"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap C, 30 hp

Engelskt namn: Home Economics C

Denna kursplan gäller: 2012-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 6KN012

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2012-10-17

Innehåll

Moment 1. Projektarbete (Project work) 7,5 hp

Kursen innebär ett systematiskt studium av pedagogisk yrkesverksamhet och omfattar studentens ämnesval, planering, genomförande samt dokumentation och redovisning av detta i form av en rapport. I momentet ingår studier av teorier och tidigare forskning om problemområdet samt en forskningsmetodisk fördjupning. Opposition av ett projektarbete och försvar av det egna projektarbetet är vidare en del av kursen. Momentet avslutas med ett seminarium där projektarbetena presenteras och diskuteras.

Moment 2 Verksamhetsförlagd utbildning (School-based studies) 7,5 hp
I momentet behandlas gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på lärande och bedömning. Studenten tränar på att sätta upp mål som relaterar till styrdokumenten. Utifrån uppsatta mål tar studenten fram relevant fakta, planerar, genomför och utvärderar arbetsprocesser samt bedömer elevers måluppfyllelse. Vidare tränar den studerande på att utifrån en strävan efter elevinflytande leda och samarbeta med elever. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning och lärande.

Moment 3. Kökets kemi (Kitchen chemistry) 7,5 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring. Genom experimentell matlagning fördjupar den studerande sina kunskaper och färdigheter i matlagningsprocessen. Exempel på frågor som kommer att tas upp är; varför skär sig majonnäsen; varför stelnar äggvitan när du steker den; vad är akrylamid och när bildas det vid matlagning?

Moment 4. Näringsfysiologi (Nutritional physiology) 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi. Exempel på frågor som kommer att diskuteras; varför ska du äta direkt efter ett träningspass; varför smakar maten så lite vid förkylning; varför måste vi äta livsmedel med mineraler och vitaminer; varför vattnas det i munnen när du tänker på mat?

Förväntade studieresultat

Moment 1. Projektarbete 7,5 hp

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Visa ämnes- och ämnesdidaktiska kunskaper

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Formulera ett syfte och undersökningsbara frågeställningar med relevans för läraryrket
  • Välja, motivera och tillämpa relevant vetenskaplig metod i förhållande till forskningsproblemet
  • Bearbeta och tolka insamlad data i enlighet med vetenskapliga och etiska principer
  • Dra slutsatser grundade i egna resultat och tidigare forskning och/eller teorier samt diskutera resultaten i förhållande till yrkesverksamheten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Presentera, diskutera och försvara sitt arbete samt granska, värdera och diskutera kurskamraters arbeten.


Moment 2. Verksamhetsförlags utbildning, 7,5 hp

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Formulera mål för undervisning utifrån kursplanens syfte, mål och kunskapskrav i hem- och konsumentkunskap samt med hänsyn tagen till ramfaktorer.
  • Välja innehåll och relevanta metoder för undervisning utifrån uppsatta mål och didaktisk forskning inom ämnet.
  • Formulera bedömningskriterier för undervisningen med utgångspunkt i aktuell kursplan.

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Motivera undervisningsinnehåll, metod och bedömningskriterier utifrån forskning om lärande och bedömning inom ämnet
  • Genomföra undervisning utifrån den didaktiska planeringen och i processen leda och samarbeta med eleverna
  • Bedöma, värdera och dokumentera elevers kunskaper och förmågor. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Analysera och reflektera över egen genomförd undervisning i relation till uppsatta mål och grundläggande läroplansteoretiska och didaktiska teorier
  • Reflektera över lärarens sociala och pedagogiska uppgifter, läraryrkets komplexitet och sitt eget behov av ytterligare kunskap
     

Moment 3. Kökets kemi

Kunskap och förståelse

  • Förstå grunderna för uppbyggnaden av kolhydrater, fett och proteiner.
  • Förklara vad som händer kemiskt vid redningar och emulsioner.  Förklara vilken betydelse olika beredningsmetoder som kokning, stekning, fermentering och konservering har på den kemiska uppbyggnaden av olika livsmedel. 
  • Förklara hur olika hävningsmedel fungerar kemiskt vid bakning samt vilka reaktioner som kan uppstå i livsmedel vid höga temperaturer i form av brunfärgning och Maillardreaktioner.
  • Förstå skillnaden mellan olika fetter och hur dessa påverkas i kontakt med syre i olika härskningsprocesser samt tillämpa detta i valet av fett vid olika tillagningsmetoder.

Färdighet och förmåga

  • Hantera och värdera livsmedel utifrån teknologiska, näringsmässiga, kemiska och sensoriska aspekter.


Moment 4. Näringsfysiologi

Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Förstå cellens och grundvävnaders byggnad och funktion.
  • Förklara grunderna för den nervösa och hormonella regleringen i kroppen och hur detta reglerar ämnesomsättningen. 
  • Förstå matspjälkningskanalens anatomi och uppbyggnad samt spjälkningen och absorptionen av energigivande näringsämnen.  Beskriva cirkulationens-, andningsorganens och njurens uppbyggnad och funktion samt hur vatten, salt och pH regleras i kroppen.
  • Förstå grunderna för kolhydraters, fetters och proteiners metabolism i cellen samt förstå betydelsen av vitaminer och mineraler för dessa processer.

Behörighetskrav

Godkänt betyg från Hem- och konsumentkunskap A och B eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Moment 1. Projektarbete
Undervisningen består av litteraturstudier med obligatoriskt seminarium i muntlig eller skriftlig form samt projektarbete kring någon aspekt av praktisk yrkesverksamhet. Detta redovisas skriftligt samt muntligt vid ett seminarium.

Moment 2. Verksamhetsförlagd utbildning
Undervisningen består av föreläsningar, obligatoriska litteraturstudier och seminarier samt verksamhetsförlagd utbildning under handledning av lokal lärarutbildare. Examination sker genom rapportskrivning och uppföljande seminarium.

Moment 3. Kökets kemi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer

Moment 4. Näringsfysiologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer.

Kursen ges på distans med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.

Examination

Moment 1. Projektarbete 7,5 hp
Examination sker genom rapportskrivning som redovisas och diskuteras vid seminarium.

Moment 2. Verksamhetsförlagd utbildning 7,5 hp
Examination sker genom skolförlagd undervisning samt uppföljande rapportskrivning och seminarium.

Moment 3. Kökets kemi, 7,5 hp
Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, och här sätts endast något av betygen U eller G. Skriftlig tentamen examinerar momentets samtliga delar.

Moment 4. Näringsfysiologi, 7,5 hp
Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, och här sätts endast något av betygen U eller G. Skriftlig tentamen examinerar momentets samtliga delar.

Helkurs: För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 22,5 hp av hela kursen har betyget VG.

Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.

TILLGODORÄKNANDE: 
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2014 vecka 2

    PROJEKTARBETE 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Kullberg Birgitta
    Etnografi i klassrummet
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 243 s. :
    ISBN: 91-44-03090-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Cullbrand Ingrid. Att sträva mot mål. Göteborgs universitet. Strategier för undervisning i Göteborgs universitet. 1998. ISSN 1403-7033. Tillhandahålles av Institutionen för kostvetenskap. (110 sid.)

    Cullbrand Ingrid
    Empowerment
    Göteborg University Department of Food, Health and Envirorment : 2003 :
    Läsanvisning: Tillhandahålls i pdf-format via institutionen (67 sid)

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    ISBN: 91-85009-77-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
    Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
    ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Se Umeå UB:s söktjänst

    KÖKETS KEMI 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Bergh Kurt
    Kemikompendium
    Inst för kostvetenskap : 2008 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Livsmedelskemi : kompendium för YTH
    Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
    [ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Läsanvisning: URL: http:www.krc.su.se/page.php?pid=110

    NÄRINGSFYSIOLOGI 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Bergh Kurt
    Metabolismkompendium
    Inst för kostvetenskap :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Fysiologi : med relevant anatomi
    Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
    3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 302 s. :
    ISBN: 978-91-44-08462-6 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2013 vecka 1

    PROJEKTARBETE 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Kullberg Birgitta
    Etnografi i klassrummet
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 243 s. :
    ISBN: 91-44-03090-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
    Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
    ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Filmer om bedömning för lärande och likvärdighet
    Skolverket :
    Länk
    Obligatorisk

    Hem- och konsumentkunskap
    Skolverket :
    Länk
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Cullbrand Ingrid. Att sträva mot mål. Göteborgs universitet. Strategier för undervisning i Göteborgs universitet. 1998. ISSN 1403-7033. Tillhandahålles av Institutionen för kostvetenskap. (110 sid.)

    Cullbrand Ingrid
    Empowerment
    Göteborg University Department of Food, Health and Envirorment : 2003 :
    Läsanvisning: Tillhandahålls i pdf-format via institutionen (67 sid)

    deRon Lena, Feldt Maria. Bedöma och lära i Hem- och konsumentkunskap. ISSN 1101-1475. Beställs via PRIM-gruppen@lhs.se. (80 sid.)

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    ISBN: 91-85009-77-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    KÖKETS KEMI 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Bergh Kurt
    Kemikompendium
    Inst för kostvetenskap : 2008 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Livsmedelskemi : kompendium för YTH
    Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
    [ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Läsanvisning: URL: http:www.krc.su.se/page.php?pid=110

    NÄRINGSFYSIOLOGI 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Bergh Kurt
    Metabolismkompendium
    Inst för kostvetenskap :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Fysiologi : med relevant anatomi
    Henriksson Olle, Rasmusson Margareta, Lyons Lena
    2., [uppdaterade och utvidgade] uppl. /b [illustrationer: Olle Henriksson i samarbete med Lena Lyons] : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 296 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/7540-02/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-00835-6 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst