Huvudområden och successiv fördjupning:
Kulturanalys: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2015-03-16
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2016-05-16
Innehåll
Kursen är en nätbaserad distanskurs som riktar sig till lärarstudenter, lärare och andra som är intresserade av betydelser av kön och sexualitet i lärandemiljöer. Litteraturen innehåller såväl teoretiska perspektiv och historiska tillbakablickar som konkreta exempel på hur normer tar sig uttryck i lärandemiljöer. Kursen syftar till normmedvetenhet och ger redskap för förändrings- och utvecklingsarbete samt en ökad pedagogisk kompetens. Frågor om heteronormativitet, makt, identitet, exkludering/inkludering och pedagogik är centrala i kursen.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall studenten:
kunna redogöra för centrala begrepp och perspektiv i teorier om sexualitet
kunna redogöra för och problematisera hur heteronormativitet reproduceras och utmanas i lärandemiljöer, samt vilka effekter det kan ha för elever/deltagare, pedagoger/ledare och pedagogik
uppvisa förmåga analysera lärandesituationer där exkluderande normer aktualiseras.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen är nätbaserad och består av skriftliga introduktioner på kurswebben, litteraturstudier och individuella arbetsuppgifter. Kursen innehåller inga sammankomster.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.
Examination
Examinationen sker genom individuella inlämningsuppgifter och hemtentamina. Examination sker enligt graderna Väl Godkänt (VG), Godkänt (G) eller Underkänt (U).
Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delmoment är godkända. För betyget Väl godkänd på kursen fordras Väl godkänd på alla inlämnade examinationsuppgifter.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst/minst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Litteratur
Giltig från:
2016 vecka 35
Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.
Ambjörnsson Fanny Vad är queer? Stockholm : Natur och kultur : 2006 : 237, [2] s. : ISBN: 91-27-11320-5 och 978-91-27-11320-6 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: S 7-170
Kulturnavigering i skolan Arvastson Gösta, Ehn Billy 1. uppl. : Malmö : Gleerups utbildning : 2007 : 174 s. : ISBN: 9789140661081 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: S 7-69, 123-166.
Normkritisk pedagogik : makt, lärande och strategier för förändring Bromseth Janne C. H., Darj Frida Uppsala : Centrum för genusvetenskap : 2010 : 290 s. : ISBN: 978-91-978186-5-0 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Skola i normer 2:a uppl Reimers (red.) Eva, Martinsson (red.) Lena Gleerups : 2014 : s. : ISBN: 9789140685995 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: S 9-149.
Referenslitteratur
Avslöja heteronormen
http://hbtqstudenterna.se/wordpress/wp-content/uploads/2013-avsloja-heteronormen-gu-chalmers.pdf
Är du kille eller tjej?
http://www.rfsl.se/halsa/public/ardukilleellertjej.pdf