Den verksamhetsförlagda delen i kemi skall systematiskt förbereda studenterna för kommande yrkesverksamhet, bl. a genom att de får lära av egna och andras erfarenheter. Det innebär att de både självständigt och under handledning får omsätta och fördjupa sina kunskaper i kemi. De skall få goda tillfällen att träna sig i att skapa betingelser för att åstadkomma lärande hos alla elever, men också utveckla förmågan att kunna bedöma och värdera elevers lärande och utveckling. Vidare skall kursen befrämja utvecklingen av ett vetenskapligt förhållningssätt till läraryrket t.ex. ett fördjupat synsätt på förhållandet mellan teori och praktik genom att ta del av aktuell forskning.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs skall studenten kunna: - uppvisa fördjupade kunskaper i och om kemi, speciellt skolämnet kemi - självständigt och tillsammans med andra planera, genomföra och utvärdera längre undervisningsavsnitt i kemi - tolka nationella och lokala styrdokument samt ha kännedom om olika läromedel och hur de kan användas i skolan. - vara förtrogen med olika typer av arbetssätt, laborationer och demonstrationer och själva kunna välja arbetssätt i olika sammanhang t.ex. hur IT kan vara ett stöd och hjälpmedel för att lära sig kemi - skapa betingelser för lärande hos elever med olika intressen och behov - samverka med andra ämnen, överblicka större områden och kunna utvärdera och bedöma sitt eget och elevers arbete
Behörighetskrav
Univ: Minst 30 hp i kemi inkluderande kursen Kemi med didaktisk inriktning 1 eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Den studerande är under den verksamhetsförlagda delen placerad i ett partnerområde/på en partnerskola och handleds av lokala lärarutbildare på skolan och av universitetets lärare.
Examination
Examinationen sker både skriftligt och muntligt. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska inslag är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För betyget väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att kunna analysera och värdera kursens begrepp och teorier såväl ur ämnes- som didaktiskt perspektiv. Företrädelsevis enskild placering under VFU-perioden önskas. Ev. tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräkandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.