"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Rymdfysik. Lärarfortbildning, 15 hp

Engelskt namn: Space Physics

Denna kursplan gäller: 2010-12-13 och tillsvidare

Kurskod: 6FY007

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2010-12-08

Innehåll

Kursen omfattar tre moment: Moment 1, teoridel; 5 hp: Rymdfysikforskning i Sverige, forskning i tyngdlöshet, rymdmiljön kring jorden, norrskensfysik, introduktion till bemannad rymdfart, människokroppen i rymden, obemannad utforskning av solsystemet. Moment 2, laborationsdel; 5 hp: Delmomentet utgörs av en laborationskurs med ett antal obligatoriska inlämningsuppgifter. Moment 3, projektdel; 5 hp: Delmomentet utgörs av ett projektarbete som redovisas muntligt och skriftligt. Kursen inkluderar också studiebesök i Umeå och Kiruna och genomgång av utbudet av rymdrelaterat utbildningsmaterial.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: • redogöra för rymdverksamheten i Sverige, • förklara hur man utforskar vårt solsystem och beskriva några viktiga mätmetoder som används på forskningssatelliter, • presentera olika rymdtransportsystem, • genomför enkla beräkningar på raket- och satellitbanor, • förklara hur människokroppen påverkas av att vara i rymden, • diskutera tekniska krav för att skicka människor ut i rymden och förklara vilken utmaningar som finns när det gäller att genomföra långa resor i rymden, • använda rymdrelaterade aktiviteter i sin egen utbildning på ett naturligt sätt som passar skolans kursplaner.

Behörighetskrav

Univ: Lärarexamen eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med laborationer, grupp- och projektarbeten. Laborationerna är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen på Moment 1, teoridel sker genom skriftliga och muntliga redovisningar/rapporter. På redovisningarna/rapporterna sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Kunskapsredovisningen på Moment 2, laborationsdel sker genom skriftliga och muntliga redovisningar/rapporter. På redovisningarna/rapporterna sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Kunskapsredovisningen på Moment 3, projektdel sker genom skriftliga och muntliga redovisningar/rapporter. På redovisningarna/rapporterna sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla tre moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för att erhålla högre betyg. Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 50

Litteratur som är nödvändigt för kursens genomförande, bestäms i samråd mellan studerande och examinator. Laborationsinstruktioner.