Engelskt namn: Home economics B15, distance
Denna kursplan gäller: 2017-08-14 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2017-08-14
Kursplan för kurser med start mellan 2016-08-15 och 2017-08-13
Kurskod: 6KN015
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2014-06-09
Reviderad av: Prefekten, 2017-06-19
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Mat, individ och samhälle, 3hp (Food, the individual and society, 3 HE Credits)
Under momentet behandlas sociala och kulturella faktorers inverkan på människors mat- och måltidsvanor samt värderingar om mat och hälsa. Mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer kommer att exemplifieras och diskuteras främst i förhållande till migration. Andra aspekter som belyses är hur olika faktorer som samhällsklass, ålder och genus kan påverka livsmedelsval och måltider, samt hur mänsklig interaktion hela tiden påverkar matvanor och uppfattningar kring kropp och hälsa. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.
Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 5 hp (Food, lifestyle and sustainability, 5 HE Credits)
Momentet behandlar livsmedel, mat och levnadsvanor i relation till hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. I momentet ingår kunskaper om miljö och kretslopp samt hushållens avfall och användning av energi och vatten. Studenten tränar på att välja, planera och tillaga måltider och analysera deras påverkan på miljö, klimat och hälsa lokalt och globalt. Maktförhållanden som uppstår av handel och skillnader mellan länder i jämlikhet och rättvisa belyses utifrån sociodemografiska faktorer och klimatförändringen. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.
Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 5 hp, (Consumption and Private economy, 5 HE Credits)
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val får för dem själva och människor i deras omgivning samt i relation till hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. I momentet studeras barn och ungdomars olika villkor och faktorer som påverkar identitetsskapande. Privatekonomi diskuteras där budget och vanligt förekommande levnadskostnader belyses.
Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt information från myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.
Moment 4.Livet i hem och familj, 2 hp ( Home and family life, 2 HE Credits)
Momentet belyser livet i hem och familj med fokus på social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. Genusforskning introduceras och genusteorier används vid analys av hemmets verksamheter och funktioner. Hemarbete såsom tvätt, städning och övrig omsorgsverksamhet i hemmet studeras och diskuteras utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur.
Moment 1. Mat, individ och samhälle, 3 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 4. Livet i hem och familj, 2 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Genomgången Hem- och konsumentkunskap A eller motsvarande
Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. Undersökande verksamhet och laborationer i mindre omfattning med dokumentation och efterföljande diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas p å varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Didaktiska förslag på innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar kan ingå i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops är andra inslag som kan förekomma.
Moment 1. Mat, individ och samhälle, 3 hp
Examination sker genom individuella rapportskrivningar samt laborationer och seminariet i grupp med muntlig och skriftlig redovisning. På laborationer och seminarier sätts betyget U eller G.
Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 5 hp
Examination sker genom skriftlig tentamen i en lärplattform och individuell rapportskrivning samt laborationer och seminarier i grupp med muntliga redovisningar. På seminarier och laborationer sätts betyget U eller G.
Moment 3: Konsumtion och ekonomi, 5 hp
Examination sker genom individuella rapportskrivningar samt ett seminarium med muntlig redovisning. På seminariet sätts betyget U eller G.
Moment 4: Livet i hem och familj, 2 hp
Examination sker genom individuell rapportskrivning samt seminarier med muntliga och skriftliga redovisningar. På seminarier sätts betyget U eller G.
Studentens prestationer kommer att bedömas i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat. För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 3 av 4 moment utgöra betyget Väl godkänd.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
Obligatorisk
Bohm Ingela
“We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
ISBN: 9789176016176
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Obligatorisk
Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
Social Science & Medicine : 2011 :
Obligatorisk
"I don't want to be sexists but..."
McPhail D, Beagan B, Champman G.E
Food Culture & society : 2012 :
Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :
de Garine I
Views about food prejudice and stereotypes.
Social science information :
Läsanvisning: 40(3), 220
Barriers to healther eating in a disadvantaged community
O'Neill M, Rebane D, Lester C
Health Education Journal :
Läsanvisning: 63(3), 220
Lupton Deborah
Food, the body and the self
London : Sage : 1996 : 175 s. :
Identity-Based Motivation and Health
Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
Läsanvisning: 93(6), 1011-127
A sociology of food & nutrition : the social appetite
Germov John, Williams Lauren
3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Counihan C.M
Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
Anthropoligical Quaterly : 1992 :
Hjalmarsson Anette
Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
11. [uppdaterade] uppl. : Limhamn : Interskol : 2016 : 312 s. :
ISBN: 9789173069915
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat, tro, tradition
Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
ISBN: 91-47-04841-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :
Meiselman I
Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Konsumenterna och miljön 2017 - möjligheter att göra val med miljöhänsyn
Jarelin Johan, Jacobsson Katarina
Konsumentverket : 2017 :
Konsumentverket
Obligatorisk
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013
www.kslat.se
Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
http://hdl.handle.net/2077/54558
ISBN: 978-91-7346-952-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hållbar utveckling - - människa, miljö och samhälle
Persson Torsten, Persson Christel
3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2015 : 216 s. :
ISBN: 9789144109442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk
Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/matsvinn/slutrapport-matsvinn_160321.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=matsvinn&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=10.177.11.175&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFile/_9c08a556-90a4-4fdf-a571-b4da308ced55&_t_hit.pos=7
Obligatorisk
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Nr 18/2011
50 sidor
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/
Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
ISBN: 978-91-574-8030-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst
Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Hasslöf Helen
Tankar om hållbar utveckling och lärande
Hutiskolan : 2009 :
Pdf-fil att ladda hem
Hjälmeskog Karin
Global Sustainable Development: A Challange for Consumer Citizen
Global Sustainable Development :
http://www.educationforsustainabledevelopment.org/e-intro.html
Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
Fulltext (pdf)
ISBN: 91-89314-72-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
Rädda barnen :
www.raddabarnen.se
Obligatorisk
Gilla din ekonomi
Nätverk av myndigheter, organisationer och företag och privatekonomi :
www.gilladinekonomi.se
Obligatorisk
Håkansson Andreas
Konsumtion
Studentlitteratur AB : 2017 : 384 sidor :
ISBN: 9789144115641
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Koll på pengarna (senaste versionen)
Konsumentverket :
www.konsumentverket.se
Obligatorisk
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Konsumera mera - dyrköpt lycka
Johansson Birgitta, Salonen Pertti
Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
ISBN: 978-91-540-5998-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Liten Laghund, reviderad 2016
Konsumentverket : 2017-01-18 :
http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/lagar/liten-laghund-2016-konsumentverket.pdf
Obligatorisk
Lundby Erika
Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
Obligatorisk
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ungar och medier
Statens medieråd : 2017 :
Statens medieråd
Obligatorisk
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Barbro
Barn i konsumtionssamhället
Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
ISBN: 91-7227-427-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Tivell Eva
Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
ISBN: 91-27-57347-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Konsumentrapporten - läget för svenska konsumenter (senaste versionen)
Konsumentverket :
www.konsumentverket.se
Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
Grobgeld Lennart, Norin Anders
15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
ISBN: 978-91-39-11133-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 1 PDF-fil (250 s.) :
Omslag och förlagets beskrivning
ISBN: 91-44-04334-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Frykberg Josefine
Vad kostar hållbara matvanor?
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : [2005] : 83 s. :
http://www.fhi.se/upload/ar2005/rapporter/r200517hallbaramatvanor0511.pdf
ISBN: 91-7257-346-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Tuomi-Gröhn Terttu
Reinventing art of everyday making
Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
ISBN: 978-3-631-57113-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Aulanko, Marja (2008). A Case Study on the Effects of Repetition on Household Cleaning Skill.
Sid 103-119
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor
Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjöholm Eva
Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
10. uppl. : Limhamn : Interskol : 2011 : 307 s. :
ISBN: 978-91-7306-900-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Boss Pauline
Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. "Human Ecology Theory" av Bubolz, Margret & Sontag, Susanne
Didaktik : perspektiv och problem
Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
ISBN: 91-44-01032-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Materialitet og dannelse : en studiebog
Kragelund Minna, Otto Lene
1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap "Praktisk klokskap - hverdagslivsområdet som dannefelt" av Benn Jette
Ytterligare artiklar i form av vetenskapliga artiklar kan tillkomma
Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
Obligatorisk
He just has to like hamThe centrality of meat in home and consumer studies.
Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
Appetite : 2015 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Nr 95, sid 101-112
'Don't give us an assignment where we have to use spinach!': food choice and discourse in home and consumer studies
Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Nr 40, sid 57-65
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Obligatorisk
Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :
Obligatorisk
Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
Social Science & Medicine : 2011 :
Obligatorisk
"I don't want to be sexists but..."
McPhail D, Beagan B, Champman G.E
Food Culture & society : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 15(3), sid 473-489
de Garine I
Views about food prejudice and stereotypes.
Social science information :
Läsanvisning: 40(3), 220
Barriers to healther eating in a disadvantaged community
O'Neill M, Rebane D, Lester C
Health Education Journal :
Läsanvisning: 63(3), 220
Lupton Deborah
Food, the body and the self
London : Sage : 1996 : 175 s. :
Identity-Based Motivation and Health
Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
Läsanvisning: 93(6), 1011-127
A sociology of food & nutrition : the social appetite
Germov John, Williams Lauren
3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Counihan C.M
Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
Anthropoligical Quaterly : 1992 :
Hjalmarsson Anette
Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
11. [uppdaterade] uppl. : Limhamn : Interskol : 2016 : 312 s. :
ISBN: 9789173069915
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat, tro, tradition
Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
ISBN: 91-47-04841-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :
Meiselman I
Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013
www.kslat.se
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Nr 18/2011
50 sidor
Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/matsvinn/slutrapport-matsvinn_160321.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=matsvinn&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=10.177.11.175&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFile/_9c08a556-90a4-4fdf-a571-b4da308ced55&_t_hit.pos=7
Obligatorisk
Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/
Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
ISBN: 978-91-574-8030-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst
Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Hasslöf Helen
Tankar om hållbar utveckling och lärande
Hutiskolan : 2009 :
Pdf-fil att ladda hem
Hjälmeskog Karin
Global Sustainable Development: A Challange for Consumer Citizen
Global Sustainable Development :
http://www.educationforsustainabledevelopment.org/e-intro.html
Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
Fulltext (pdf)
ISBN: 91-89314-72-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
Rädda barnen :
www.raddabarnen.se
Obligatorisk
Din ekonomi & framtid: allt du behöver veta efter skolan
FreeBook, Stockholm : 2016 :
www.freebook.se
Obligatorisk
Håkansson Andreas
Konsumtion
Studentlitteratur AB : 2017 : 384 sidor :
ISBN: 9789144115641
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Koll på pengarna (senaste versionen)
Konsumentverket :
www.konsumentverket.se
Obligatorisk
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Konsumera mera - dyrköpt lycka
Johansson Birgitta, Salonen Pertti
Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
ISBN: 978-91-540-5998-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Liten Laghund, reviderad 2016
Konsumentverket : 2017-01-18 :
http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/lagar/liten-laghund-2016-konsumentverket.pdf
Obligatorisk
Lundby Erika
Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
Obligatorisk
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ungar och medier
Statens medieråd : 2017 :
Statens medieråd
Obligatorisk
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Barbro
Barn i konsumtionssamhället
Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
ISBN: 91-7227-427-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Tivell Eva
Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
ISBN: 91-27-57347-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Konsumentrapporten - läget för svenska konsumenter (senaste versionen)
Konsumentverket :
www.konsumentverket.se
Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
Grobgeld Lennart, Norin Anders
15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
ISBN: 978-91-39-11133-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 1 PDF-fil (250 s.) :
Omslag och förlagets beskrivning
ISBN: 91-44-04334-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Frykberg Josefine
Vad kostar hållbara matvanor?
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : [2005] : 83 s. :
http://www.fhi.se/upload/ar2005/rapporter/r200517hallbaramatvanor0511.pdf
ISBN: 91-7257-346-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Tuomi-Gröhn Terttu
Reinventing art of everyday making
Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
ISBN: 978-3-631-57113-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Aulanko, Marja (2008). A Case Study on the Effects of Repetition on Household Cleaning Skill.
Sid 103-119
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor
Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjöholm Eva
Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
10. uppl. : Limhamn : Interskol : 2011 : 307 s. :
ISBN: 978-91-7306-900-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Boss Pauline
Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. "Human Ecology Theory" av Bubolz, Margret & Sontag, Susanne
Didaktik : perspektiv och problem
Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
ISBN: 91-44-01032-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Materialitet og dannelse : en studiebog
Kragelund Minna, Otto Lene
1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap "Praktisk klokskap - hverdagslivsområdet som dannefelt" av Benn Jette
Ytterligare artiklar i form av vetenskapliga artiklar kan tillkomma