Engelskt namn: Home Economics C
Denna kursplan gäller: 2012-12-31 och tillsvidare
Kurskod: 6KN012
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2012-10-17
Moment 1. Projektarbete (Project work) 7,5 hp
Kursen innebär ett systematiskt studium av pedagogisk yrkesverksamhet och omfattar studentens ämnesval, planering, genomförande samt dokumentation och redovisning av detta i form av en rapport. I momentet ingår studier av teorier och tidigare forskning om problemområdet samt en forskningsmetodisk fördjupning. Opposition av ett projektarbete och försvar av det egna projektarbetet är vidare en del av kursen. Momentet avslutas med ett seminarium där projektarbetena presenteras och diskuteras.
Moment 2 Verksamhetsförlagd utbildning (School-based studies) 7,5 hp
I momentet behandlas gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på lärande och bedömning. Studenten tränar på att sätta upp mål som relaterar till styrdokumenten. Utifrån uppsatta mål tar studenten fram relevant fakta, planerar, genomför och utvärderar arbetsprocesser samt bedömer elevers måluppfyllelse. Vidare tränar den studerande på att utifrån en strävan efter elevinflytande leda och samarbeta med elever. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning och lärande.
Moment 3. Kökets kemi (Kitchen chemistry) 7,5 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring. Genom experimentell matlagning fördjupar den studerande sina kunskaper och färdigheter i matlagningsprocessen. Exempel på frågor som kommer att tas upp är; varför skär sig majonnäsen; varför stelnar äggvitan när du steker den; vad är akrylamid och när bildas det vid matlagning?
Moment 4. Näringsfysiologi (Nutritional physiology) 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi. Exempel på frågor som kommer att diskuteras; varför ska du äta direkt efter ett träningspass; varför smakar maten så lite vid förkylning; varför måste vi äta livsmedel med mineraler och vitaminer; varför vattnas det i munnen när du tänker på mat?
Moment 1. Projektarbete 7,5 hp
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Moment 2. Verksamhetsförlags utbildning, 7,5 hp
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Moment 3. Kökets kemi
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 4. Näringsfysiologi
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Godkänt betyg från Hem- och konsumentkunskap A och B eller motsvarande
Moment 1. Projektarbete
Undervisningen består av litteraturstudier med obligatoriskt seminarium i muntlig eller skriftlig form samt projektarbete kring någon aspekt av praktisk yrkesverksamhet. Detta redovisas skriftligt samt muntligt vid ett seminarium.
Moment 2. Verksamhetsförlagd utbildning
Undervisningen består av föreläsningar, obligatoriska litteraturstudier och seminarier samt verksamhetsförlagd utbildning under handledning av lokal lärarutbildare. Examination sker genom rapportskrivning och uppföljande seminarium.
Moment 3. Kökets kemi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer
Moment 4. Näringsfysiologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer.
Kursen ges på distans med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.
Moment 1. Projektarbete 7,5 hp
Examination sker genom rapportskrivning som redovisas och diskuteras vid seminarium.
Moment 2. Verksamhetsförlagd utbildning 7,5 hp
Examination sker genom skolförlagd undervisning samt uppföljande rapportskrivning och seminarium.
Moment 3. Kökets kemi, 7,5 hp
Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, och här sätts endast något av betygen U eller G. Skriftlig tentamen examinerar momentets samtliga delar.
Moment 4. Näringsfysiologi, 7,5 hp
Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, och här sätts endast något av betygen U eller G. Skriftlig tentamen examinerar momentets samtliga delar.
Helkurs: För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 22,5 hp av hela kursen har betyget VG.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE:
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Kullberg Birgitta
Etnografi i klassrummet
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 243 s. :
ISBN: 91-44-03090-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Cullbrand Ingrid. Att sträva mot mål. Göteborgs universitet. Strategier för undervisning i Göteborgs universitet. 1998. ISSN 1403-7033. Tillhandahålles av Institutionen för kostvetenskap. (110 sid.)
Cullbrand Ingrid
Empowerment
Göteborg University Department of Food, Health and Envirorment : 2003 :
Läsanvisning: Tillhandahålls i pdf-format via institutionen (67 sid)
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
ISBN: 91-85009-77-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Kemikompendium
Inst för kostvetenskap : 2008 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Livsmedelskemi : kompendium för YTH
Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
[ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
Läsanvisning: URL: http:www.krc.su.se/page.php?pid=110
Bergh Kurt
Metabolismkompendium
Inst för kostvetenskap :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 302 s. :
ISBN: 978-91-44-08462-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kullberg Birgitta
Etnografi i klassrummet
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 243 s. :
ISBN: 91-44-03090-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Filmer om bedömning för lärande och likvärdighet
Skolverket :
Länk
Obligatorisk
Hem- och konsumentkunskap
Skolverket :
Länk
Obligatorisk
Cullbrand Ingrid. Att sträva mot mål. Göteborgs universitet. Strategier för undervisning i Göteborgs universitet. 1998. ISSN 1403-7033. Tillhandahålles av Institutionen för kostvetenskap. (110 sid.)
Cullbrand Ingrid
Empowerment
Göteborg University Department of Food, Health and Envirorment : 2003 :
Läsanvisning: Tillhandahålls i pdf-format via institutionen (67 sid)
deRon Lena, Feldt Maria. Bedöma och lära i Hem- och konsumentkunskap. ISSN 1101-1475. Beställs via PRIM-gruppen@lhs.se. (80 sid.)
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
ISBN: 91-85009-77-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Kemikompendium
Inst för kostvetenskap : 2008 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Livsmedelskemi : kompendium för YTH
Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
[ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
Läsanvisning: URL: http:www.krc.su.se/page.php?pid=110
Bergh Kurt
Metabolismkompendium
Inst för kostvetenskap :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta, Lyons Lena
2., [uppdaterade och utvidgade] uppl. /b [illustrationer: Olle Henriksson i samarbete med Lena Lyons] : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 296 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/7540-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-00835-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst