"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap 2, 30 hp

Engelskt namn: Home Economics 2

Denna kursplan gäller: 2014-08-25 och tillsvidare

Kurskod: 6KN001

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2007-11-27

Reviderad av: Prefekten, 2014-06-09

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp (Food, the individual and society, 7,5 ECTS)
  2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp (Food environment and lifestyle, 7,5 ECTS)
  3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp, (Consumption and Private economy, 7,5 hp)
  4. Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp (School-based studies, 7,5 ECTS)

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp (Food, the individual and society, 7,5 ECTS)
Under momentet behandlas historiska, sociala och kulturella faktorers inverkan på människors mat och måltidsvanor och värderingar om mat och hälsa. I momentet ingår också hur livsmedelskonsumtion och matvanor påverkas av kultur, livsmedelsförsörjning, samhällsstruktur och samhällsutveckling, samt hur de förändras under livscykeln och i relation till hushållsstrukturer. Mat- och måltidsvanor samt mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer behandlas, liksom hur olika faktorer som samhällsklass, ålder och kön kan påverka livsmedelsval och måltider. Andra aspekter som belyses är hur mänsklig interaktion hela tiden påverkar matvanor, uppfattningar kring kropp och hälsa, och hur detta formas under livet.

Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp (Food environment and lifestyle, 7,5 ECTS)
Momentet behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, hushållsprodukter och levnadsvanor. Miljö och kretslopp belyses och livsmedelsproduktion studeras historiskt och utifrån nutida perspektiv med fokus på miljö. I momentet studeras matkvalitet och studenten tränar på att välja, planera och tillaga måltider och analysera deras påverkan på miljö och hälsa.. I kursen ingår kunskap om återvinning och teknisk infrastruktur t.ex. hushållets dagliga användning av energi, vatten, avlopp och transporter. Ämnesdidaktiska IKT-verktyg koppladetill mat och miljö introduceras.

Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp, (Consumption and Private economy, 7,5 hp)
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val får för dem själva, människor i deras närhet och omvärlden. Konsumtionens betydelse diskuteras i relation till en hållbar utveckling för hälsa, miljö och ekonomi. Privatekonomi med budget och vanligt förekommande levnadskostnader beräknas som t ex. olika låneformers påverkan på ekonomin. Barn och ungdomars olika villkor belyses och faktorer som påverkar identitetsskapande undersöks med genus och kultur som medverkande faktorer. Reklam och marknadsföring som påverkar olika målgruppers konsumtion och förhållningssätt till varor och tjänster studeras med fokus på internet och andra medier. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt myndigheter och organisationer som stärker konsumenten ställning behandlas.

Moment 4. Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp (School-based studies, 7,5 ECTS)
I momentet behandlas gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på lärande och bedömni Studenten tränar på att sätta upp mål som relaterar till styrdokumenten. Utifrån uppsatta mål tar studenten fram relevant fakta, planerar, genomför och utvärderar arbetsprocesser samt bedömer elevers måluppfyllelse. Vidare tr den studerande på att utifrån en strävan efter elevinflytande leda och samarbeta med elever. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning och lärande.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå och beskriva hur kultur, etnicitet, religion, klass och genus påverkar människans matvanor och förhållningssätt till kropp och hälsa.
  • Förstå och beskriva hur samhällsutveckling och socialisation påverkar människors matvanor.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa sociologiska perspektiv som kan användas inom ämnet hem- och konsumentkunskap.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera mat och måltider i relation till hälsa utifrån sociologiska perspektiv.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området mat, individ och samhälle som krävs för yrkesutövningen.

Moment 2. Mat, miljö och livsstil 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • Beskriva hur olika livsmedel och hushållsprodukter produceras
  • Känna till hushållets relation till samhällets tekniska system för hållbart kretslopp.

Färdighet och förmåga

  • Välja, planera och tillaga måltider till förmån för hälsa och hållbar utveckling.
  • AnvändaIKT-verktyg för bearbetning och analys av området mat och miljö.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Resonera kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området mat, miljö och livsstil som krävs för yrkesutövningen

Moment 3. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • Granska och diskutera aktuell forskning om marknadsföring och kommersiella mediers barn och ungdomars konsumtion och hälsa.
  • Identifiera kompetenser som är av betydelse för att unga konsumenter ska kunna göra medvetna val i en komplex och föränderlig tillvaro.
  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas.

Färdighet och förmåga

  • Använda och beskriva olika verktyg för planering av privatpersoners ekonomi och redogöra för vanligt förekommande betalnings- och sparformer samt avbetalningsköp och försäkringar i ett hushåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Problematisera och analysera hur konsumtion av varor och tjänster inverkar på individers och olika hushålls ekonomi och hälsa samt vilka konsekvenser konsumtionen har på samhälle och natur, lokalt och globalt.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor för området konsumtion och ekonomi som krävs för yrkesutövningen.

Moment 4. Verksamhetsförlagd utbildning 7,5 hp
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Färdighet och förmåga

  • Sätta upp mål och använda ämnets kunskapskrav i syfte att utveckla och diagnostisera lärande.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Självständigt analysera, värdera och ta fram för ämnet relevant fakta samt tillvarata aktuell forskning.
  • Dokumentera, värdera och bedöma elevers kunskaper och kompetenser
  • Leda och samarbeta med elever utifrån  en strävan efter elevinflytande.

Behörighetskrav

Univ: Genomgången kurs Hem- och konsumentkunskap 1 eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. Undersökande verksamhet och laborationer i mindre omfattning med dokumentation och efterföljande diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas p å varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Didaktiska förslag på innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar kan ingå i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops är andra inslag som kan förekomma.

Examination

Moment 1. Mat, individ och samhälle, 7,5 hp
Examinationen sker genom en individuell rapportskrivning samt praktiska laborationsmoment i grupp med muntliga redovisningar och i vissa fall även skriftliga redovisningar individuellt och i grupp. För de praktiska laborationsmomenten sätts endast något av betygen U eller G.

Moment 2. Mat, miljö och livsstil, 7,5 hp
Examinationen sker genom individuell skriftlig tentamen i en lärplattform och individuell rapportskrivning samt laborations- och seminariemoment i grupp med muntliga redovisningar. På seminarie- och laborationsmomenten sätts endast betygen U eller G.

Moment 3: Konsumtion och ekonomi 7,5 hp
Examination sker genom individuell skriftlig tentamen i en lärplattform och individuell rapportskrivning
samt seminariemoment i grupp med muntliga redovisningar och i vissa fall även skriftliga redovisningar individuellt och i grupp. På vissa av seminariemomenten sätts endast betygen U eller G.

Moment 4: Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp
Examination sker genom skolförlagd undervisning, därtill hörande trepartssamtal mellan student, universitetslära och lokal lärarutbildare samt uppföljande rapportskrivning och seminarium.

För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat. För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 3 av 4 moment utgöra betyget Väl godkänd.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Institutionen för kostvetenskap. Blankett och information för tillgodoräknande http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

 

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 35

MAT, INDIVID OCH SAMHÄLLE 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 :
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien
Obligatorisk
Läsanvisning: www.ksla.se

Andersen Merethe
Mat för alla sinnen : [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] : [handledning årskurs 4-6]
Stockholm : Livsmedelsverket/Stiftelsen för Måltidsforskning : 2000 : 68, [9] s. :
Fulltext
ISBN: 91-7714-121-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

Lupton Deborah
Food, the body and the self
London : Sage : 1996 : 175 s. :
Obligatorisk

Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
Obligatorisk

Referenslitteratur

de Garine I
Views about food prejudice and stereotypes.
Social science information :
Läsanvisning: 40(3), 220

Identity-Based Motivation and Health
Oyserman D, Fryberg S.A, Yoder N
Journal of Personality & Social Psychology : 2007 :
Läsanvisning: 93(6), 1011-1027

A sociology of food & nutrition : the social appetite
Germov John, Williams Lauren
3. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2008 : xvii, 425 s. :
ISBN: 0-19-555150-8 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Barriers to healther eating in a disadvantaged community
O'Neill M, Rebane D, Lester C
Health Education Journal :
Läsanvisning: 63(3), 220

Fischler C
Food, self and identity
Social Science Information / sur les sciences sociales : 1988 :

Who we are and how we eat: a qualitaqtive study of identities in food choice
Bisogni C.A, Connors M, Devine C.M, Sobal J
Journal of Nutrition Education and Behavior : 2002 :

Counihan C.M
Food rules in the United States: Individualism, control, and hierarchy
Anthropoligical Quaterly : 1992 :

Food and class. A sociology of food and nutrition: The social appetite
Crotty P, Germov J
Oxford University Press : 1999 :

Hedelin Astrid
Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat, tro, tradition
Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
ISBN: 91-47-04841-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
Social Science & Medicine : 2011 :

Meiselman I
Sociability and meals: facilitation, commensality, and interaction
Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc : 2000 :

MAT, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hasslöf Helen
Tankar om hållbar utveckling och lärande
Hutiskolan : 2009 :
Pdf-fil att ladda hem
Obligatorisk

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hedengren M
Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013 42 sidor

Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Laurin Gulled J, Västå A
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 30 sidor

Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 40 sidor

Modin R
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 49 sidor

Matavfallsmängder i Sverige
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162086947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: www.naturvardsverket.se

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 18/2011 50 sidor

Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 103 sidor

Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd [Elektronisk resurs]
Uppsala : Livsmedelsverket : 2008 : 213 s. :
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: URL: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf Tillhandahålls av institutionen

Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008

Referenslitteratur

Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
ISBN: 978-91-574-8030-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Hjälmeskod Karin
Global Sustainable Development: A Challenge for Consumer Citizen
Global Sustainable Development :
Finns att ladda hem här

Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
Fulltext (pdf)
ISBN: 91-89314-72-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat på hållbar väg 1
Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
WWF : 2006 :
Pdf-fil att ladda ner

Mat på hållbar väg 2
Wåhlander Helene, Freij Anna
WWF : 2005 :
Pdf-fil finns att ladda ner

Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Åberg Helena
Sustainable waste management in households - from international policy to everyday practice : experiences from two Swedish field studies
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : 2000 : 73 s. :
ISBN: 91-7346-386-8 ; 225:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
ISBN: 9789155800871
Se Umeå UB:s söktjänst

Klimatfrågan på bordet
Salonen Pertti, Johansson Birgitta
Stockholm : Formas : 2008 : 333 s. :
ISBN: 9789154060221
Se Umeå UB:s söktjänst

WEBBSIDOR Jordbruksverket: www.jordbruksverket.se KRAV: www.krav.se Livsmedelsverket: www.slv.se Miljömål: www.miljomal.se Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se Sida: www.sida.se Miljömat: www.miljomat.se Hållbar utveckling i skolan: www.hutiskolan.se Världsnaturfonden: www.wwf.se

KONSUMTION OCH EKONOMI 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

SOU:2005:51. Edman Stefan, Bilen Biffen Bostaden – Hållbara laster, smartare konsumtion. Fritzes. Stockholm. Sid. 85-104, 146 – 156. www.regeringen.se/sb/d/108. (30 sid.)

Obligatorisk
Läsanvisning: URL: http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/59/80/4edc363a.pdf

"Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
Ekström Louise, Sandberg Helena
Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
ISBN: 978-92-893-1986-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf

Konsumenträtt : regler till hjälp och skydd för konsumenterna
Grobgeld Lennart, Norin Anders
15., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2013 :
ISBN: 978-91-39-11133-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Konsumera mera - dyrköpt lycka
Johansson Birgitta, Salonen Pertti
Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
ISBN: 978-91-540-5998-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Koll på pengarna
Konsumentverket : 2014 :
http://www.konsumentverket.se/
Obligatorisk

Konsumentrapporten 2014 - läget för svenska konsumenter
Konsumentverket : 2014 :
http://publikationer.konsumentverket.se/sv/publikationer/konsumentverket/rapporter/2014/konsumentrapporten-2014.html
Obligatorisk

Salonen Tapio
Barnfattigdomen i Sverige. Årsrapport 2012
Rädda Barnen : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Sammanfattning (40 sid) URL: http://www.raddabarnen.se/Documents/vad-vi-gor/sverige/samhallets-ansvar/barnfattigdom/Barnfattigdom2012-kort.pdf

Varumärkt 2002
Sveriges konsumenter : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen (38 sidor)

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Din ekonomi & framtid Din ekonomi och framtid : allt du behöver veta efter skolan : Din ekonomi & framtid
FreeBook, Stockholm : 2014 :
www.freebook.se
Obligatorisk

Ytterligare artiklar kan tillkomma

Referenslitteratur

Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Bjärvall Katarina
Vill ha mer : om barn, tid och konsumtion
Stockholm : Ordfront : 2005 : 238, [1] s. :
ISBN: 91-7037-043-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Johansson Barbro
Barn i konsumtionssamhället
Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
ISBN: 91-7227-427-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Johansson Barbro
Kom och ät! Jag ska bara dö först- : datorn i barns vardag.
Göteborg : [Etnologiska institutionen, Univ.] : 2000 : 272 s. :
ISBN: 91-85838-51-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Sandberg Helena
Prinsessmuffins och chokladägg
Nordiska ministerrådet : 2010 :
Läsanvisning: PDF finns att ladda ner på www.sverigeskonsumenter.se

Frykberg Josefine
Vad kostar hållbara matvanor?
Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
www.fhi.se
Läsanvisning: (83 sidor)

Tivell Eva
Hur man äter smart : bättre hälsa, bättre miljö och pengar över
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2005 : 12 s. :
ISBN: 91-27-57347-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Pdf-fil att ladda ner på www.fhi.se

Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2013 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Skolverket
Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet
www.skolverket.se :
Obligatorisk

Referenslitteratur

Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
ISBN: 91-85009-77-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Cullbrand Ingrid
På väg mot empowerment : reflektioner över tre studier som behandlar undervisning i hemkunskap
Göteborg : Univ. : 2003 : 77s. :

Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Cullbrand Ingrid
Att sträva mot mål: strategier för undervisning i hemkunskap
Göteborgs universitet : 1998 :
Läsanvisning: Tillhandahålls i PDF-format via institutionen

Undervisning i teori och praktik : en introduktion i didaktik
Lindström Gunnar, Pennlert Lars Åke
4. uppl. : Umeå : Fundo : cop. 2009 : 75 s. :

Hemkunskap betraktat ur ett didaktiskt perspektiv.
Grönqvist Margareta, Hjälmeskog Karin
Uppsala : 1998 : 38 s. :
Läsanvisning: http://www.did.uu.se/hkrummet/didbok.htm

Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst