Kursen syftar till att utveckla den studerandes färdigheter i ledarskap i olika situationer utomhus för användning i friluftsledarskap. Kursen integrerar ledande teorier om ledarskap och experimentella lärandestrategier liksom reflektionsövningar för att förbättra det egna ledarskapet i friluftsliv. Därutöver har kursen som mål att öka studentens medvetenhet om möjligheter till undervisning och lärande utomhus. I kursen diskuteras och problematiseras möjliga mål med friluftsledarskap.
Förväntade studieresultat
Ledarskap i utomhusundervisning, 7.5 hp
Leadership in outdoor education, 7.5 credits
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse * beskriva dynamiker och processer relaterade till ledarskap och friluftsliv.
Färdighet och förmåga * planera, organisera och genomföra utomhusaktiviteter i olika naturliga miljöer * uppvisa kännedom om utomhustekniker och säkerhet i olika naturliga miljöer * tillämpa och använda vetenskapliga teorier och beprövad erfarenhet inom fältet ledarskap och gruppdynamik.
Värderingsförmåga och förhållningssätt * problematisera och reflektera över olika utbildningskoncept och metoder utomhus. * uppvisa medvetenhet om miljömässiga problem kopplade till rekreation och friluftsliv.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen genomförs som föreläsningar, seminarier och exkursioner. Undervisningen ges på engelska.
Examination
Kursen examineras genom följande inslag: * Två individuellt muntliga seminarier (U/G) * Två obligatoriska exkursioner (U/G) * En individuell skriftlig uppgift (U/G/VG)
För att bli godkänd (G) på kursen krävs ett godkänt betyg på samtliga examinationsuppgifter. För att bli väl godkänd (VG) på kursen krävs därutöver ett väl godkänt betyg på den individuella skriftliga uppgiften där särskild vikt läggs vid studentens förmåga att analysera kursens innehåll.
För varje examinerande inslag anordnas ett ordinarie provtillfälle och ett andra omprovstillfälle inom två månader efter ordinarie provtillfälle. För prov som genomförs i maj och juni månad erbjuds första omprovstillfället inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver anordnas ett tredje omprovstillfälle inom ett år efter att kursen avslutats. Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras maximalt två år efter att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat att erbjudas (se regler för betyg och examination på grund och avancerad nivå, Dnr: FS 1.1.2-553-14). Efter två underkända examinationstillfällen för en viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.umu.se/student, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan.
Övriga föreskrifter
Deltagande i kursen kan medföra kostnader eftersom genomförandet sker utanför campusområdet och kan medföra övernattningar. Deltagarna förväntas inneha lämplig utrustning för utomhusaktiviteter.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.