :
ISBN: 978-91-40-65209-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst
Dahlkwist Matts
Kommunikation
6. uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 284 s. :
ISBN: 978-91-47-10774-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Gå ner i vikt! : välj bland 75 olika dieter : [Abs-dieten, Atkins, Cambridge, Grapefruktdieten, Montignac, Raw food, Scarsdale, South beach, Viktväktarna]
Rodriguez Judith C., Henrikson Lena W, Sydow Lena von
Stockholm : Prisma : 2009 : 192 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-518-5180-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB : 2019 :
ISBN: 9789151100463
Se Umeå UB:s söktjänst
Betyg och betygsättning. Skolverkets allmänna råd med kommentarer
Skolverket: Stockholm ISSN: 1403-4549, ISBN: 978-91-7559-329-6 : 2018 :
https://www.skolverket.se/sitevision/proxy/publikationer/svid12_5dfee44715d35a5cdfa2899/55935574/wtpub/ws/skolbok/wpubext/trycksak/Blob/pdf4000.pdf?k=4000
Food Safety Learning in Home and Consumer Studies : Teachers' and Students' Perspectives
Lange Marie, Marklinder Ingela, Göranzon Helen, Griffith Chris
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2017 : 81 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-317337
Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
http://hdl.handle.net/2077/54558
ISBN: 978-91-7346-952-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
ISBN: 9789151303932
Se Umeå UB:s söktjänst
Bohm Ingela
“We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
ISBN: 9789176016176
Se Umeå UB:s söktjänst
Lindblom Cecilia
Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789176014981
Se Umeå UB:s söktjänst
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 5 och 8
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Hem- och konsumentkunskap
Skolverket :
https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/laroplan-och-kursplaner-for-grundskolan/laroplan-lgr11-for-grundskolan-samt-for-forskoleklassen-och-fritidshemmet?url=1530314731%2Fcompulsorycw%2Fjsp%2Fsubject.htm%3FsubjectCode%3DGRGRHKK01%26tos%3Dgr%26p%3Dp&sv.url=12.5dfee44715d35a5cdfa219f
Wikström Christina
Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Wiliam Dylan
Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
ISBN: 9789144083698
Se Umeå UB:s söktjänst
Tematisk kvalitetsgranskning av ämnet hem och konsumentkunskap i Åk 7-9.
Stockholm: Skolinspektionen : 2018 :
Läsanvisning: Ett livsviktigt ämne/Ett ämne som eleverna kan använda sig av varje dag i livet
Kommande rapport
Handboken. Den systematiskt planerade läraren.
De Ron Lena, Feldt Maria
Vulkan : 2017 : 46 sidor :
ISBN: 978-91-88713-71-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar kan tillkomma.
Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Dimenäs Jörgen
Lära till lärare : att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik
Stockholm : Liber : 2007 : 261 s. :
ISBN: 978-91-47-08421-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 1:a upplagan
Kullberg Birgitta
Etnografi i klassrummet
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 243 s. :
ISBN: 91-44-03090-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
Senaste versionen :
Obligatorisk
Dimenäs Jörgen
Lära till lärare : att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik
Stockholm : Liber : 2007 : 261 s. :
ISBN: 978-91-47-08421-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
To use a recipe - not a piece of cake. Students with mild intellectual disabilities' use of recipes in home economics
Brunosson Albina, Brante Göran, Sepp Hanna, Mattson Sydner Ylva
International Journal of Consumer Studies, 38: 412-418. doi: 10.1111/ijcs.12109 : 2014 :
Obligatorisk
Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2013 :
Obligatorisk
Läsanvisning: doi: 10.111/ijcs.12027
Seeking a new normality : masculinity, interaction and a gluten free diet
Kautto Ethel, Olsson Cecilia, Ivarsson Anneli, Lyon Phil, Hörnell Agneta, Alex Lena
2016 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-129442
Obligatorisk
Composition of school meals in Finland, Iceland and Sweden - official guidelines in the Nordic countries and comparison with actual practice and availability
Juniusdottir R, Hörnell A, Gunnarsdottir I, Waling M, Olsson C, Talvia S, Olafsdottir AS
Journal of School Health : 2017 :
Obligatorisk
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 40 sidor engelskspråkiga och/eller svenskspråkiga artiklar)
Ejlertsson Göran
Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
ISBN: 9789144101637
Se Umeå UB:s söktjänst
Forsman Birgitta
Forskningsetik : en introduktion
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 138 s. :
Omslag och förlagets beskrivning
ISBN: 978-91-44-06350-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
KTH : 2007 :
Länk till pdf
Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder
Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn, Nilsson Björn
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. :
ISBN: 978-91-44-00211-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan
Enkätboken
4., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 178 s. :
ISBN: 978-91-44-07643-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
ISBN: 978-91-44-06216-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Kulturanalyser
Ehn Billy, Löfgren Orvar
2., [omarb.] uppl. : Malmö : Gleerup : 2001 : 180 s. :
ISBN: 91-40-63486-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Genus, medier och masskultur
Fagerström Linda, Nilson Maria
Malmö : Gleerup : 2008 : 171 s. :
ISBN: 978-91-40-65209-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Dahlkwist Matts
Kommunikation
6. uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 284 s. :
ISBN: 978-91-47-10774-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Gå ner i vikt! : välj bland 75 olika dieter : [Abs-dieten, Atkins, Cambridge, Grapefruktdieten, Montignac, Raw food, Scarsdale, South beach, Viktväktarna]
Rodriguez Judith C., Henrikson Lena W, Sydow Lena von
Stockholm : Prisma : 2009 : 192 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-518-5180-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Bohm Ingela
“We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
ISBN: 9789176016176
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lindblom Cecilia
Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789176014981
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bedömningsaspekter
Skolverket : 2014 :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
Obligatorisk
Läsanvisning: 14 s
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 5 och 8
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Planering och genomförande av undervisningen : för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan
Stockholm : Skolverket : 2011 : 45 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
Obligatorisk
Systematiskt kvalitetsarbete : för skolväsendet
Stockholm : Skolverket : 2012 : 52 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-87115-78-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wikström Christina
Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wiliam Dylan
Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
ISBN: 9789144083698
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Handboken. Den systematiskt planerade läraren.
De Ron Lena, Feldt Maria
Vulkan : 2017 : 46 sidor :
ISBN: 978-91-88713-71-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
ISBN: 91-85009-77-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Dimenäs Jörgen
Lära till lärare : att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik
Stockholm : Liber : 2007 : 261 s. :
ISBN: 978-91-47-08421-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kullberg Birgitta
Etnografi i klassrummet
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 243 s. :
ISBN: 91-44-03090-8
Se Umeå UB:s söktjänst