Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för fysik
Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2007-04-19
Reviderad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2008-02-14
Innehåll
Kursen inleds med en översikt över de varierande storlekar, från hela universum till de minsta byggstenarna, som ingår i studiet av universums och livets utveckling. En översikt över tidsepokerna i universums, jordens och livets utveckling ingår. Big bang-modellen för universums utveckling, stjärnors och planetsystemets uppkomst och utveckling presenteras. Vidare behandlas de stora omvälvningar som vårt jordklot genomgått sedan det bildades och aktuella och framtida förändringar diskuteras. Den naturvetenskapliga synen på livets uppkomst presenteras och organismernas utveckling från de allra enklaste till de mer komplexa studeras.
Hur naturvetenskapen kommit fram till sin bild av universums, jordens och livets utveckling undersöks och hur dessa uppfattningar kan mötas i skolans undervisning diskuteras.
I kursen ingår ett fördjupningsarbete omfattande tre högskolepoäng. Fördjupningsarbetet inleds med information om och övning i litteratursökning.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande
- kunna beskriva den bild av universums, jordens och livets utveckling som ges av dagens naturvetenskap,
- kunna beskriva de tidsrymder och de rumsliga avstånd som universums och livets utveckling omfattar,
- kunna redogöra för olika uppfattningar om relationen mellan tro och vetenskap, t ex skillnaden mellan skapelsetro och evolution,
- ha utvecklat sin förmåga att ge svar och förklaringar till barns och ungdomars frågor om livet och kosmos som är anpassade efter barnens ålder och mognad,
- ha utvecklat sin förmåga att självständigt söka efter information och presentera denna såväl skriftligt som muntligt.
Behörighetskrav
Univ: Minst 30 hp inom det allmänna utbildningsområdet eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, seminarier och laborationer samt handledning i anslutning till fördjupningsarbetet. Laborationer och seminarier är obligatoriska.
Examination
Den studerandes kunskaper och färdigheter prövas i muntlig och/eller skriftlig form. Bedömningen sker dels genom skriftliga och muntliga redovisningar under kursen och dels genom en vetenskaplig rapport av fördjupningsarbetet som diskuteras vid ett seminarium i slutet av kursen. På redovisningen av fördjupningsarbetet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På övriga skriftliga och muntliga redovisningar sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga muntliga och skriftliga redovisningar är godkända. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov. Studerande som underkänts två gånger i prov har rätt att hos Fakultetsnämnden för lärarutbildning begära att annan lärare utses som examinator.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av delar av kurs behandlas av den betygsättande läraren. När det gäller tillgodoräknande av hel kurs beslutas detta av Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Ansökan om tillgodoräknande av hel kurs görs på särskild blankett som finns tillgänglig på www.umu.se/blankett/SA .