"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap B15, distans, 15 hp

Engelskt namn: Home economics B15, distance

Denna kursplan gäller: 2017-08-14 och tillsvidare

Kurskod: 6KN015

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2014-06-09

Reviderad av: Prefekten, 2017-06-19

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Mat, individ och samhälle, 3 hp (Food, the individual and society, 3  ECTS)
  2. Mat, miljö och livsstil, 5 hp (Food, lifestyle and sustainability, , 5 ECTS)
  3. Konsumtion och ekonomi, 5 hp, (Consumption and Private economy, 5 hp)
  4. Livet i hem och familj, 2 hp (Home and family life 2 ECTS) 

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 3hp (Food, the individual and society, 3 HE Credits)
Under momentet behandlas sociala och kulturella faktorers inverkan på människors mat- och måltidsvanor samt värderingar om mat och hälsa. Mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer kommer att exemplifieras och diskuteras främst i förhållande till migration. Andra aspekter som belyses är hur olika faktorer som samhällsklass, ålder och genus kan påverka livsmedelsval och måltider, samt hur mänsklig interaktion hela tiden påverkar matvanor och uppfattningar kring kropp och hälsa. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.
 
Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 5  hp (Food, lifestyle and sustainability,  5 HE Credits)
Momentet behandlar livsmedel, mat och levnadsvanor i relation till hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. I momentet ingår kunskaper om miljö och kretslopp samt hushållens avfall och användning av energi och vatten.  Studenten tränar på att välja, planera och tillaga måltider och analysera deras påverkan på miljö, klimat och hälsa lokalt och globalt. Maktförhållanden som uppstår av handel och skillnader mellan länder i jämlikhet och rättvisa belyses utifrån sociodemografiska faktorer och klimatförändringen. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.
 
Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 5  hp, (Consumption and Private economy, 5 HE Credits)
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val får för dem själva och människor i deras omgivning samt i relation till hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. I momentet studeras barn och ungdomars olika villkor och faktorer som påverkar identitetsskapande.  Privatekonomi diskuteras där budget och vanligt förekommande levnadskostnader belyses.
Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt information från myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.
 
Moment 4.Livet i hem och familj,  2 hp ( Home and family life, 2  HE Credits)
Momentet belyser livet i hem och familj med fokus på social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. Genusforskning introduceras och genusteorier används vid analys av hemmets verksamheter och funktioner. Hemarbete såsom tvätt, städning och övrig omsorgsverksamhet i hemmet studeras och diskuteras utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur.

 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 3 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå och beskriva hur kultur, etnicitet, religion och genus påverkar människans matvanor och förhållningssätt till kropp och hälsa.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa sociologiska perspektiv som kan användas inom ämnet hem- och konsumentkunskap.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Problematisera konsekvenser av hur mat och måltider framställs i samhället 

Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Visa kunskap om miljö och kretslopp samt hushållens avfall och användning av energi och vatten.
  • Känna till livsmedlens och matens påverkan på klimat, miljö och hälsa.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Resonera kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling

Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas.

Färdighet och förmåga

  • Använda och beskriva olika verktyg för planering av privatpersoners ekonomi och redogöra för vanligt förekommande betalnings- och sparformer samt avbetalningsköp och försäkringar i ett hushåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Problematisera och analysera hur konsumtion av varor och tjänster inverkar på individers och olika hushålls ekonomi och hälsa 

Moment 4. Livet i hem och familj,  2 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Välja och använda metoder för tvätt utifrån perspektivet hälsa, ekonomi och miljö.
  • Redogöra för och diskutera hemmets verksamheter och funktioner med utgångspunkt ur ett genusperspektiv

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Analysera och diskutera redskap, produkter och metoder för städning i hemmet utifrån perspektiven hälsa, ekonomi och miljö
  • Värdera och diskutera hemmets och hemarbetets betydelse för individ, familj och ett hållbart samhälle ur olika perspektiv.

Behörighetskrav

Univ: Genomgången Hem- och konsumentkunskap A eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. Undersökande verksamhet och laborationer i mindre omfattning med dokumentation och efterföljande diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas p å varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg.  Didaktiska förslag på innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar kan ingå i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops är andra inslag som kan förekomma.

Examination

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 3 hp
Examination sker genom individuella rapportskrivningar samt laborationer och seminariet i grupp med muntlig och skriftlig redovisning. På laborationer och seminarier sätts betyget U eller G.
 
Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 5 hp
Examination sker genom skriftlig tentamen i en lärplattform och individuell rapportskrivning samt laborationer och seminarier i grupp med muntliga redovisningar. På seminarier och laborationer sätts betyget U eller G. 

Moment 3: Konsumtion och ekonomi, 5 hp
Examination sker genom individuella rapportskrivningar samt ett seminarium med muntlig redovisning. På seminariet sätts betyget U eller G.
 
Moment 4: Livet i hem och familj, 2 hp
Examination sker genom individuell rapportskrivning samt seminarier med muntliga och skriftliga redovisningar. På seminarier sätts betyget U eller G. 

Studentens prestationer kommer att bedömas i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat. För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 3 av 4 moment utgöra betyget Väl godkänd.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

  • Giltig från: 2018 vecka 33

    MAT, INDIVID OCH SAMHÄLLE, 3 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk

    Bohm Ingela
    “We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
    Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
    ISBN: 9789176016176
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    "I don't want to be sexists but..."
    McPhail D, Beagan B, Champman G.E
    Food Culture & society : 2012 :

    Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
    Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
    Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :

    de Garine I
    Views about food prejudice and stereotypes.
    Social science information :
    Läsanvisning: 40(3), 220

    Barriers to healther eating in a disadvantaged community
    O'Neill M, Rebane D, Lester C
    Health Education Journal :
    Läsanvisning: 63(3), 220

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :

    Identity-Based Motivation and Health
    Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
    Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
    Läsanvisning: 93(6), 1011-127

    A sociology of food & nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
    ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Counihan C.M
    Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
    Anthropoligical Quaterly : 1992 :

    Hjalmarsson Anette
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    11. [uppdaterade] uppl. : Limhamn : Interskol : 2016 : 312 s. :
    ISBN: 9789173069915
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Meiselman I
    Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
    Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :

    MAT, MILJÖ OCH LIVSSTIL, 5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumenterna och miljön 2017 - möjligheter att göra val med miljöhänsyn
    Jarelin Johan, Jacobsson Katarina
    Konsumentverket : 2017 :
    Konsumentverket
    Obligatorisk

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Nr 4/2013 www.kslat.se

    Gisslevik Emmalee
    Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
    Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
    http://hdl.handle.net/2077/54558
    ISBN: 978-91-7346-952-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hållbar utveckling - - människa, miljö och samhälle
    Persson Torsten, Persson Christel
    3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2015 : 216 s. :
    ISBN: 9789144109442
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Röös Elin
    Mat-klimat-listan : version 1.0
    Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
    Livsmedelsverket : 2016-03-21 :
    http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/matsvinn/slutrapport-matsvinn_160321.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=matsvinn&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=10.177.11.175&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFile/_9c08a556-90a4-4fdf-a571-b4da308ced55&_t_hit.pos=7
    Obligatorisk

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nr 18/2011 50 sidor

    Obligatoriska webbsidor

    https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/

    Referenslitteratur

    Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
    Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
    Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
    ISBN: 978-91-574-8030-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Matsmart : på spaning efter nya goda trender
    Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
    Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hasslöf Helen
    Tankar om hållbar utveckling och lärande
    Hutiskolan : 2009 :
    Pdf-fil att ladda hem

    Hjälmeskog Karin
    Global Sustainable Development: A Challange for Consumer Citizen
    Global Sustainable Development :
    http://www.educationforsustainabledevelopment.org/e-intro.html

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
    Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
    Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

    KONSUMTION OCH EKONOMI, 5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
    Rädda barnen :
    www.raddabarnen.se
    Obligatorisk

    Gilla din ekonomi
    Nätverk av myndigheter, organisationer och företag och privatekonomi :
    www.gilladinekonomi.se
    Obligatorisk

    Håkansson Andreas
    Konsumtion
    Studentlitteratur AB : 2017 : 384 sidor :
    ISBN: 9789144115641
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Koll på pengarna (senaste versionen)
    Konsumentverket :
    www.konsumentverket.se
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Liten Laghund, reviderad 2016
    Konsumentverket : 2017-01-18 :
    http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/lagar/liten-laghund-2016-konsumentverket.pdf
    Obligatorisk

    Lundby Erika
    Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
    Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ungar och medier
    Statens medieråd : 2017 :
    Statens medieråd
    Obligatorisk

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tivell Eva
    Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
    ISBN: 91-27-57347-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumentrapporten - läget för svenska konsumenter (senaste versionen)
    Konsumentverket :
    www.konsumentverket.se

    Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
    Grobgeld Lennart, Norin Anders
    15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
    ISBN: 978-91-39-11133-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2005 : 1 PDF-fil (250 s.) :
    Omslag och förlagets beskrivning
    ISBN: 91-44-04334-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : [2005] : 83 s. :
    http://www.fhi.se/upload/ar2005/rapporter/r200517hallbaramatvanor0511.pdf
    ISBN: 91-7257-346-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    LIVET I HEM OCH FAMILJ, 2 HP

    Obligatorisk litteratur

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Aulanko, Marja (2008). A Case Study on the Effects of Repetition on Household Cleaning Skill. Sid 103-119

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sjöholm Eva
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    10. uppl. : Limhamn : Interskol : 2011 : 307 s. :
    ISBN: 978-91-7306-900-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. "Human Ecology Theory" av Bubolz, Margret & Sontag, Susanne

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Materialitet og dannelse : en studiebog
    Kragelund Minna, Otto Lene
    1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
    ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap "Praktisk klokskap - hverdagslivsområdet som dannefelt" av Benn Jette

    Ytterligare artiklar i form av vetenskapliga artiklar kan tillkomma

  • Giltig från: 2017 vecka 33

    MAT, INDIVID OCH SAMHÄLLE, 3 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk

    “He just has to like ham”–The centrality of meat in home and consumer studies.
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nr 95, sid 101-112

    'Don't give us an assignment where we have to use spinach!': food choice and discourse in home and consumer studies
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2016 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nr 40, sid 57-65

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk

    Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
    Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
    Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :
    Obligatorisk

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :
    Obligatorisk

    "I don't want to be sexists but..."
    McPhail D, Beagan B, Champman G.E
    Food Culture & society : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 15(3), sid 473-489

    Referenslitteratur

    de Garine I
    Views about food prejudice and stereotypes.
    Social science information :
    Läsanvisning: 40(3), 220

    Barriers to healther eating in a disadvantaged community
    O'Neill M, Rebane D, Lester C
    Health Education Journal :
    Läsanvisning: 63(3), 220

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :

    Identity-Based Motivation and Health
    Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
    Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
    Läsanvisning: 93(6), 1011-127

    A sociology of food & nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
    ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Counihan C.M
    Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
    Anthropoligical Quaterly : 1992 :

    Hjalmarsson Anette
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    11. [uppdaterade] uppl. : Limhamn : Interskol : 2016 : 312 s. :
    ISBN: 9789173069915
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Meiselman I
    Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
    Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :

    MAT, MILJÖ OCH LIVSSTIL, 5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Nr 4/2013 www.kslat.se

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nr 18/2011 50 sidor

    Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
    Livsmedelsverket : 2016-03-21 :
    http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/matsvinn/slutrapport-matsvinn_160321.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=matsvinn&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=10.177.11.175&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFile/_9c08a556-90a4-4fdf-a571-b4da308ced55&_t_hit.pos=7
    Obligatorisk

    Röös Elin
    Mat-klimat-listan : version 1.0
    Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Obligatoriska webbsidor

    https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/

    Referenslitteratur

    Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
    Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
    Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
    ISBN: 978-91-574-8030-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Matsmart : på spaning efter nya goda trender
    Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
    Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hasslöf Helen
    Tankar om hållbar utveckling och lärande
    Hutiskolan : 2009 :
    Pdf-fil att ladda hem

    Hjälmeskog Karin
    Global Sustainable Development: A Challange for Consumer Citizen
    Global Sustainable Development :
    http://www.educationforsustainabledevelopment.org/e-intro.html

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
    Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
    Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

    KONSUMTION OCH EKONOMI, 5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
    Rädda barnen :
    www.raddabarnen.se
    Obligatorisk

    Din ekonomi & framtid: allt du behöver veta efter skolan
    FreeBook, Stockholm : 2016 :
    www.freebook.se
    Obligatorisk

    Håkansson Andreas
    Konsumtion
    Studentlitteratur AB : 2017 : 384 sidor :
    ISBN: 9789144115641
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Koll på pengarna (senaste versionen)
    Konsumentverket :
    www.konsumentverket.se
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Liten Laghund, reviderad 2016
    Konsumentverket : 2017-01-18 :
    http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/lagar/liten-laghund-2016-konsumentverket.pdf
    Obligatorisk

    Lundby Erika
    Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
    Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ungar och medier
    Statens medieråd : 2017 :
    Statens medieråd
    Obligatorisk

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tivell Eva
    Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
    ISBN: 91-27-57347-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumentrapporten - läget för svenska konsumenter (senaste versionen)
    Konsumentverket :
    www.konsumentverket.se

    Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
    Grobgeld Lennart, Norin Anders
    15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
    ISBN: 978-91-39-11133-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2005 : 1 PDF-fil (250 s.) :
    Omslag och förlagets beskrivning
    ISBN: 91-44-04334-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : [2005] : 83 s. :
    http://www.fhi.se/upload/ar2005/rapporter/r200517hallbaramatvanor0511.pdf
    ISBN: 91-7257-346-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    LIVET I HEM OCH FAMILJ, 2 HP

    Obligatorisk litteratur

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Aulanko, Marja (2008). A Case Study on the Effects of Repetition on Household Cleaning Skill. Sid 103-119

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sjöholm Eva
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    10. uppl. : Limhamn : Interskol : 2011 : 307 s. :
    ISBN: 978-91-7306-900-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. "Human Ecology Theory" av Bubolz, Margret & Sontag, Susanne

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Materialitet og dannelse : en studiebog
    Kragelund Minna, Otto Lene
    1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
    ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap "Praktisk klokskap - hverdagslivsområdet som dannefelt" av Benn Jette

    Ytterligare artiklar i form av vetenskapliga artiklar kan tillkomma