"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat och måltider i förskolan, 7,5 hp

Engelskt namn: Food and meals in pre-school

Denna kursplan gäller: 2009-01-19 och tillsvidare

Kurskod: 6KN004

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-12-15

Innehåll

I momentet belyses maten och måltidens betydelse ur olika perspektiv för barn i förskoleåldern. Måltidens pedagogiska betydelse diskuteras och bearbetas. I olika situationer tränas studenten att planera, genomföra och värdera mat och måltider med hänsyn till barns olika behov. Exempel på frågeställningar kan vara; hur lockar man barn att smaka på nya livsmedel/måltider? Om barn äter bra, hur äter de då? Hur kan man använda måltiden i den pedagogiska verksamheten? Olika former av födoämnesöverkänslighet ingår i kursen med tyngdpunkt på praktiska aspekter vid planering och servering av mat. Vidare behandlas kulturella aspekter som kan påverka livsmedelsval och måltider. Hur SAPERE-metoden kan användas för barn i förskoleåldern ingår även i denna kurs.

Förväntade studieresultat

Efter slutfört moment ska den studerande • kunna planera, genomföra och värdera mat och måltider i förskolans verksamhet utifrån Svenska näringsrekommendationer och gällande riktlinjer • kunna förklara skillnader mellan de vanligaste typerna av födoämnesöverkänslighet och ha kännedom om olika ersättningsprodukter • ha kännedom om hur olika kulturer och religioner påverkar livsmedelsval och måltider • kunna analysera måltidssituationer och planera för pedagogiska metoder som främjar barns utveckling och goda matvanor

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, uppgifter och tillämpningar. Praktiska tillämpningar och seminarier är obligatoriska moment. I kursen ingår ett individuellt fördjupningsarbete inom valfritt område. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i distansform med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.

Examination

Examination sker i form av skriftliga och/eller muntliga redovisningar. På seminarier och praktiska tillämpningar sätt något av betygen U eller G. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För att få VG på kursen krävs VG på det enskilda fördjupningsarbetet. Regler runt prov och bedömning, se Umeå universitets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se Umeå universitets regelsamling och tillgodoräknande ordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.