"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap C - fördjupning, 30 hp

Engelskt namn: Home economics C - continuation course

Denna kursplan gäller: 2018-01-01 och tillsvidare

Kurskod: 6KN016

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2014-12-15

Reviderad av: Prefekten, 2017-12-14

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Vetenskaplig metod med inriktning hem- och konsumentkunskap, (Scientific methodology specializing in home- and consumer studies), 7,5 hp
  2. Hälso- kommunikation, genus och kostbudskap, (Public health, gender and messages about food), 7,5 hp
  3. Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap, (Learning and assessment in home- and consumer studies), 7,5 hp
  4. Projektarbete,  (Project work), 7,5 hp

Moment 1. Vetenskaplig metod med inriktning hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande vetenskapsteori med bl a vetenskapligt arbetssätt och forskningsetik. Kvantitativa och kvalitativa metoder, relevanta inom det kostvetenskapliga och utbildningsvetenskapliga området tas upp. Momentet innehåller grunderna i litteratursökning samt att förstå och kritiskt granska vetenskapliga texter. Studenten tränas i att bearbeta och tolka kvalitativa och kvanitativa data. I momentet ingår praktiska tillämpningar av olika vetenskapliga metoder.
 
Moment 2. Hälsokommunikation, genus och kostbudskap, 7,5 hp

I momentet tränas studenterna att ur olika perspektiv analysera och kritiskt granska områden i samhället relaterat till skolämnet hem- och konsumentkunskap. Fokus ligger på att utforska betydelsen av genus, kulturella normer och sociala strukturer för olika grupper i samhället. I momentet problematiseras de utmaningar inom nationellt folkhälsoarbete som är relaterade till hem- och konsumentkunskap.
 
Moment 3. Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
I momentet ingår studier av gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på undervisning, lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap. Studenten tränar på att planerar pedagogisk verksamhet inom ämnet på olika nivåer, för olika stadier och utifrån olika ramfaktorer. Det innebär att planera för hur det centrala innehållet kan behandlas långsiktigt och med progression samt planera för bedömning formativt och summativt för att nå de övergripande målen inom ämnet. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning, lärande och bedömning.

Moment 4. Projektarbete, 7, 5 hp
Momentet innebär ett systematiskt studium av pedagogisk yrkesverksamhet och omfattar studentens ämnesval, planering, genomförande samt dokumentation och redovisning av detta i form av en rapport. I momentet ingår studier av teorier och tidigare forskning om problemområdet samt en forskningsmetodisk fördjupning. Opposition av ett projektarbete och försvar av det egna projektarbetet är vidare en del av momentet. Momentet avslutas med ett seminarium där projektarbetena presenteras och diskuteras.

 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Vetenskaplig metod med inriktning hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för etiska ställningstaganden vad gäller studier inom grundskolans verksamhet.
  • Redogöra för grunderna i vetenskapsteori och vad ett vetenskapligt arbetssätt innebär.
  • Redogöra för vetenskapliga metoder som används inom kostvetenskaplig och utbildningsvetenskaplig forskning.
  • Redogöra för olika kostundersökningsmetoder.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa relevanta analysmetoder inom  utbildningsvetenskaplig forskning.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska och värdera vetenskaplig publikationer.
  • Granska och diskutera vetenskapliga metoder

Moment 2. Hälsokommunikation, genus och kostbudskap, 7,5 hp.
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva kommunikationsprocesser relaterat till ett hälsokommunikativt perspektiv.

Färdighet och förmåga

  • Planera och genomföra ett lektionstillfälle för elever i grundskolan med syfte att synliggöra hur genus, kulturella normer och sociala strukturer påverkar elevernas uppfattning om hälsa.
  • Identifiera hur genus, kulturella normer och sociala strukturer formar människans relation till ämnes områden som ingår i hem- och konsumentkunskap.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska kostbudskap.

Moment 3. Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Visa kunskap om kursplanen i hem- och konsumentkunskap; dess syfte, mål, centralt innehåll och kunskapskrav.
  • Känna till de arbetsformer som gällande styrdokument efterfrågar för lärande inom ämnet.
  • Känna till faktorer som påverkar lärandet i hem- och konsumentkunskap.

Färdighet och förmåga

  • Planera pedagogisk verksamhet på olika nivåer genom att formulera mål, välja innehåll och metoder för undervisning utifrån kursplan, ramfaktorer och didaktisk forskning inom ämnet.
  • Planera för reliabla och valida formativa och summativa bedömningsprocesser inom ämnet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera olika examinationsformers och examinationsfrågors förmåga att bedöma olika kunskapskvaliteter i skolämnet.
  • Motivera undervisningsinnehåll, metod och bedömningsform utifrån ämnesdidaktisk litteratur och allmän litteratur om lärande och bedömning.

Moment 4 Projektarbete, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Visa ämnes- och ämnesdidaktiska kunskaper

Färdighet och förmåga

  • Formulera ett syfte och undersökningsbara frågeställningar med relevans för läraryrket
  • Välja, motivera och tillämpa relevant vetenskaplig metod i förhållande till forskningsproblemet
  • Bearbeta och tolka insamlad data i enlighet med vetenskapliga och etiska principer
  • Dra slutsatser grundade i egna resultat och tidigare forskning och/eller teorier samt diskutera resultaten i förhållande till yrkesverksamheten

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Presentera, diskutera och försvara sitt arbete samt granska, värdera och diskutera kurskamraters arbeten

Behörighetskrav

Univ: Godkänd Hem- och konsumentkunskap A samt genomgången Hem- och konsumentkunskap B, varav två moment ska vara godkända.
 

Undervisningens upplägg

Kursen är delvis nätbaserad, tillgång till internet krävs.

Moment 1,2 och 4: Föreläsningar, litteraturstudier och seminarier är delvis webbaserade.
Moment 3: Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp

Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, problembaserade uppgifter, rapportskrivande och seminarier.
 

Examination

Moment 1. Vetenskaplig metod med inriktning hem- och konsumentkunskap
Examination sker genom skriftliga inlämningar och redovisningar individuellt och i grupp via en lärplattform samt skriftlig och muntlig redovisning i grupp. Vid de skriftliga redovisningarna i grupp via lärplattformen samt vid den muntliga redovisningen i grupp sätts något av betygen U eller G.

Moment 2. Hälsokommunikation, genus och kostbudskap, 7,5 hp.
Examination sker genom en skriftlig individuell rapport, en skriftlig individuell redovisning med opponeringsförfarande, en muntlig individuell redovisning samt två seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För muntlig redovisning, opponering samt seminarier sätts endast betygen U eller G.

Moment 3. Lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap
Examination sker genom skriftliga individuella rapporter varav en redovisning sker med opponeringsförfarande. I momentet ingår också obligatoriska uppgifter och seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För uppgifter, opponering samt seminarier sätts endast betygen U eller G.

Moment 4. Projektarbete
Examinationen sker genom ett skriftligt individuellt projektarbete. Opposition av ett projektarbete och försvar av det egna projektarbetet är vidare en del av momentet. Momentet avslutas med ett seminarium där projektarbetena presenteras och diskuteras.

För att bli godkänd på hela kursen måste alla uppgifter betygsättas G. För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs VG på minst 2 moment.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 2

    KOSTVETENSKAPLIGA METODER INOM HK, 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
    Senaste versionen :
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

    Dimenäs Jörgen
    Lära till lärare : att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik
    Stockholm : Liber : 2007 : 261 s. :
    ISBN: 978-91-47-08421-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Läsanvisning: doi: 10.111/ijcs.12027

    Seeking a new normality : masculinity, interaction and a gluten free diet
    Kautto Ethel, Olsson Cecilia, Ivarsson Anneli, Lyon Phil, Hörnell Agneta, Alex Lena
    2016 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-129442

    Composition of school meals in Finland, Iceland and Sweden - official guidelines in the Nordic countries and comparison with actual practice and availability
    Juniusdottir R, Hörnell A, Gunnarsdottir I, Waling M, Olsson C, Talvia S, Olafsdottir AS
    Journal of School Health : 2017 :

    Qualitative content analysis in nursing research: concepts, procedures and measures to achieve trustworthiness. Nurse Education Today 24 2 (2003), pp105-112
    Graneheim U H, Lundman B

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 40 sidor engelskspråkiga och/eller svenskspråkiga artiklar) kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Ejlertsson Göran
    Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
    3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
    ISBN: 9789144101637
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Forsman Birgitta
    Forskningsetik : en introduktion
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 138 s. :
    Omslag och förlagets beskrivning
    ISBN: 978-91-44-06350-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    KTH : 2007 :
    Länk till pdf

    Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder
    Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn, Nilsson Björn
    2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. :
    ISBN: 978-91-44-00211-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
    Jarrick Arne, Josephson Olle
    2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
    ISBN: 91-44-26842-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Schött Kristina
    Studentens skrivhandbok
    3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
    ISBN: 9789147114085
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Trost Jan
    Enkätboken
    4., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 178 s. :
    ISBN: 978-91-44-07643-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    HÄLSOKOMMUNIKATION, GENUS OCH KOSTBUDSKAP, 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Kulturanalyser
    Ehn Billy, Löfgren Orvar
    2., [omarb.] uppl. : Malmö : Gleerup : 2001 : 180 s. :
    ISBN: 91-40-63486-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genus, medier och masskultur
    Fagerström Linda, Nilson Maria
    Malmö : Gleerup : 2008 : 171 s. :
    ISBN: 978-91-40-65209-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dahlkwist Matts
    Kommunikation
    6. uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 284 s. :
    ISBN: 978-91-47-10774-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Gå ner i vikt! : välj bland 75 olika dieter : [Abs-dieten, Atkins, Cambridge, Grapefruktdieten, Montignac, Raw food, Scarsdale, South beach, Viktväktarna]
    Rodriguez Judith C., Henrikson Lena W, Sydow Lena von
    Stockholm : Prisma : 2009 : 192 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-518-5180-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    LÄRANDE OCH BEDÖMNING I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP, 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Didaktik för hem- och konsumentkunskap
    Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
    Gleerups Utbildning AB : 2019 :
    ISBN: 9789151100463
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Betyg och betygsättning. Skolverkets allmänna råd med kommentarer
    Skolverket: Stockholm ISSN: 1403-4549, ISBN: 978-91-7559-329-6 : 2018 :
    https://www.skolverket.se/sitevision/proxy/publikationer/svid12_5dfee44715d35a5cdfa2899/55935574/wtpub/ws/skolbok/wpubext/trycksak/Blob/pdf4000.pdf?k=4000

    Food Safety Learning in Home and Consumer Studies : Teachers' and Students' Perspectives
    Lange Marie, Marklinder Ingela, Göranzon Helen, Griffith Chris
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2017 : 81 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-317337

    Gisslevik Emmalee
    Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
    Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
    http://hdl.handle.net/2077/54558
    ISBN: 978-91-7346-952-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Granberg Albina
    Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
    ISBN: 9789151303932
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bohm Ingela
    “We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
    Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
    ISBN: 9789176016176
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindblom Cecilia
    Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
    Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789176014981
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 5 och 8

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hem- och konsumentkunskap
    Skolverket :
    https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/laroplan-och-kursplaner-for-grundskolan/laroplan-lgr11-for-grundskolan-samt-for-forskoleklassen-och-fritidshemmet?url=1530314731%2Fcompulsorycw%2Fjsp%2Fsubject.htm%3FsubjectCode%3DGRGRHKK01%26tos%3Dgr%26p%3Dp&sv.url=12.5dfee44715d35a5cdfa219f

    Wikström Christina
    Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
    Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wiliam Dylan
    Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
    ISBN: 9789144083698
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tematisk kvalitetsgranskning av ämnet hem och konsumentkunskap i Åk 7-9.
    Stockholm: Skolinspektionen : 2018 :
    Läsanvisning: Ett livsviktigt ämne/Ett ämne som eleverna kan använda sig av varje dag i livet Kommande rapport

    Handboken. Den systematiskt planerade läraren.
    De Ron Lena, Feldt Maria
    Vulkan : 2017 : 46 sidor :
    ISBN: 978-91-88713-71-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar kan tillkomma.

    PROJEKTARBETE, 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
    Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
    ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dimenäs Jörgen
    Lära till lärare : att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik
    Stockholm : Liber : 2007 : 261 s. :
    ISBN: 978-91-47-08421-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 1:a upplagan

    Referenslitteratur

    Kullberg Birgitta
    Etnografi i klassrummet
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 243 s. :
    ISBN: 91-44-03090-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2018 vecka 1

    KOSTVETENSKAPLIGA METODER INOM HK, 7.5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
    Senaste versionen :
    Obligatorisk

    Dimenäs Jörgen
    Lära till lärare : att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik
    Stockholm : Liber : 2007 : 261 s. :
    ISBN: 978-91-47-08421-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    To use a recipe - not a piece of cake. Students with mild intellectual disabilities' use of recipes in home economics
    Brunosson Albina, Brante Göran, Sepp Hanna, Mattson Sydner Ylva
    International Journal of Consumer Studies, 38: 412-418. doi: 10.1111/ijcs.12109 : 2014 :
    Obligatorisk

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: doi: 10.111/ijcs.12027

    Seeking a new normality : masculinity, interaction and a gluten free diet
    Kautto Ethel, Olsson Cecilia, Ivarsson Anneli, Lyon Phil, Hörnell Agneta, Alex Lena
    2016 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-129442
    Obligatorisk

    Composition of school meals in Finland, Iceland and Sweden - official guidelines in the Nordic countries and comparison with actual practice and availability
    Juniusdottir R, Hörnell A, Gunnarsdottir I, Waling M, Olsson C, Talvia S, Olafsdottir AS
    Journal of School Health : 2017 :
    Obligatorisk

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 40 sidor engelskspråkiga och/eller svenskspråkiga artiklar)

    Referenslitteratur

    Ejlertsson Göran
    Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
    3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
    ISBN: 9789144101637
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Forsman Birgitta
    Forskningsetik : en introduktion
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 138 s. :
    Omslag och förlagets beskrivning
    ISBN: 978-91-44-06350-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    KTH : 2007 :
    Länk till pdf

    Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder
    Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn, Nilsson Björn
    2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. :
    ISBN: 978-91-44-00211-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
    Jarrick Arne, Josephson Olle
    2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
    ISBN: 91-44-26842-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Schött Kristina
    Studentens skrivhandbok
    3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
    ISBN: 9789147114085
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Trost Jan
    Enkätboken
    4., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 178 s. :
    ISBN: 978-91-44-07643-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    HÄLSOKOMMUNIKATION, GENUS OCH KOSTBUDSKAP, 7.5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Kulturanalyser
    Ehn Billy, Löfgren Orvar
    2., [omarb.] uppl. : Malmö : Gleerup : 2001 : 180 s. :
    ISBN: 91-40-63486-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genus, medier och masskultur
    Fagerström Linda, Nilson Maria
    Malmö : Gleerup : 2008 : 171 s. :
    ISBN: 978-91-40-65209-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dahlkwist Matts
    Kommunikation
    6. uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 284 s. :
    ISBN: 978-91-47-10774-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Gå ner i vikt! : välj bland 75 olika dieter : [Abs-dieten, Atkins, Cambridge, Grapefruktdieten, Montignac, Raw food, Scarsdale, South beach, Viktväktarna]
    Rodriguez Judith C., Henrikson Lena W, Sydow Lena von
    Stockholm : Prisma : 2009 : 192 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-518-5180-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    LÄRANDE OCH BEDÖMNING I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP, 7.5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Bohm Ingela
    “We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
    Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
    ISBN: 9789176016176
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindblom Cecilia
    Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
    Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789176014981
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bedömningsaspekter
    Skolverket : 2014 :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 14 s

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 5 och 8

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Planering och genomförande av undervisningen : för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 45 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    Obligatorisk

    Systematiskt kvalitetsarbete : för skolväsendet
    Stockholm : Skolverket : 2012 : 52 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-87115-78-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wikström Christina
    Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
    Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wiliam Dylan
    Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
    ISBN: 9789144083698
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Handboken. Den systematiskt planerade läraren.
    De Ron Lena, Feldt Maria
    Vulkan : 2017 : 46 sidor :
    ISBN: 978-91-88713-71-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    ISBN: 91-85009-77-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    PROJEKTARBETE, 7.5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
    Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
    ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dimenäs Jörgen
    Lära till lärare : att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik
    Stockholm : Liber : 2007 : 261 s. :
    ISBN: 978-91-47-08421-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Kullberg Birgitta
    Etnografi i klassrummet
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 243 s. :
    ISBN: 91-44-03090-8
    Se Umeå UB:s söktjänst