"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kommunicera fysik B, 7,5 hp

Engelskt namn: School-Based Studies, Communicating Physics

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 6FY001

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildnikng, 2007-04-19

Innehåll

I kursen studeras undersökningar om elevers intresse för och attityder till fysik. Elevers syn på fysik diskuteras i anknytning till vad fysik är som vetenskapligt ämne och som skolämne. Den studerande ska utveckla sin förmåga att göra fysiken begriplig och intressant genom att använda olika arbetssätt och kommunikationsformer samt anknyta till elevernas intressen. Kursen behandlar dessutom olika former av utvärdering av elevers kunskaper bl.a. prov, provkonstruktion, bedömning och betygsättning.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande - kunna beskriva elevers intresse och attityder till fysik utifrån vetenskapliga undersökningar, - kunna utforma och genomföra undervisning med olika former av elevaktiva och kommunikativa arbetssätt, - kunna kritiskt granska och värdera sin undervisning med speciell hänsyn till förekomst av kommunikation, elevaktivitet och elevengagemang, - kunna, på ett varierat och systematiskt sätt, utvärdera elevers kunskaper i fysik.

Behörighetskrav

Univ: Minst 30 hp fysik. Kursen Försök med fysik B (6FY000) eller motsvarande ska vara genomförd.

Undervisningens upplägg

Kursen är till största delen förlagd till en grund- eller gymnasieskola. Kursen introduceras och avslutas på universitetet. Fyra veckor är skolförlagda. Den verksamhetsförlagda delen består av att ta del av lärares arbete vad gäller planering, undervisning, utvärderin och övrigt arbete. Studierna vid universitetet består av föreläsningar, litteraturstudier och seminarier.

Examination

Den studerandes kunskaper prövas i muntliga, skriftliga och praktiska övningar. Vid betygssättning används något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att kunna analysera och värdera kursens begrepp och teorier samt sin egen undervisning, såväl ur ämnes- som didaktiskt perspektiv. Student som underkänts har rätt till förnyad examination. Den studerande har rätt att examineras två år efter förstagångsregistrering på kursen. Studerande som underkänts två gånger har rätt att hos Fakultetsnämnden för lärarutbildning begära att annan lärare utses som examinator. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Blankett finns på www.umu.se/blankett/SA

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 4

Artikelkompendium

Sjöberg S
Naturvetenskap som allmänbildning
Lund : Studentlitteratur : 2000 :

Strömdahl H
Kommunicera naturvetenskap i skolan
Lund : Studentlitteratur : 2002 : kap 1, 3-4 och 6-12 :