"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap B, 30 hp

Engelskt namn: Home economics B

Denna kursplan gäller: 2014-08-25 och tillsvidare

Kurskod: 6KN010

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Inst för kostvetenskap, 2012-06-18

Reviderad av: Prefekten, 2014-06-09

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp (Food, the individual and society, 7,5 ECTS)
  2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp (Food environment and lifestyle, 7,5 ECTS)
  3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp, (Consumption and Private economy, 7,5 hp)
  4. Hushållets verksamheter, 7,5 hp (Household activities, 7,5 ECTS)

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp (Food, the individual and society, 7,5 ECTS)
Under momentet behandlas historiska, sociala och kulturella faktorers inverkan på människors mat och måltidsvanor och värderingar om mat och hälsa. I momentet ingår också hur livsmedelskonsumtion och matvanor påverkas av kultur, livsmedelsförsörjning, samhällsstruktur och samhällsutveckling, samt hur de förändras under livscykeln och i relation till hushållsstrukturer. Mat- och måltidsvanor samt mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer behandlas, liksom hur olika faktorer som samhällsklass, ålder och kön kan påverka livsmedelsval och måltider. Andra aspekter som belyses är hur mänsklig interaktion hela tiden påverkar matvanor, uppfattningar kring kropp och hälsa, och hur detta formas under livet.

Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp (Food environment and lifestyle, 7,5 ECTS)
Momentet behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, hushållsprodukter och levnadsvanor. Miljö och kretslopp belyses och livsmedelsproduktion studeras historiskt och utifrån nutida perspektiv med fokus på miljö. I momentet studeras matkvalitet och studenten tränar på att välja, planera och tillaga måltider och analysera deras påverkan på miljö och hälsa.. I kursen ingår kunskap om återvinning och teknisk infrastruktur t.ex. hushållets dagliga användning av energi, vatten, avlopp och transporter. Ämnesdidaktiska IKT-verktyg koppladetill mat och miljö introduceras.

Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp, (Consumption and Private economy, 7,5 hp)
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val får för dem själva, människor i deras närhet och omvärlden. Konsumtionens betydelse diskuteras i relation till en hållbar utveckling för hälsa, miljö och ekonomi. Privatekonomi med budget och vanligt förekommande levnadskostnader beräknas som t ex. olika låneformers påverkan på ekonomin. Barn och ungdomars olika villkor belyses och faktorer som påverkar identitetsskapande undersöks med genus och kultur som medverkande faktorer. Reklam och marknadsföring som påverkar olika målgruppers konsumtion och förhållningssätt till varor och tjänster studeras med fokus på internet och andra medier. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt myndigheter och organisationer som stärker konsumenten ställning behandlas.

Moment 4. Hushållets verksamheter, 7,5 hp (Household activities, 7,5 ECTS)
I momentet fördjupas kunskaper kring hemarbete med fokus på perspektivet jämställdhet i vardagslivet samt balansen mellan hemarbete och förvärvsarbete. Momentet belyser också genusteorier och genusforskning. Hemarbete såsom t.ex. tvätt, städning och övrig omsorgsverksamhet studeras utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur. Momentet avslutas med en fördjupning och analys av hem-och konsumentkunskapsämnets kursplaner från grundskolans införande till dagens rådande. Fördjupningen avrapporteras genom vetenskaplig rapportskrivning.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå och beskriva hur kultur, etnicitet, religion, klass och genus påverkar människans matvanor och förhållningssätt till kropp och hälsa.
  • Förstå och beskriva hur samhällsutveckling och socialisation påverkar människors matvanor.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa sociologiska perspektiv som kan användas inom ämnet hem- och konsumentkunskap.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera mat och måltider i relation till hälsa utifrån sociologiska perspektiv.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området mat, individ och samhälle som krävs för yrkesutövningen.

Moment 2. Mat, miljö och livsstil 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • Beskriva hur olika livsmedel och hushållsprodukter produceras
  • Känna till hushållets relation till samhällets tekniska system för hållbart kretslopp.

Färdighet och förmåga

  • Välja, planera och tillaga måltider till förmån för hälsa och hållbar utveckling.
  • AnvändaIKT-verktyg för bearbetning och analys av området mat och miljö.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Resonera kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området mat, miljö och livsstil som krävs för yrkesutövningen

Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • Granska och diskutera aktuell forskning om marknadsföring och kommersiella mediers barn och ungdomars konsumtion och hälsa.
  • Identifiera kompetenser som är av betydelse för att unga konsumenter ska kunna göra medvetna val i en komplex och föränderlig tillvaro.
  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas.

Färdighet och förmåga

  • Använda och beskriva olika verktyg för planering av privatpersoners ekonomi och redogöra för vanligt förekommande betalnings- och sparformer samt avbetalningsköp och försäkringar i ett hushåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Problematisera och analysera hur konsumtion av varor och tjänster inverkar på individers och olika hushålls ekonomi och hälsa samt vilka konsekvenser konsumtionen har på samhälle och natur, lokalt och globalt.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området konsumtion och ekonomi som krävs för yrkesutövningen.

Moment 4. Hushållets verksamheter, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • Känna till hur hemarbete och familjeliv förändrats över tid.

Färdighet och förmåga

  • Välja och använda metoder för tvätt utifrån perspektivet hälsa, ekonomi och miljö.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera och diskutera hushållets verksamheter och funktioner med utgångspunkt från ett genusperspektiv.
  • Analysera och diskutera redskap och metoder för städning i hemmet utifrån perspektiven hälsa, ekonomi och miljö
  • Värdera och diskutera hemmets och hemarbetets betydelse för individ, familj och ett hållbart samhälle ur olika perspektiv.
  • Tillämpa vetenskapligt skrivande genom att producera, presentera och försvara en rapport, samt, granska, värdera och opponera på andras rapporter.
  • Analysera kursplaner i hem- och konsumentkunskap samt beskriva förändringen ur ett samhällsperspektiv.

Behörighetskrav

Univ: Godkänd UK I samt genomgången Hem- och konsumentkunskap A

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. Undersökande verksamhet och laborationer i mindre omfattning med dokumentation och efterföljande diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Didaktiska förslag på innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar kan ingå i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops är andra inslag som kan förekomma.

Examination

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp
Examinationen sker genom en individuell rapportskrivning samt praktiska laborationsmoment i grupp med muntliga redovisningar och i vissa fall även skriftliga redovisningar individuellt och i grupp. För de praktiska laborationsmomenten sätts endast något av betygen U eller G.

Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp
Examinationen sker genom individuell skriftlig tentamen i en lärplattform och individuell rapportskrivning samt laborations- och seminariemoment i grupp med muntliga redovisningar. På seminarie- och laborationsmomenten sätts endast betygen U eller G.

Moment 3: Konsumtion och ekonomi 7,5 hp
Examination sker genom individuell skriftlig tentamen i en lärplattform och individuell rapportskrivning
samt seminariemoment i grupp med muntliga redovisningar och i vissa fall även skriftliga redovisningar individuellt och i grupp. På vissa av seminariemomenten sätts endast betygen U eller G.

Moment 4: Hushållets verksamheter, 7,5 hp
Examination sker genom individuell rapportskrivning samt seminariemoment i grupp med muntliga redovisningar. För seminariemomenten sätts endast något av betygen U eller G.

För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat. För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 3 av 4 moment utgöra betyget Väl godkänd.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Institutionen för kostvetenskap. Blankett och information för tillgodoräknande http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande
 

Litteratur

  • Giltig från: 2015 vecka 34

    MAT, INDIVID OCH SAMHÄLLE 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 13 sidor Tillhandahålls av institutionen

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 :
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 43 sidor www.ksla.se

    Andersen Merethe
    Mat för alla sinnen : [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] : [handledning årskurs 4-6]
    Stockholm : Livsmedelsverket/Stiftelsen för Måltidsforskning : 2000 : 68, [9] s. :
    Fulltext
    ISBN: 91-7714-121-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :
    Obligatorisk

    Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
    HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    de Garine I
    Views about food prejudice and stereotypes.
    Social science information :
    Läsanvisning: 40(3), 487-507

    Identity-Based Motivation and Health
    Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
    Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
    Läsanvisning: 93(6), 1011-1027

    A sociology of food & nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
    ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barriers to healther eating in a disadvantaged community
    O'Neill M, Rebane D, Lester C
    Health Education Journal :
    Läsanvisning: 63(3), 220

    Fischler C
    Food, self and identity
    Social Science Information / sur les sciences sociales : 1988 :

    Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
    Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
    Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :

    Counihan C.M
    Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
    Anthropoligical Quaterly : 1992 :

    Food and class. A sociology of food and nutrition: The social appetite
    Crotty P, Germov J
    Oxford University Press : 1999 :

    Hedelin Astrid
    Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
    9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
    ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :

    Meiselman I
    Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
    Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :

    MAT, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hasslöf Helen
    Tankar om hållbar utveckling och lärande
    Hutiskolan : 2009 :
    Pdf-fil att ladda hem
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hedengren M
    Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Nr 4/2013 42 sidor

    Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
    Laurin Gulled J, Västå A
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 30 sidor

    Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 40 sidor

    Modin R
    Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 49 sidor

    Matavfallsmängder i Sverige
    Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789162086947
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: www.naturvardsverket.se

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 18/2011 50 sidor

    Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
    Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013 103 sidor

    Lagerberg Fogelberg Charlotte
    På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd [Elektronisk resurs]
    Uppsala : Livsmedelsverket : 2008 : 213 s. :
    http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf
    Obligatorisk
    Läsanvisning: URL: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf Tillhandahålls av institutionen

    Ziegler F
    På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
    Livsmedelsverket : 2008 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008

    Mängd mat och dryck via avloppet : en enkätundersökning i svenska hushåll
    Sörme Louise, Johansson Malin, Stare Malin
    Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 44 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789162066246
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
    Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
    Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
    ISBN: 978-91-574-8030-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Matsmart : på spaning efter nya goda trender
    Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
    Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskod Karin
    Global Sustainable Development: A Challenge for Consumer Citizen
    Global Sustainable Development :
    Finns att ladda hem här

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat på hållbar väg 1
    Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
    WWF : 2006 :
    Pdf-fil att ladda ner

    Mat på hållbar väg 2
    Wåhlander Helene, Freij Anna
    WWF : 2005 :
    Pdf-fil finns att ladda ner

    Nilsson Bruno
    Mat för livet - om framtidens livsmedel
    Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
    http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
    ISBN: 91-85205-07-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åberg Helena
    Sustainable waste management in households - from international policy to everyday practice : experiences from two Swedish field studies
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : 2000 : 73 s. :
    ISBN: 91-7346-386-8 ; 225:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jorden vi äter
    Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
    Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
    ISBN: 9789155800871
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Klimatfrågan på bordet
    Salonen Pertti, Johansson Birgitta
    Stockholm : Formas : 2008 : 333 s. :
    ISBN: 9789154060221
    Se Umeå UB:s söktjänst

    WEBBSIDOR Jordbruksverket: www.jordbruksverket.se KRAV: www.krav.se Livsmedelsverket: www.slv.se Miljömål: www.miljomal.se Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se Sida: www.sida.se Miljömat: www.miljomat.se Hållbar utveckling i skolan: www.hutiskolan.se Världsnaturfonden: www.wwf.se

    KONSUMTION OCH EKONOMI 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    SOU:2005:51. Edman Stefan, Bilen Biffen Bostaden – Hållbara laster, smartare konsumtion. Fritzes. Stockholm. Sid. 85-104, 146 – 156. www.regeringen.se/sb/d/108. (30 sid.)

    Obligatorisk
    Läsanvisning: URL: http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/59/80/4edc363a.pdf

    "Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
    Ekström Louise, Sandberg Helena
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
    ISBN: 978-92-893-1986-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf

    Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
    Grobgeld Lennart, Norin Anders
    15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
    ISBN: 978-91-39-11133-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Koll på pengarna
    Konsumentverket : 2015 :
    www.konsumentverket.se
    Obligatorisk

    Konsumentrapporten 2015 - läget för svenska konsumenter
    Konsumentverket : 2015 :
    www.konsumentverket.se
    Obligatorisk

    Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport
    Rädda Barnen : 2014 :
    http://www.raddabarnen.se
    Obligatorisk

    Varumärkt 2002
    Sveriges konsumenter : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen (38 sidor)

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Din ekonomi & framtid: allt du behöver veta efter skolan
    FreeBook, Stockholm : 2015 :
    www.freebook.se
    Obligatorisk

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bjärvall Katarina
    Vill ha mer : om barn, tid och konsumtion
    Stockholm : Ordfront : 2005 : 238, [1] s. :
    ISBN: 91-7037-043-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Kom och ät! Jag ska bara dö först- : datorn i barns vardag.
    Göteborg : [Etnologiska institutionen, Univ.] : 2000 : 272 s. :
    ISBN: 91-85838-51-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sandberg Helena
    Prinsessmuffins och chokladägg
    Nordiska ministerrådet : 2010 :
    Läsanvisning: Nord 2008:003 PDF finns att ladda ner på www.sverigeskonsumenter.se

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
    www.fhi.se
    Läsanvisning: (83 sidor)

    Tivell Eva
    Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
    ISBN: 91-27-57347-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Pdf-fil att ladda ner på www.fhi.se

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    HUSHÅLLETS VERKSAMHETER 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel: A Case Study on the Effects of Repetition on Household Cleaning Skill. Aulanko, Marja (sid 103-119, 16 sidor)

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor

    Hjälmeskog Karin
    Lärarprofession i förändring : från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap : historik utgiven av Lärarförbundets ämnesråd för hushållsvetenskap
    Stockholm : Sveriges lärarförbund i samarbete med Föreningen för svensk undervisningshistoria : 2006 : 236 s. :
    ISBN: 91-85096-99-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.skhv.org/docs/annat/Lararprofession_i_forandring_webb.pdf

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pink Sarah
    Dirty laundry. Everyday practice, sensory engagement and the constitution of identity
    Social Antropology 13 : 2005 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: s. 275-290 (15 sid)

    Sjöholm Eva
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    10. uppl. : Limhamn : Interskol : 2011 : 307 s. :
    ISBN: 978-91-7306-900-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (valda delar, ca 10 sidor)

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel 17: Human Ecology Theory Bulbolz, Margret & Sontag, Suzanne

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 11 av Karin Hjälmeskog, Hemkunskap - ett framtidsämne s 158-172

    Materialitet og dannelse : en studiebog
    Kragelund Minna, Otto Lene
    1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
    ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare litteratur i form av vetenskapliga artiklar kan tillkomma

  • Giltig från: 2014 vecka 35

    MAT, INDIVID OCH SAMHÄLLE 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 13 sidor Tillhandahålls av institutionen

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 :
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 43 sidor www.ksla.se

    Andersen Merethe
    Mat för alla sinnen : [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] : [handledning årskurs 4-6]
    Stockholm : Livsmedelsverket/Stiftelsen för Måltidsforskning : 2000 : 68, [9] s. :
    Fulltext
    ISBN: 91-7714-121-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :
    Obligatorisk

    Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
    HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    de Garine I
    Views about food prejudice and stereotypes.
    Social science information :
    Läsanvisning: 40(3), 487-507

    Identity-Based Motivation and Health
    Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
    Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
    Läsanvisning: 93(6), 1011-1027

    A sociology of food & nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
    ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barriers to healther eating in a disadvantaged community
    O'Neill M, Rebane D, Lester C
    Health Education Journal :
    Läsanvisning: 63(3), 220

    Fischler C
    Food, self and identity
    Social Science Information / sur les sciences sociales : 1988 :

    Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
    Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
    Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :

    Counihan C.M
    Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
    Anthropoligical Quaterly : 1992 :

    Food and class. A sociology of food and nutrition: The social appetite
    Crotty P, Germov J
    Oxford University Press : 1999 :

    Hedelin Astrid
    Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
    9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
    ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :

    Meiselman I
    Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
    Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :

    MAT, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hasslöf Helen
    Tankar om hållbar utveckling och lärande
    Hutiskolan : 2009 :
    Pdf-fil att ladda hem
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hedengren M
    Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Nr 4/2013 42 sidor

    Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
    Laurin Gulled J, Västå A
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 30 sidor

    Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 40 sidor

    Modin R
    Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 49 sidor

    Matavfallsmängder i Sverige
    Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789162086947
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: www.naturvardsverket.se

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 18/2011 50 sidor

    Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
    Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013 103 sidor

    Lagerberg Fogelberg Charlotte
    På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd [Elektronisk resurs]
    Uppsala : Livsmedelsverket : 2008 : 213 s. :
    http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf
    Obligatorisk
    Läsanvisning: URL: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf Tillhandahålls av institutionen

    Ziegler F
    På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
    Livsmedelsverket : 2008 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008

    Referenslitteratur

    Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
    Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
    Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
    ISBN: 978-91-574-8030-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Matsmart : på spaning efter nya goda trender
    Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
    Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskod Karin
    Global Sustainable Development: A Challenge for Consumer Citizen
    Global Sustainable Development :
    Finns att ladda hem här

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat på hållbar väg 1
    Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
    WWF : 2006 :
    Pdf-fil att ladda ner

    Mat på hållbar väg 2
    Wåhlander Helene, Freij Anna
    WWF : 2005 :
    Pdf-fil finns att ladda ner

    Nilsson Bruno
    Mat för livet - om framtidens livsmedel
    Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
    http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
    ISBN: 91-85205-07-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åberg Helena
    Sustainable waste management in households - from international policy to everyday practice : experiences from two Swedish field studies
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : 2000 : 73 s. :
    ISBN: 91-7346-386-8 ; 225:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jorden vi äter
    Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
    Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
    ISBN: 9789155800871
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Klimatfrågan på bordet
    Salonen Pertti, Johansson Birgitta
    Stockholm : Formas : 2008 : 333 s. :
    ISBN: 9789154060221
    Se Umeå UB:s söktjänst

    WEBBSIDOR Jordbruksverket: www.jordbruksverket.se KRAV: www.krav.se Livsmedelsverket: www.slv.se Miljömål: www.miljomal.se Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se Sida: www.sida.se Miljömat: www.miljomat.se Hållbar utveckling i skolan: www.hutiskolan.se Världsnaturfonden: www.wwf.se

    KONSUMTION OCH EKONOMI 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    SOU:2005:51. Edman Stefan, Bilen Biffen Bostaden – Hållbara laster, smartare konsumtion. Fritzes. Stockholm. Sid. 85-104, 146 – 156. www.regeringen.se/sb/d/108. (30 sid.)

    Obligatorisk
    Läsanvisning: URL: http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/59/80/4edc363a.pdf

    "Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
    Ekström Louise, Sandberg Helena
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
    ISBN: 978-92-893-1986-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf

    Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
    Grobgeld Lennart, Norin Anders
    15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
    ISBN: 978-91-39-11133-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Koll på pengarna
    Konsumentverket : 2014 :
    http://www.konsumentverket.se/
    Obligatorisk

    Konsumentrapporten 2014 - läget för svenska konsumenter
    Konsumentverket : 2014 :
    http://publikationer.konsumentverket.se/sv/publikationer/konsumentverket/rapporter/2014/konsumentrapporten-2014.html
    Obligatorisk

    Salonen Tapio
    Barnfattigdomen i Sverige. Årsrapport 2012
    Rädda Barnen : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Sammanfattning (40 sid) URL: http://www.raddabarnen.se/Documents/vad-vi-gor/sverige/samhallets-ansvar/barnfattigdom/Barnfattigdom2012-kort.pdf

    Varumärkt 2002
    Sveriges konsumenter : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen (38 sidor)

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Din ekonomi & framtid Din ekonomi och framtid : allt du behöver veta efter skolan : Din ekonomi & framtid
    FreeBook, Stockholm : 2014 :
    www.freebook.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Erhålls av institutionen i mån av tillgång

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bjärvall Katarina
    Vill ha mer : om barn, tid och konsumtion
    Stockholm : Ordfront : 2005 : 238, [1] s. :
    ISBN: 91-7037-043-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Kom och ät! Jag ska bara dö först- : datorn i barns vardag.
    Göteborg : [Etnologiska institutionen, Univ.] : 2000 : 272 s. :
    ISBN: 91-85838-51-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sandberg Helena
    Prinsessmuffins och chokladägg
    Nordiska ministerrådet : 2010 :
    Läsanvisning: Nord 2008:003 PDF finns att ladda ner på www.sverigeskonsumenter.se

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
    www.fhi.se
    Läsanvisning: (83 sidor)

    Tivell Eva
    Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
    ISBN: 91-27-57347-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Pdf-fil att ladda ner på www.fhi.se

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    HUSHÅLLETS VERKSAMHETER 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel: A Case Study on the Effects of Repetition on Household Cleaning Skill. Aulanko, Marja (sid 103-119, 16 sidor)

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor

    Hjälmeskog Karin
    Lärarprofession i förändring : från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap : historik utgiven av Lärarförbundets ämnesråd för hushållsvetenskap
    Stockholm : Sveriges lärarförbund i samarbete med Föreningen för svensk undervisningshistoria : 2006 : 236 s. :
    ISBN: 91-85096-99-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.skhv.org/docs/annat/Lararprofession_i_forandring_webb.pdf

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pink Sarah
    Dirty laundry. Everyday practice, sensory engagement and the constitution of identity
    Social Antropology 13 : 2005 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: s. 275-290 (15 sid)

    Sjöholm Eva
    Hem- och konsumentkunskap : åk 7-9
    10. uppl. : Limhamn : Interskol : 2011 : 307 s. :
    ISBN: 978-91-7306-900-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (valda delar, ca 10 sidor)

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel 17: Human Ecology Theory Bulbolz, Margret & Sontag, Suzanne

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 11 av Karin Hjälmeskog, Hemkunskap - ett framtidsämne s 158-172

    Materialitet og dannelse : en studiebog
    Kragelund Minna, Otto Lene
    1. udgave, 1. oplag. : København : Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag : 2005 : 197 s. :
    ISBN: 87-7684-022-0 (hf.) kr. 198,00 net.
    Se Umeå UB:s söktjänst