"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap, distans A, 30 hp

Engelskt namn: Home economics, distance A

Denna kursplan gäller: 2018-01-15 och tillsvidare

Kurskod: 6KN009

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2011-11-14

Reviderad av: Prefekten, 2017-12-14

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Näringslära (Nutrition), 7,5 hp
  2. Livsmedel och matlagningsprocesser (Food and the process of cooking), 12 hp
  3. Mat och folkhälsa (Food and Public Health), 7,5 hp
  4. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet (Home economics an introduction), 3 hp

Moment 1. Näringslära, 7,5 hp
Momentet inleds med att översiktligt behandla matspjälkningskanalens anatomi och fysiologi med fokus på spjälkning och absorption av energigivande näringsämnen. Dessutom belyses översiktligt hur energigivande näringsämnen omsätts i cellerna för att generera energi. Tyngdpunkten i momentet behandlar människans behov av energi, näring och vätska samt näringsämnenas funktion i kroppen. Olika livsmedelsgruppers innehåll av energi- och näringsämnen diskuteras utifrån nordiska näringsrekommendationer (NNR) samt produkters innehållsförteckning och näringsdeklarationer granskas. De teoretiska kunskaperna verklighetsanknyts och fördjupas genom tillämpningar.
 
Moment 2. Livsmedel och matlagningsprocesser, 12 hp
I momentet ingår grundläggande kunskaper kring råvaror, livsmedel och metoder för matlagning och bakning samt livsmedelssäkerhet. Kemiska processer vid hantering och tillagning berörs översiktligt. Studenten hanterar livsmedel, tillagar maträtter och värderar dessa samt matlagningsmetoder utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, sensoriska och pedagogiska aspekter. Recept analyseras, komponeras och diskuteras i didaktiska sammanhang.

Moment 3. Mat och folkhälsa, 7,5 hp
Matens betydelse för folkhälsa i förebyggande syfte belyses och en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar behandlas. Energi- och näringsbehov för barn och ungdomar samt för grupper med speciella förutsättningar, t.ex. utifrån fysisk aktivitetsnivå samt individuella kostval diskuteras. I övrigt ingår även olika former av födoämneskänslighet som behandlas teoretiskt och praktisk samt diabetes typ 1 och ätstörningar hos barn och ungdom. I momentet behandlas patogena och livsmedelsförstörande såväl som hälsofrämjande mikroorganismer översiktligt och hur man med god hantering och livsmedelshygien kan förebygga sjukdomar och livsmedelsförstörande processer.
 
Moment 4. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 3 hp
Momentet är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap med fokus på att belysa ämnets disciplin och skolämnets syfte, mål, innehåll och kunskapskrav. Ämnesdidaktisk forskning introduceras och olika ramfaktorers påverkan på ämnet granskas och diskuteras.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Näringslära, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva översiktliga principer för spjälkning, absorption samt omsättning i kroppens hantering av energigivande näringsämnen.
  • Redogöra för näringsämnenas förekomst i livsmedel.
  • Redogöra för människans behov av energi, näringsämnen och vätska.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa energi och näringsberäkningar
  • Planera måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer.
  • Tillämpa digital applikation för näringsberäkning av mat och måltider samt reflektera över portionsstorlekar.
  • Visa förmåga att diskutera och kommunicera kring människans behov av näringsämnen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Granska och värdera förekomst av energi och näringsämnen i livsmedel och måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området näringslära som krävs för yrkesutövningen.

Moment 2. Livsmedel och matlagningsprocesser, 12 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva hela processen från råvara till tillagad produkt/maträtt för olika livsmedelsgrupper.
  • Förklara kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid hantering, förvaring och tillagning av olika råvaror och livsmedel.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa grundläggande metoder för matlagning och bakning.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera olika råvaror och livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, ekonomi, miljö, tid, sensoriska och pedagogiska aspekter.
  • Värdera färdigskrivna recept och komponera egna recept utifrån olika perspektiv.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området mat och måltider som krävs för yrkesutövningen 

Moment 3. Mat och folkhälsa, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva hur mikroorganismer i livsmedel kan påverka livsmedelskvalitet och hälsa samt hur hantering, beredning och tillagning av livsmedel kan påverka dessa processer
  • Beskriva och förstå konserveringsmetoder som används för att producera livsmedel med hög säkerhet och kvalitet
  • Redogöra för särskilda behov kring mat och måltider som kan förekomma hos barn och ungdomar vid olika sjukdomstillstånd.

Färdighet och förmåga

  • Tillaga olika koster vid födoämnesöverkänslighet

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Identifiera kritiska hygienpunkter i ett kök ur ett hälsoperspektiv
  • Förklara och tillämpa gällande livsmedelslagstiftning i relation till hälsa.
  • Planera och värdera mat för människor med olika näringsfysiologiska behov och förutsättningar för att minska risken för kostrelaterade folksjukdomar.
  • Granska och värdera livsmedel med hänsyn till födoämnesöverkänslighet och vegetarisk kost samt folkhälsa.
  • Reflektera kring skolans roll i folkhälsoarbete för hälsofrämjande matvanor hos barn och ungdomar.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området mat och folkhälsa som krävs för yrkesutövningen.

  
Moment 4. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 3 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Känna till syfte, mål, innehåll och kunskapskrav inom ämnet hem- och konsumentkunskap
  • Diskutera ämnesdidaktiska forskningsfrågor som belyses inom ämnet hem- och konsumentkunskap.
  • Redogöra för ramfaktorers påverkan på möjligheten till lärande i hem- och konsumentkunskapsämnet

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. Obligatoriska laborationer som förekommer i samtliga moment, men i olika omfattning, följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framförande kan spelas in och analyseras. Didaktiska diskussioner kring innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen.
Vissa moment läses parallellt och dess inbördes ordning kan ändras. 

 

Examination

Moment 1. Näringslära, 7.5 hp
Examination sker genom skriftliga individuella tentamina i lärplattform samt individuell inlämningsuppgift. Dessa betygssätt med U, G eller VG. I momentet ingår också examinerande laborationer, seminarier och inlämningsuppgifter, enskilda eller i grupp. För dessa sätts betygen U eller G.

Moment 2. Livsmedel och matlagningsprocesser, 12 hp
Examination sker genom skriftlig individuell tentamen som betygssätts med U, G eller VG. I momentet ingår också examinerande laborationer, seminarier och inlämningsuppgifter, enskilda eller i grupp. För dessa sätts betygen U eller G.

Moment 3. Mat och folkhälsa, 7,5 hp
Examination sker genom skriftliga individuella tentamina i lärplattform samt individuell inlämningsuppgift. Dessa betygssätts med U, G eller VG. I momentet ingår också examinerande laborationer, seminarier och inlämningsuppgifter, enskilda eller i grupp. För dessa sätts betygen U eller G.
 
Moment 4. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet 3 hp
Examination sker genom seminarier och inlämningsuppgifter. I detta moment sätts betygen U eller G.

Examinerande uppgifter sker löpande under kursen. Studentens prestationer bedöms i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till ett för lärarprofessionens relevant helhetsperspektiv. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För att erhålla betyget väl godkänt på hel kurs ska minst två moment utgöra betyget väl godkänd.
 
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.

TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

 
 

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 3

NÄRINGSLÄRA 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk

Vad är nyttigt och vad är onyttigt fett
Livsmedelsverket : 2015-06-17 :
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/stod-till-varden/vad-ar-nyttigt-och-onyttigt-fett.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Pdf-fil på www.livsmedelsverket.se

Protein - hur mycket är lagom
Livsmedelsverket : 2015-06-16 :
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/stod-till-varden/protein---hur-mycket-ar-lagom.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Pdf-fil på www.livsmedelsverket.se

Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater
Livsmedelsverket : 2015-06-17 :
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/stod-till-varden/vad-ar-nyttiga-och-onyttiga-kolhydrater.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Pdf-fil på www.livsmedelsverket.se

Referenslitteratur

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst

LIVSMEDEL OCH MATLAGNINGSPROCESSEN 12 HP

Obligatorisk litteratur

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
Studentlitteratur :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
Obligatorisk

Vår kokbok
Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
ISBN: 9789113051000 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Livsmedelsdatabas. Energi och näringsämnen
Livsmedelsverket, Uppsala :
www.slv.se
Obligatorisk

Referenslitteratur

Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
ISBN: 9789147081301
Se Umeå UB:s söktjänst

Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :

McGee Harold
McGee on food & cooking : an encyclopedia of kitchen science, history and culture
[New, completely rev. and updated ed.] : London : Hodder & Stoughton : 2004. : x, 884 s. :
ISBN: 0-340-83149-9 (hbk.) : £30.00
Se Umeå UB:s söktjänst

McGee Harold
Keys to good cooking : a guide to making the best of foods and recipes
New York, N.Y. : Penguin Press : 2010 : xix, [2], 553 p. :
ISBN: 978-1-59420-268-1 : $35.00
Se Umeå UB:s söktjänst

MAT OCH FOLKHÄLSA 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hylmö Peter
Hygien - med egenkontroll
Stockholm : Liber : 2015 : 180 s. :
ISBN: 9789147117277
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Bra mat i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk

Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk

Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk

Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk

Livsmedelsverkets allergiinformation nr 10: Nötter och fröer
Livsmedelsverket (senaste versionen :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk

Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
Studentlitteratur :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
Obligatorisk

Vår kokbok
Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
ISBN: 9789113051000 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk

Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesreslaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer

Referenslitteratur

Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Socialstyrelsen. Folkhälsorapport. Stockholm: Socialstyrelsen. Senaste upplagan

Läsanvisning: URL: www.sos.se

Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION 3 HP

Obligatorisk litteratur

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Bohm Ingela
“We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
ISBN: 9789176016176
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lindblom Cecilia
Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. (PDF) :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
Obligatorisk

Referenslitteratur

Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: https://www.doria.fi/handle/10024/36024

Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Se Umeå UB:s söktjänst