Engelskt namn: Home Economics 3
Denna kursplan gäller: 2012-12-31 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2012-12-31
Kurskod: 6KN002
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2007-05-21
Reviderad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2012-10-17
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Hushållets verksamheter, 7,5 hp
I momentet studeras material i bostadens inredning och utrustning och den studerande tränar på vård och underhåll av bostaden samt tvätt. Övergripande perspektiv för studierna är hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur. I momentet fördjupas kunskaper kring perspektivet jämställdhet i vardagslivet genom studier kring genusteorier och genusforskning. I momentet fördjupas tidigare lästa kurser inom ämnet genom studier av hushållets praktik utifrån valda problemområden inom hem och familj. Fördjupningen avrapporteras genom vetenskaplig rapportskrivning. Människans möjligheter till ett gott liv och balansen mellan hemarbete och förvärvsarbete diskuteras. I momentet belyses också didaktisk forskning kring jämställdhet i skolämnet hem- och konsumentkunskap.
Moment 2 Mat och folkhälsa, 7,5 hp
Matens betydelse för folkhälsa i förebyggande syfte belyses och en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar behandlas. Energi- och näringsbehov för olika åldersgrupper, gravida, ammande, idrottare och vegetarianer diskuteras. I övrigt ingår även olika former av födoämneskänslighet som behandlas teoretiskt och praktisk samt diabetes typ 1 och ätstörningar hos barn och ungdom. I momentet behandlas patogena och livsmedelsförstörande såväl som hälsofrämjande mikroorganismer översiktligt och hur man med god hantering och livsmedelshygien kan förebygga sjukdomar och livsmedelsförstörande processer.
Moment 3. Kökets kemi, 7,5 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring. Genom experimentell matlagning fördjupar den studerande sina kunskaper och färdigheter i matlagningsprocessen. Exempel på frågor som kommer att tas upp är; varför skär sig majonnäsen; varför stelnar äggvitan när du steker den; vad är akrylamid och när bildas det vid matlagning?
Moment 4. Näringsfysiologi, 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi. Exempel på frågor som kommer att diskuteras; varför ska du äta direkt efter ett träningspass; varför smakar maten så lite vid förkylning; varför måste vi äta livsmedel med mineraler och vitaminer; varför vattnas det i munnen när du tänker på mat?
Moment 1. Hushållets verksamheter, 7,5 hp
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Moment 2. Mat och folkhälsa, 7,5 hp
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Moment 3. Kökets kemi
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 4. Näringsfysiologi
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Univ: Godkänt betyg från Hem- och konsumentkunskap 1 och 2 eller motsvarande.
Moment 1. Hushållets verksamheter.
Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form samt projektarbete.
Moment 2. Mat och folkhälsa
Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form samt laborationer.
Moment 3. Kökets kemi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer
Moment 4. Näringsfysiologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer.
Kursen ges på distans med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.
Moment 1. Hushållets verksamheter, 7,5 hp
Examination sker genom rapportskrivning. I momentet ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner, muntliga och skriftliga redovisningar, seminarier med aktivt deltagande och/eller inlämningsuppgifter. För dessa sätts endast något av betygen U eller G.
Moment 2. Mat och folkhälsa, 7,5 hp
Examination sker genom skriftlig tentamen. I momentet ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner samt seminarier. För dessa sätts endast något av betygen U eller G.
Moment 3. Kökets kemi, 7,5 hp
Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, och här sätts endast något av betygen U eller G. Skriftlig tentamen examinerar momentets samtliga delar.
Moment 4. Näringsfysiologi, 7,5 hp
Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, och här sätts endast något av betygen U eller G. Skriftlig tentamen examinerar momentets samtliga delar.
Helkurs: För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 22,5 hp av hela kursen har betyget VG.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Tuomi-Gröhn Terttu
Reinventing art of everyday making
Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
ISBN: 978-3-631-57113-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (valda delar ca 150 sid)
Tillhandahålls av institutionen
Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hedelin Astrid
Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
Lärarprofession i förändring : från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap
Uppsala : Föreningen för svensk undervisningshistoria : 2006 : 236 s. :
ISBN: 91-85130-77-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: URL: http://www.skhv.org/docs/annat/Lararprofession_i_forandring_webb.pdf
Pink Sarah
Dirty laundry. Everyday practice, sensory engagement and the constitution of identity
Social Antropology 13 : 2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Statistiska centralbyrån
SCB :
http://www.scb.se/statistik/LE/LE0103/2003M00/LE99SA0301_06.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Tidigare styrdokument för ämnet Hem- och konsumentkunskap tillkommer och tillhandahålls av institutionen. Artiklar ur vetenskapliga föreskrifter eller facktidsskrifter kan tillkomma
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Benn Jette
Praktisk klokskap. hverdagslivsområdet som dannefelt. Artikel införd i antologin Materialitet og dannelse av Kragelund Minna og Otto Lene.
Danmarks pedagogiska institution : 2005 :
Läsanvisning: ISBN 87-7684-022-0
Boss Pauline
Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (24 sid)
Cullbrand Ingrid
Att sträva mot mål : strategier för undervisning i hemkunskap
1998 : 98 s. :
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Cullbrand Ingrid
Empowerment
Göteborg University Department of Food, Health and Envirorment : 2003 :
Läsanvisning: ISSN: 1403-7033 (67 sid)
Tillhandahålls av institutionen
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
deRon Lena, Feldt Maria. Bedöma och lära i Hem- och konsumentkunskap. ISSN 1101-1475. Beställs via PRIM-gruppen@lhs.se. (80 sid.)
Hemkunskap betraktat ur ett didaktiskt perspektiv.
Grönqvist Margareta, Hjälmeskog Karin
Uppsala : 1998 : 38 s. :
Läsanvisning: ISBN: 91-630-6652-1
Tillhandahålls av institutionen
Humanekologisk teori. Arbetsrapport
Grönqvist Margareta, Hjälmeskog Karin
Uppsala Universitet : 2005 :
www.hkrummet.se
Läsanvisning: 13(sid)
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Cullbrand Ingrid
Hem- och konsumentkunskap : en samtalsguide om kunskap, arbetssätt och bedömning
Stockholm : Myndigheten för skolutveckling : 2007 : 64 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1890
ISBN: 978-91-85589-44-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Didaktik : perspektiv och problem
Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
ISBN: 91-44-01032-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Kap. 11 av Karin Hjälmeskog, s 158-172. Hemkunskap - ett framtidsämne?)
Tillhandahålls av institutionen
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Åkerman Brita
Den okända vardagen : om arbetet i hemmen
Stockholm : Akademilitt. : 1983 : 303 s. :
ISBN: 91-7410-215-X (inb.) ; 135:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Åkerman Brita
Kunskap för vår vardag : forskning och utbildning för hemmen
Stockholm : Akademilitt. : 1984 : 247 s. :
ISBN: 91-7410-253-2 (inb.) ; 110:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
Obligatorisk
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
ISBN: 978-91-7205-590-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
ISBN: 978-91-7205-591-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
ISBN: 9789144006567
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01972-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Allergiinformation
Livsmedelsverket : 2010 :
Allgeriinformation
Läsanvisning: Beställes från SLV (se länk)
Socialstyrelsen. Folkhälsorapport. Stockholm: Socialstyrelsen. Senaste upplagan
Läsanvisning: URL: www.sos.se
Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 10 sidor) tillkommer
Bergh Kurt
Kemikompendium
Inst för kostvetenskap : 2008 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Livsmedelskemi : kompendium för YTH
Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
[ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köpes via institutionen
Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
Läsanvisning: http:www.krc.su.se/page.php?pid=110
Bergh Kurt
Metabolismkompendium
Inst för kostvetenskap :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 302 s. :
ISBN: 978-91-44-08462-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Tuomi-Gröhn Terttu
Reinventing art of everyday making
Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
ISBN: 978-3-631-57113-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (valda delar ca 150 sid)
Tillhandahålls av institutionen
Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hedelin Astrid
Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Pink Sarah
Dirty laundry. Everyday practice, sensory engagement and the constitution of identity
Social Antropology 13 : 2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Statistiska centralbyrån
SCB :
http://www.scb.se/statistik/LE/LE0103/2003M00/LE99SA0301_06.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Tidigare styrdokument för ämnet Hem- och konsumentkunskap tillkommer och tillhandahålls av institutionen. Artiklar ur vetenskapliga föreskrifter eller facktidsskrifter kan tillkomma
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Benn Jette
Praktisk klokskap. hverdagslivsområdet som dannefelt. Artikel införd i antologin Materialitet og dannelse av Kragelund Minna og Otto Lene.
Danmarks pedagogiska institution : 2005 :
Läsanvisning: ISBN 87-7684-022-0
Boss Pauline
Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (24 sid)
Cullbrand Ingrid
Att sträva mot mål : strategier för undervisning i hemkunskap
1998 : 98 s. :
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Cullbrand Ingrid
Empowerment
Göteborg University Department of Food, Health and Envirorment : 2003 :
Läsanvisning: ISSN: 1403-7033 (67 sid)
Tillhandahålls av institutionen
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
deRon Lena, Feldt Maria. Bedöma och lära i Hem- och konsumentkunskap. ISSN 1101-1475. Beställs via PRIM-gruppen@lhs.se. (80 sid.)
Hemkunskap betraktat ur ett didaktiskt perspektiv.
Grönqvist Margareta, Hjälmeskog Karin
Uppsala : 1998 : 38 s. :
Läsanvisning: ISBN: 91-630-6652-1
Tillhandahålls av institutionen
Humanekologisk teori. Arbetsrapport
Grönqvist Margareta, Hjälmeskog Karin
Uppsala Universitet : 2005 :
www.hkrummet.se
Läsanvisning: 13(sid)
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Cullbrand Ingrid
Hem- och konsumentkunskap : en samtalsguide om kunskap, arbetssätt och bedömning
Stockholm : Myndigheten för skolutveckling : 2007 : 64 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1890
ISBN: 978-91-85589-44-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Didaktik : perspektiv och problem
Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
ISBN: 91-44-01032-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Kap. 11 av Karin Hjälmeskog, s 158-172. Hemkunskap - ett framtidsämne?)
Tillhandahålls av institutionen
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Åkerman Brita
Den okända vardagen : om arbetet i hemmen
Stockholm : Akademilitt. : 1983 : 303 s. :
ISBN: 91-7410-215-X (inb.) ; 135:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Åkerman Brita
Kunskap för vår vardag : forskning och utbildning för hemmen
Stockholm : Akademilitt. : 1984 : 247 s. :
ISBN: 91-7410-253-2 (inb.) ; 110:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
Obligatorisk
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
ISBN: 978-91-7205-590-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
ISBN: 978-91-7205-591-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
ISBN: 9789144006567
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01972-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Allergiinformation
Livsmedelsverket : 2010 :
Allgeriinformation
Läsanvisning: Beställes från SLV (se länk)
Socialstyrelsen. Folkhälsorapport. Stockholm: Socialstyrelsen. Senaste upplagan
Läsanvisning: URL: www.sos.se
Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 10 sidor) tillkommer
Bergh Kurt
Kemikompendium
Inst för kostvetenskap : 2008 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Livsmedelskemi : kompendium för YTH
Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
[ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köpes via institutionen
Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
Läsanvisning: http:www.krc.su.se/page.php?pid=110
Bergh Kurt
Metabolismkompendium
Inst för kostvetenskap :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta, Lyons Lena
2., [uppdaterade och utvidgade] uppl. /b [illustrationer: Olle Henriksson i samarbete med Lena Lyons] : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 296 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/7540-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-00835-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst