Engelskt namn: Home Economics C
Denna kursplan gäller: 2014-12-29 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2014-12-29
Kurskod: 6KN012
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2012-10-17
Reviderad av: Prefekten, 2015-01-01
Moment 1. Projektarbete (Project work) 7,5 hp
Kursen innebär ett systematiskt studium av pedagogisk yrkesverksamhet och omfattar studentens ämnesval, planering, genomförande samt dokumentation och redovisning av detta i form av en rapport. I momentet ingår studier av teorier och tidigare forskning om problemområdet samt en forskningsmetodisk fördjupning. Opposition av ett projektarbete och försvar av det egna projektarbetet är vidare en del av kursen. Momentet avslutas med ett seminarium där projektarbetena presenteras och diskuteras.
Moment 2 Verksamhetsförlagd utbildning (School-based studies) 7,5 hp
I momentet behandlas gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på lärande och bedömning. Studenten tränar på att sätta upp mål som relaterar till styrdokumenten. Utifrån uppsatta mål tar studenten fram relevant fakta, planerar, genomför och utvärderar arbetsprocesser samt bedömer elevers måluppfyllelse. Vidare tränar den studerande på att utifrån en strävan efter elevinflytande leda och samarbeta med elever. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning och lärande.
Moment 3. Kökets kemi (Kitchen chemistry) 7,5 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring. Genom experimentell matlagning fördjupar den studerande sina kunskaper och färdigheter i matlagningsprocessen. Exempel på frågor som kommer att tas upp är; varför skär sig majonnäsen; varför stelnar äggvitan när du steker den; vad är akrylamid och när bildas det vid matlagning?
Moment 4. Näringsfysiologi (Nutritional physiology) 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi. Exempel på frågor som kommer att diskuteras; varför ska du äta direkt efter ett träningspass; varför smakar maten så lite vid förkylning; varför måste vi äta livsmedel med mineraler och vitaminer; varför vattnas det i munnen när du tänker på mat?
Moment 1. Projektarbete 7,5 hp
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Moment 2. Verksamhetsförlags utbildning, 7,5 hp
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Moment 3. Kökets kemi
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 4. Näringsfysiologi
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Godkänt betyg från Hem- och konsumentkunskap A och B eller motsvarande
Moment 1. Projektarbete
Undervisningen består av litteraturstudier med obligatoriskt seminarium i muntlig eller skriftlig form samt projektarbete kring någon aspekt av praktisk yrkesverksamhet. Detta redovisas skriftligt samt muntligt vid ett seminarium.
Moment 2. Verksamhetsförlagd utbildning
Undervisningen består av föreläsningar, obligatoriska litteraturstudier och seminarier samt verksamhetsförlagd utbildning under handledning av lokal lärarutbildare. Examination sker genom rapportskrivning och uppföljande seminarium.
Moment 3. Kökets kemi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer
Moment 4. Näringsfysiologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer.
Kursen ges på distans med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.
Moment 1. Projektarbete 7,5 hp
Examination sker genom rapportskrivning som redovisas och diskuteras vid seminarium.
Moment 2. Verksamhetsförlagd utbildning 7,5 hp
Examination sker genom skolförlagd undervisning samt uppföljande rapportskrivning och seminarium.
Moment 3. Kökets kemi, 7,5 hp
Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, och här sätts endast något av betygen U eller G. Skriftlig tentamen examinerar momentets samtliga delar.
Moment 4. Näringsfysiologi, 7,5 hp
Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, och här sätts endast något av betygen U eller G. Skriftlig tentamen examinerar momentets samtliga delar.
Helkurs: För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 22,5 hp av hela kursen har betyget VG.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE:
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.