Engelskt namn: Sport, Leisure, Nutrition and Health 1-15
Denna kursplan gäller: 2007-08-27 och tillsvidare
Kurskod: 6ID004
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Pedagogiska institutionen
Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2006-10-30
Kursen består av två moment. Moment: Fritid, Idrott och Hälsa, 7,5 hp (Leisure, Sport and Health) I momentet behandlas barns utveckling samt olika former av rörelse. Särskilt behandlas hur de olika rörelseformerna kan anpassas till och stödja barns utveckling samt sambandet mellan rörelse och hälsa. Olika lärandemiljöer och undervisningsmetoder som stimulerar till rörelse och fysisk aktivitet behandlas och prövas varvid leken särskilt uppmärksammas. I kursen behandlas vidare idrott, idrottsundervisning och synen på fysisk fostran i ett historiskt och samhälleligt perspektiv. Moment: Kost och Hälsa, 7,5 hp (Nutrition and Health) Momentet behandlar grundläggande näringslära med tonvikt på barns och ungdomars behov av energi och näringsämnen med utgångspunkt från svenska näringsrekommendationer. Livsmedels energi- och näringsinnehåll åskådliggörs med hjälp av olika kostdataprogram. I kursen bearbetas frågor kring barns och ungdomars kostvanor samt vilka olika livsstilsfaktorer som påverkar dessa. Kostens betydelse för barns och ungdomars hälsa belyses liksom hälsoarbetet i förskolan, fritidshemmet och skolan.
Moment: Fritid, Idrott och Hälsa, 7,5 hp (Leisure, Sport and Health) För godkänt moment skall studenten kunna: - redogöra för teorier om barns utveckling samt kunna tillämpa dessa i ett rörelseperspektiv - beskriva och analysera historiska och samhälleliga faktorer som bidragit till idrottens och ämnet idrott och hälsas utveckling - använda leken som metod samt förklara dess betydelse för individens utveckling och lärande - genomföra grundläggande analyser av rörelsens betydelse för hälsa Moment: Kost och Hälsa, 7,5 hp (Nutrition and Health) För godkänt moment skall studenten: - med utgångspunkt från svenska näringsrekommendationer och kunskaper i grundläggande näringslära kunna sammanställa och värdera måltider som uppfyller energi- och näringsmässiga krav för barn och ungdomar - ha förvärvat kunskaper om barns och ungdomars matvanor samt kunna redogöra för hur matvanorna kort- och långsiktigt kan påverka hälsan - kunna tillämpa sina kunskaper inom området Kost och fysisk aktivitet när det gäller barns och ungdomars behov - kunna planera näringsriktig och variationsrik friluftsmat samt använda sig av olika tekniker för matlagning utomhus
Grundläggande behörighet samt Sv B, En B, Sh A, Ma B, Nk B, Hi A
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, laborationer, undervisningsövningar, demonstration av färdigheter samt handledning. Delar av undervisningen ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik vilket innebär specifika krav på viss teknisk utrustning och kompetens. Vissa undervisningsmoment är obligatoriska och i regel vid färdighetstränande inslag. Delar av undervisningen kan ges på engelska.
Studenten examineras skriftligt och/eller muntligt. Examinationen kan ske löpande under kursen eller i slutet av kursen. Studentens prestationer bedöms i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga uppgifter och obligatoriska avsnitt är godkända. Varje avsnitt kan prövas vid ett ordinarie tillfälle och vid ett omprovstillfälle i nära anslutning därtill. Vid underkänt resultat hänvisas därefter studenten till prov nästa gång kursen/avsnittet ges. Omprov baserad på samma kursplan som vid ordinarie prov garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Efter två underkända omprovstillfällen för viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator. TILLGODORÄKNANDE Studierektor beslutar om tillgodoräknande på avsnitt/moment efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket avsnitt eller vilken moment som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Särskild blankett www.umu.se/blankett/SA
Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Engström Lars-Magnus
Idrott som social markör
Stockholm : HLS : 1999 : 143 s. :
ISBN: 91-7656-458-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Motorik, lek och lärande
Jagtøien Greta Langlo, Hansen Kolbjørn, Annerstedt Claes
1. uppl. : Göteborg : Multicare ; Oslo : Gyldendal undervisning : cop. 2002 : 244 s. :
ISBN: 91-974590-0-3 (korr.) z 91-971398-8-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Rörelse och idrott.
Huitfeldt Åke, Tärnklev Conny, Bergström Mike, Huitfeldt Susanne, Ågren Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber, cop. 1998 ; ([Borås] : 288 s. : ill. :
ISBN: 91-47-04817-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Att känna rörelse : en danspedagogisk metod
Sjöstedt-Edelholm Elisabet, Wigert Anne
Stockholm : Carlsson : 2005 : 86 s. :
ISBN: 91-7203-679-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Annerstedt, Claes (2000). Kropp, idrott och hälsa. Dåtid, nutid och framtid. Idrott, historia och samhälle, 4, 10-26.
Carlsson Elisabeth
Friluftsmat
Stockholm : Friluftsfrämjandet : 1981 : 51, [1] s. :
Läsanvisning: Beställes från Friluftsfrämjandet. Tel 0150/10325
Johansson Ulla
Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost.
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 309 s. : ill. :
ISBN: 91-44-04198-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Svenska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
4. uppl. : [Uppsala] : Livsmedelsverket : 2005 : 20 s. :
ISBN: 91-7714-171-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Uppladdningen : guiden till hur du ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi
6., rev. uppl. : Järna : Cerealia AB : cop. 2000 : 51 s. :
Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter och facktidningar tillkommer.
Friluftsmat
Forssell Anita, Forssell Mattias
2. uppl. : Stockholm : Prisma i samarbete med Svenska turistfören. : 2002 : 69, [2] s. :
ISBN: 91-518-3919-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Statens livsmedelsverk: Vår Föda (6 nr/år).
Backman J.
Rapporter och uppsatser.
Lund : Studentlitteratur : 1998 : 213 s. :
ISBN: 91-44-00417-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Engström Lars-Magnus
Idrott som social markör
Stockholm : HLS : 1999 : 143 s. :
ISBN: 91-7656-458-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Motorik, lek och lärande
Jagtøien Greta Langlo, Hansen Kolbjørn, Annerstedt Claes
1. uppl. : Göteborg : Multicare ; Oslo : Gyldendal undervisning : cop. 2002 : 244 s. :
ISBN: 91-974590-0-3 (korr.) z 91-971398-8-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Rörelse och idrott.
Huitfeldt Åke, Tärnklev Conny, Bergström Mike, Huitfeldt Susanne, Ågren Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber, cop. 1998 ; ([Borås] : 288 s. : ill. :
ISBN: 91-47-04817-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Att känna rörelse : en danspedagogisk metod
Sjöstedt-Edelholm Elisabet, Wigert Anne
Stockholm : Carlsson : 2005 : 86 s. :
ISBN: 91-7203-679-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Annerstedt, Claes (2000). Kropp, idrott och hälsa. Dåtid, nutid och framtid. Idrott, historia och samhälle, 4, 10-26.
Carlsson Elisabeth
Friluftsmat
Stockholm : Friluftsfrämjandet : 1981 : 51, [1] s. :
Läsanvisning: Beställes från Friluftsfrämjandet. Tel 0150/10325
Johansson Ulla
Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost.
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 309 s. : ill. :
ISBN: 91-44-04198-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Svenska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
4. uppl. : [Uppsala] : Livsmedelsverket : 2005 : 20 s. :
ISBN: 91-7714-171-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Uppladdningen : guiden till hur du ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi
6., rev. uppl. : Järna : Cerealia AB : cop. 2000 : 51 s. :
Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter och facktidningar tillkommer.
Friluftsmat
Forssell Anita, Forssell Mattias
2. uppl. : Stockholm : Prisma i samarbete med Svenska turistfören. : 2002 : 69, [2] s. :
ISBN: 91-518-3919-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Statens livsmedelsverk: Vår Föda (6 nr/år).