"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap B, distans, 30 hp

Engelskt namn: Home economics B, distance

Denna kursplan gäller: 2017-08-14 och tillsvidare

Kurskod: 6KN011

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Inst för kostvetenskap, 2012-06-18

Reviderad av: Prefekten, 2017-06-19

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp (Food, the individual and society, 7,5 ECTS)
  2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp (Food, lifestyle and sustainability, 7,5 ECTS)
  3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp, (Consumption and Private economy, 7,5 hp)
  4. Livet i hem och familj , 7,5 hp (Home and family life 7,5 ECTS) 

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp (Food, the individual and society, 7,5 ECTS)
Under momentet behandlas historiska, sociala och kulturella faktorers inverkan på människors mat och måltidsvanor samt värderingar om mat och hälsa. I momentet ingår också hur livsmedelskonsumtion och matvanor påverkas av samhällsstruktur och samhällsutveckling, samt hur de förändras under livscykeln och i relation till hushållsstrukturer. Mat- och måltidsvanor samt mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer behandlas, liksom hur olika faktorer som samhällsklass, ålder och genus kan påverka livsmedelsval och måltider. Andra aspekter som belyses är hur mänsklig interaktion hela tiden påverkar matvanor, uppfattningar kring kropp och hälsa, och hur detta formas under livet. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.
 
Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp (Food, lifestyle and sustainability, 7,5 ECTS)
Momentet behandlar livsmedel, mat och levnadsvanor i relation till hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. I momentet ingår kunskaper om miljö och kretslopp samt hushållens avfall och användning av energi och vatten.  Studenten tränar på att välja, planera och tillaga måltider och analysera deras påverkan på miljö, klimat och hälsa lokalt och globalt. Maktförhållanden som uppstår av handel och skillnader mellan länder i jämlikhet och rättvisa belyses utifrån sociodemografiska faktorer och klimatförändringen. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.

Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp, (Consumption and  Private economy, 7,5 hp)
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val får för dem själva, människor i deras närhet och omvärlden samt i relation till hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. I momentet studeras barn och ungdomars olika villkor och faktorer som påverkar identitetsskapande.  Privatekonomi diskuteras där budget och vanligt förekommande levnadskostnader belyses. Reklam och marknadsföring som påverkar olika målgruppers konsumtion och förhållningssätt till varor och tjänster studeras med fokus på internet och annan media. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt information från myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Ämnesdidaktiska inslag ingår i momentet.
 
Moment 4. Livet i hem och familj, 7,5 hp ( Home and family life, 7,5 ECTS)

Momentet belyser livet i hem och familj med fokus på social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. Genusforskning introduceras och genusteorier används vid analys av hemmets verksamheter och funktioner. Hemarbete såsom tvätt, städning och övrig omsorgsverksamhet i hemmet studeras och diskuteras utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur. I momentet analyseras läromedel i hem- och konsumentkunskap och momentets innehåll problematiseras genom didaktiska uppgifter och diskussioner.

 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå och beskriva hur kultur, etnicitet, religion, klass och genus påverkar människans matvanor och förhållningssätt till kropp och hälsa.
  • Förstå och beskriva hur samhällsutveckling och socialisation påverkar människors matvanor.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa sociologiska perspektiv som kan användas inom ämnet hem- och konsumentkunskap.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera mat och måltider i relation till hälsa utifrån sociologiska perspektiv.
  • Problematisera konsekvenser av hur mat och måltider framställs i samhället.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området mat, individ och samhälle som krävs för yrkesutövningen.

Moment 2. Mat, miljö och livsstil 7,5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Visa kunskaper om miljö och kretslopp samt hushållens avfall och användning av energi och vatten.
  • Känna till livsmedlens och matens påverkan på klimat, miljö och hälsa.

Färdighet och förmåga

  • Välja, planera och tillaga måltider till förmån för hälsa och hållbar utveckling.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Resonera kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.

Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Granska och diskutera aktuell forskning om marknadsföring och kommersiella mediers barn och ungdomars konsumtion och hälsa.
  • Identifiera kompetenser som är av betydelse för att unga konsumenter ska kunna göra medvetna val i en komplex och föränderlig tillvaro.
  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas.

Färdighet och förmåga

  • Använda och beskriva olika verktyg för planering av privatpersoners ekonomi och redogöra för vanligt förekommande betalnings- och sparformer samt avbetalningsköp och försäkringar i ett hushåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Problematisera och analysera hur konsumtion av varor och tjänster inverkar på individers och olika hushålls ekonomi och hälsa samt vilka konsekvenser konsumtionen har på samhälle och natur, lokalt och globalt.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området konsumtion och ekonomi som krävs för yrkesutövningen.

Moment 4.Livet i hem och familj, 7,5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Välja och använda metoder för tvätt utifrån perspektivet hälsa, ekonomi och miljö.
  • Redogöra för och diskutera hemmets verksamheter och funktioner med utgångspunkt ur ett genusperspektiv.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Analysera och diskutera redskap, produkter och metoder för städning i hemmet utifrån perspektiven hälsa, ekonomi och miljö.
  • Värdera och diskutera hemmets och hemarbetets betydelse för individ, familj och ett hållbart samhälle.
  • Analysera och resonera kring användbarheten av läromedel i hem- och konsumentkunskap utifrån olika elevgrupper.

Behörighetskrav

Univ: Genomgången Hem- och konsumentkunskap A eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. Undersökande verksamhet och laborationer i mindre omfattning med dokumentation och efterföljande diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg.
Didaktiska förslag på innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar kan ingå i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops är andra inslag som kan förekomma.

Examination

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp
Examination sker genom individuella rapportskrivningar samt laborationer och seminarier i grupp med muntlig och skriftlig redovisning. På laborationer och seminarier sätts betyget U eller G.
 
Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp
Examination sker genom individuell skriftlig tentamen i en lärplattform och individuell rapportskrivning samt laborationer och seminarier i grupp med muntliga redovisningar. På seminarier och laborationer sätts betyget U eller G.
 
Moment 3: Konsumtion och ekonomi 7,5 hp
Examination sker genom individuella rapportskrivningar samt seminarier med muntliga och skriftliga redovisningar. På seminarier sätts betyget U eller G.
 
Moment 4: Livet i hem och familj, 7,5 hp
Examination sker genom individuell rapportskrivning samt seminarier med muntliga och skriftliga redovisningar. På seminarier sätts betyget U eller G.
 
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat. För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 3 av 4 moment utgöra betyget Väl godkänd.
 
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen.  En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
 
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

  • Giltig från: 2018 vecka 33

    MAT, INDIVID OCH SAMHÄLLE 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 13 sidor Tillhandahålls av institutionen

    Bohm Ingela
    “We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
    Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
    ISBN: 9789176016176
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
    HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
    Obligatorisk

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 :
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 43 sidor www.ksla.se

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :
    Obligatorisk

    Andersen Merethe
    Mat för alla sinnen: [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] . [handledning årskurs 4-6]
    Livsmedelsverket/Stiftelsen för måltidsforskning : 2000 :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN:91-7714-121-0 LIBRIS-ID:8376372

    Higgs S
    Social norms and their influence on eating behaviours
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 86: 38-44. Doi:10.1016/j.appet.2014.10.021

    "Eat like a man". A social constructionist analysis of the role of food in men's lives
    Newcombe M, McCarthy M.B, Cronin J.M, McCarthy S.N
    Appetite 59 : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Appetite 59, p. 391-398

    Referenslitteratur

    Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
    Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
    Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :

    "I don't want to be sexists but..."
    McPhail D, Beagan B, Champman G.E
    Food Culture & society : 2012 :

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :

    de Garine I
    Views about food prejudice and stereotypes.
    Social science information :
    Läsanvisning: 40(3), 220

    Barriers to healther eating in a disadvantaged community
    O'Neill M, Rebane D, Lester C
    Health Education Journal :
    Läsanvisning: 63(3), 220

    Identity-Based Motivation and Health
    Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
    Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
    Läsanvisning: 93(6), 1011-1027

    A sociology of food & nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
    ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Food and class. A sociology of food and nutrition: The social appetite
    Crotty P, Germov J
    Oxford University Press : 1999 :

    Hjalmarsson Anette
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    11. [uppdaterade] uppl. : Limhamn : Interskol : 2016 : 312 s. :
    ISBN: 9789173069915
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Meiselman I
    Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
    Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumenterna och miljön 2017 - möjligheter att göra val med miljöhänsyn
    Jarelin Johan, Jacobsson Katarina
    Konsumentverket : 2017 :
    Konsumentverket
    Obligatorisk

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gisslevik Emmalee
    Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
    Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
    http://hdl.handle.net/2077/54558
    ISBN: 978-91-7346-952-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hållbar utveckling - - människa, miljö och samhälle
    Persson Torsten, Persson Christel
    3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2015 : 216 s. :
    ISBN: 9789144109442
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Röös Elin
    Mat-klimat-listan : version 1.0
    Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
    Livsmedelsverket : 2016-03-21 :
    http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/matsvinn/slutrapport-matsvinn_160321.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=matsvinn&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=10.177.11.175&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFile/_9c08a556-90a4-4fdf-a571-b4da308ced55&_t_hit.pos=7
    Obligatorisk

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 18/2011 50 sidor

    Obligatoriska webbsidor

    https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/

    Referenslitteratur

    Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
    Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
    Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
    ISBN: 978-91-574-8030-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Matsmart : på spaning efter nya goda trender
    Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
    Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hasslöf Helen
    Tankar om hållbar utveckling och lärande
    Hutiskolan : 2009 :
    Pdf-fil att ladda hem

    Hjälmeskod Karin
    Global Sustainable Development: A Challenge for Consumer Citizen
    Global Sustainable Development :
    Finns att ladda hem här

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
    Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
    Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

    Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se

    KONSUMTION OCH EKONOMI 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
    Rädda barnen :
    www.raddabarnen.se
    Obligatorisk

    Gilla din ekonomi
    Nätverk av myndigheter, organisationer och företag och privatekonomi :
    www.gilladinekonomi.se
    Obligatorisk

    Håkansson Andreas
    Konsumtion
    Studentlitteratur AB : 2017 : 384 sidor :
    ISBN: 9789144115641
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 384 s.

    Koll på pengarna (senaste versionen)
    Konsumentverket :
    www.konsumentverket.se
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lundby Erika
    Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
    Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
    Obligatorisk

    Liten Laghund, reviderad 2016
    Konsumentverket : 2017-01-18 :
    http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/lagar/liten-laghund-2016-konsumentverket.pdf
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    "Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
    Ekström Louise, Sandberg Helena
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
    ISBN: 978-92-893-1986-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf

    Ekström Karin M
    Unga konsumenter – utsatta och kapabla
    Konsumentverket : 2011 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk

    Ungar och medier
    Statens medieråd : 2017 :
    Statens medieråd
    Obligatorisk

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kastrup Forsnäsgård Anita
    Åldersanpassad konsumentundervisning
    Nordisk-etniska konsumentutbildningsrådet, Konsumentverket : 2015 :
    Konsumentverket

    Tivell Eva
    Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
    ISBN: 91-27-57347-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Pdf-fil att ladda ner på www.fhi.se

    Jarelin Johan
    Konsumentrapporten 2016
    Konsumentverket : 2016-11-17 :
    http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/var-verksamhet/konsumentrapporten-2016-konsumentverket.pdf

    Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
    Grobgeld Lennart, Norin Anders
    15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
    ISBN: 978-91-39-11133-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sandberg Helena
    Prinsessmuffins och chokladägg
    Nordiska ministerrådet : 2010 :
    Läsanvisning: Nord 2008:003 PDF finns att ladda ner på www.sverigeskonsumenter.se

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
    www.fhi.se
    Läsanvisning: (83 sidor)

    LIVET I HEM OCH FAMILJ 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Ammert Niklas
    Att spegla världen : läromedelsstudier i teori och praktik
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 360 s. :
    ISBN: 9789144059204
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Interkulturella perspektiv : pedagogik i mångkulturella lärandemiljöer
    Lorentz Hans, Bergstedt Bosse (red.)
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 272 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32223-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-04484-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Aulanko, Marja (2008). A Case Study on the Effects of Repetition on Household Cleaning Skill. Sid. 103-119 Tillhandahålls av institutionen

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor Tillhandahålls av institutionen

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Valfri lärobok i hem- och konsumentkunskap

    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (valda delar, ca 10 sidor)

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Mattlar Jörgen
    Skolbokspropaganda? : en ideologianalys av läroböcker i svenska som andraspråk (1995-2005)
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis (AUU) : 2008 : 216 s. :
    urn:nbn:se:uu:diva-9390
    ISBN: 978-91-554-7342-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Materialitet og dannelse : en studiebog
    Kragelund Minna, Otto Lene
    1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
    ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap "Praktisk klokskap - hverdagslivsområdet som dannefelt" av Benn Jette

    Ytterligare litteratur i form av vetenskapliga artiklar och rapporter från myndigheter kan tillkomma

  • Giltig från: 2017 vecka 33

    MAT, INDIVID OCH SAMHÄLLE 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 13 sidor Tillhandahålls av institutionen

    “He just has to like ham”–The centrality of meat in home and consumer studies.
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nr 95, sid 101-112

    'Don't give us an assignment where we have to use spinach!': food choice and discourse in home and consumer studies
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2016 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nr 40, sid 57-65

    Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
    HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
    Obligatorisk

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 :
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 43 sidor www.ksla.se

    Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
    Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
    Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :
    Obligatorisk

    "I don't want to be sexists but..."
    McPhail D, Beagan B, Champman G.E
    Food Culture & society : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: sid 473-489

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :
    Obligatorisk

    Andersen Merethe
    Mat för alla sinnen : [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] : [handledning årskurs 4-6]
    Stockholm : Livsmedelsverket/Stiftelsen för Måltidsforskning : 2000 : 68, [9] s. :
    Fulltext
    ISBN: 91-7714-121-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Higgs S
    Social norms and their influence on eating behaviours
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 86: 38-44. Doi:10.1016/j.appet.2014.10.021

    "Eat like a man". A social constructionist analysis of the role of food in men's lives
    Newcombe M, McCarthy M.B, Cronin J.M, McCarthy S.N
    Appetite 59 : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Appetite 59, p. 391-398

    Referenslitteratur

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :

    de Garine I
    Views about food prejudice and stereotypes.
    Social science information :
    Läsanvisning: 40(3), 220

    Barriers to healther eating in a disadvantaged community
    O'Neill M, Rebane D, Lester C
    Health Education Journal :
    Läsanvisning: 63(3), 220

    Identity-Based Motivation and Health
    Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
    Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
    Läsanvisning: 93(6), 1011-1027

    A sociology of food & nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
    ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Food and class. A sociology of food and nutrition: The social appetite
    Crotty P, Germov J
    Oxford University Press : 1999 :

    Hjalmarsson Anette
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    11. [uppdaterade] uppl. : Limhamn : Interskol : 2016 : 312 s. :
    ISBN: 9789173069915
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Meiselman I
    Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
    Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Tillhandahålls via institutionen

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 18/2011 50 sidor

    Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
    Livsmedelsverket : 2016-03-21 :
    http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/matsvinn/slutrapport-matsvinn_160321.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=matsvinn&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=10.177.11.175&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFile/_9c08a556-90a4-4fdf-a571-b4da308ced55&_t_hit.pos=7
    Obligatorisk

    Röös Elin
    Mat-klimat-listan : version 1.0
    Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Obligatoriska webbsidor

    https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/

    Referenslitteratur

    Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
    Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
    Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
    ISBN: 978-91-574-8030-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Matsmart : på spaning efter nya goda trender
    Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
    Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hasslöf Helen
    Tankar om hållbar utveckling och lärande
    Hutiskolan : 2009 :
    Pdf-fil att ladda hem

    Hjälmeskod Karin
    Global Sustainable Development: A Challenge for Consumer Citizen
    Global Sustainable Development :
    Finns att ladda hem här

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
    Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
    Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

    Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se

    KONSUMTION OCH EKONOMI 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
    Rädda barnen :
    www.raddabarnen.se
    Obligatorisk

    Din ekonomi & framtid: allt du behöver veta efter skolan
    FreeBook, Stockholm : 2016 :
    www.freebook.se
    Obligatorisk

    Håkansson Andreas
    Konsumtion
    Studentlitteratur AB : 2017 : 384 sidor :
    ISBN: 9789144115641
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 384 s.

    Koll på pengarna (senaste versionen)
    Konsumentverket :
    www.konsumentverket.se
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lundby Erika
    Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
    Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
    Obligatorisk

    Liten Laghund, reviderad 2016
    Konsumentverket : 2017-01-18 :
    http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/lagar/liten-laghund-2016-konsumentverket.pdf
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    "Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
    Ekström Louise, Sandberg Helena
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
    ISBN: 978-92-893-1986-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf

    Ekström Karin M
    Unga konsumenter – utsatta och kapabla
    Konsumentverket : 2011 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk

    Ungar och medier
    Statens medieråd : 2017 :
    Statens medieråd
    Obligatorisk

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kastrup Forsnäsgård Anita
    Åldersanpassad konsumentundervisning
    Nordisk-etniska konsumentutbildningsrådet, Konsumentverket : 2015 :
    Konsumentverket

    Tivell Eva
    Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
    ISBN: 91-27-57347-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Pdf-fil att ladda ner på www.fhi.se

    Jarelin Johan
    Konsumentrapporten 2016
    Konsumentverket : 2016-11-17 :
    http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/var-verksamhet/konsumentrapporten-2016-konsumentverket.pdf

    Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
    Grobgeld Lennart, Norin Anders
    15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
    ISBN: 978-91-39-11133-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sandberg Helena
    Prinsessmuffins och chokladägg
    Nordiska ministerrådet : 2010 :
    Läsanvisning: Nord 2008:003 PDF finns att ladda ner på www.sverigeskonsumenter.se

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
    www.fhi.se
    Läsanvisning: (83 sidor)

    LIVET I HEM OCH FAMILJ 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Ammert Niklas
    Att spegla världen : läromedelsstudier i teori och praktik
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 360 s. :
    ISBN: 9789144059204
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Aulanko, Marja (2008). A Case Study on the Effects of Repetition on Household Cleaning Skill. Sid. 103-119

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor

    Mattlar Jörgen
    Skolbokspropaganda? : en ideologianalys av läroböcker i svenska som andraspråk (1995-2005)
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis (AUU) : 2008 : 216 s. :
    urn:nbn:se:uu:diva-9390
    ISBN: 978-91-554-7342-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjalmarsson Anette
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    11. [uppdaterade] uppl. : Limhamn : Interskol : 2016 : 312 s. :
    ISBN: 9789173069915
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (valda delar, ca 10 sidor)

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. "Human Ecology Theory" av Bubolz, Margret & Sontag, Suzanne

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Materialitet og dannelse : en studiebog
    Kragelund Minna, Otto Lene
    1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
    ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap "Praktisk klokskap - hverdagslivsområdet som dannefelt" av Benn Jette

    Ytterligare litteratur i form av vetenskapliga artiklar och rapporter från myndigheter kan tillkomma