"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Franska II för ämneslärare, 30 hp

Engelskt namn: French for the Secondary and Upper Secondary School Levels, Course 2

Denna kursplan gäller: 2017-08-28 och tillsvidare

Kurskod: 6FA005

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Franska: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2014-06-24

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för språkstudier, 2017-06-28

Innehåll

I kursen ingår:

  • fortsatta studier av fransk grammatik med fördjupad språkfärdighetsträning i form av översättning och med fokus på språklig korrekthet och medvetenhet om idiomatiskt språkbruk;
  • breddad teoretisk skolning i modern språk- och litteraturvetenskap med inriktning på franska;
  • träning i att inta ett vetenskapligt förhållningssätt såväl vid tolkning av texter som vid egen skriftlig produktion;
  • språkhistoria med inriktning på franska och med didaktiserande inslag;
  • fördjupade studier av kultur- och samhällsyttringar i den fransktalande världen, bl.a. vid utlandsförlagda auskultationer;
  • fördjupad träning i att använda hjälpmedel (t.ex. ordböcker, grammatikor, läromedel och internet);
  • träning i att anlägga olika didaktiska perspektiv på ämnet franska som främmande språk i grundskolan och gymnasieskolan;
  • övning i att planera lektioner på kortare och längre sikt samt relatera detta till skolans styrdokument och till forskningsrön beträffande språkinlärning;
  • träning i att inta en prövande hållning till den pedagogiska utformningen av digitala hjälpmedel inriktade mot fransk språkfärdighetsträning och språkmetodik.
  • träning i att inta en prövande hållning till informationssökning
  • träning i att hantera källor på allmänt vedertaget sätt;

Allsidig språkfärdighetsträning ingår i alla moment.

Kursen består av tre områden som i sin tur är indelade i moment:

Område 1: Fransk språkvetenskap och språkfärdighet, 13 hp
a) Språkhistoria 3 hp
b) Lingvistik 2 hp
c) Fransk grammatik 3 hp
d) Översättning 3 hp
e) Uppsats 2 hp

Område 2: Fransk litteratur och kultur, 12 hp
a) 1800-talets litteratur och litteraturhistoria 6 hp
b) 1900-talsteater och litteraturhistoria 4 hp
c) Nutida franska 2 hp

Område 3: Acquisition et enseignement du français 2, 5 hp
a) Didaktik 3 hp
b) Språkundervisning i ett interkulturellt perspektiv  2 hp

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande

Kunskap och förståelse

  • kunna förstå vetenskaplig terminologi inom ämnesområdet
  • kunna uppvisa kännedom om olika kulturella och språkliga varianter och redovisa detta muntligt och skriftligt;
  • kunna sätta in litterära verk i deras historiska sammanhang;
  • kunna uppvisa allmänna kunskaper om språkhistoria och specifika kunskaper om franskans utveckling från latinet;
  • kunna anlägga olika didaktiska perspektiv på ämnet franska som främmande språk i grundskolan och gymnasieskolan;

Färdighet och förmåga

  • kunna följa och ge instruktioner på svenska och franska;
  • kunna planera lektioner på kortare och längre sikt samt relatera dessa till skolans styrdokument och till forskningsrön beträffande språkinlärning;
  • kunna använda begrepp inom ämnesområdet utifrån ett kontrastivt perspektiv i muntlig och skriftlig produktion;
  • kunna uppvisa en fördjupad och förbättrad språkfärdighet i förhållande till Franska I (el. motsv.) i muntlig och skriftlig produktion;
  • kunna översätta korta texter till svenska och till franska med huvudsakligen korrekt grammatik, syntax och vokabulär;
  • kunna föra ett samtal om ett givet ämne på vårdad franska;
  • kunna uppfatta ett kunskapsinnehåll i talad eller skriven standardfranska och kunna återge detta muntligt och skriftligt;
  • kunna skriva texter med en högre komplexitet i förhållande till Franska I på en vårdad stilnivå och i stort sett korrekt standardfranska;
  • självständigt kunna söka information och hantera källor på allmänt vedertaget sätt;

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna inta en prövande hållning till informationssökning;
  • kunna använda olika inlärningsstrategier och hjälpmedel (t.ex. ordböcker, grammatikor, läromedel, internet) på ett ändamålsenligt sätt;
  • kunna inta en prövande hållning till den pedagogiska utformningen av digitala hjälpmedel, främst sådana inriktade mot fransk språkfärdighetsträning och språkmetodik.

Behörighetskrav

Lägst 22 poäng från Franska I för ämneslärare eller motsvarande, vari Grammatik och vokabulär ska ingå.

Undervisningens upplägg

Flera moment löper parallellt med varandra.
Undervisningen består av föreläsningar, lektioner med gruppövningar, seminarier och individuell handledning. Ej schemalagd tid ägnas åt självstudier.

Tillgång till dator och internetuppkoppling erfordras bland annat för tillgång till ämnets kurswebb och för inlämning av vissa skriftliga uppgifter.

Närvaro är obligatorisk i de moment och delar av moment som inte avslutas med skriftligt prov. Detta innebär att den studerande är skyldig att närvara om ej särskilda skäl för frånvaro föreligger. Vid sådan frånvaro ska den studerande själv kontakta undervisande lärare för instruktioner.
I övrigt preciseras undervisningens uppläggning nedan.

Område 1. Fransk språkvetenskap och språkfärdighet (13 högskolepoäng)
Lektionsundervisning med gruppövningar i språkhistoria; lektionsundervisning och gruppövningar i lingvistik; lektionsundervisning i grammatik och översättning; inlämningsuppgifter i grammatik med uppföljningsarbete;
individuell handledning i uppsatsskrivning.

Område 2. Fransk litteratur och kultur (12 högskolepoäng)
Föreläsningar och lektionsundervisning i 1800-talets litteratur och litteraturhistoria; seminarier i 1900-talets litteratur och litteraturhistoria; lektionsundervisning i nutida franska.

Område 3. Acquisition et enseignement du français 2 (5 högskolepoäng)
Seminarier och redovisande av uppgifter; resa med studiebesök i fransktalande skolor och insamling av material; seminarieövningar före och efter resan.

Examination

Område 1: Fransk språkvetenskap och språkfärdighet, 13 hp
a) Skriftligt prov i språkhistoria (3 hp); b) Schemalagda examinerande seminarier i lingvistik (2 hp); c) Skriftligt prov och inlämningsuppgifter i fransk grammatik (3 hp); d) Skriftligt prov i översättning (3 hp); e)  Redovisning av färdig uppsats (2 hp)

Område 2: Fransk litteratur och kultur, 12 hp
a) Fortlöpande muntlig och skriftlig examination i 1800-talets litteratur och litteraturhistoria (6 hp); b) Fortlöpande muntlig och skriftlig examination i 1900-talsteater och litteraturhistoria (4 hp); c)Schemalagda examinerande seminarier i nutida franska (2hp)

Område 3: Acquisition et enseignement du français, 5 hp
a) Schemalagda examinerande seminarier i didaktik (3 hp); b) Muntlig och skriftlig redovisning av individuellt vald uppgift  i språkundervisning i ett interkulturellt perspektiv (2 hp).

Varje prov bedöms med något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyad prövning för högre betyg. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl godkänd på tillsammans lägst 15 högskolepoäng, vari ska ingå provet i grammatik.

Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. För godkänt betyg på moment som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända. Därvid gäller följande: Om ingen av delexaminationerna görs eller lämnas in, sätts inget betyg på momentet. Om någon av delexaminationerna inte görs eller lämnas in, sätts betyget Underkänd på momentet, även om de delexaminationer som fullgjorts är godkända.

Vid det första omprovstillfället på moment som examineras i flera delar, görs de delar om som inte gjorts eller lämnats in eller som fått underkänt betyg. Vid alla därefter följande omprovstillfället görs alla delar av examinationen på nytt.

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.

Tentamensskrivningar görs vid Umeå universitet, Campus Umeå. Om synnerliga skäl föreligger kan studerande beviljas att skriva på annan ort. Den student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle skriftligen ansöka om detta hos Institutionen för språkstudier.

Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen ej överskrids.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Till alla salstentamina är anmälan via Portalen obligatorisk.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.

I de fall prov eller praktik/VFU inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoräknande.

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 35

Obligatoriska ordböcker för hela kursen

Norstedts franska ordbok : [fransk-svensk, svensk-fransk] : [81000 ord och fraser]
Wahlman Laurell Birgitta, Nygren Håkan
2. uppl. : Stockholm : Norstedts ordbok : 1997 : x, [10], 511, [13], 503, [1], 32 s. :
ISBN: 91-7227-001-2 (inb.) ; 372:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Le nouveau Petit Robert : dictionnaire alphabétique et analogique de la langue franc̜aise
Robert Paul, Rey-Debove Josette, Rey Alain
Nouvelle édition millésime 2008 : Paris : Dictionnaires le Robert : 2007 : xlii, 2837 s. :
ISBN: 978-2-8490-2321-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Område 1. Fransk språkvetenskap och språkfärdighet (13 högskolepoäng)

En valfri grammatikbok av nedanstående är obligatorisk!

Wall Kerstin
Bonniers franska grammatik.
1. uppl. : Stockholm : Bonnier utbildning : 1999 : 336 s. : ill. :
ISBN: 91-622-0893-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Boysen Gerhard
Fransk grammatik
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 514 s. :
ISBN: 91-44-48931-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Fransk universitetsgrammatik
Pedersen John, Vikner Carl, Spang-Hanssen Ebbe
Göteborg : Esselte studium/Akad.-förl. : 1982 : xiii, [1], 432 s. :
ISBN: 91-24-15974-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Walter Henriette
Le français dans tous les sens : grande et petites histoires de notre langue
Paris : Robert Laffont : 2008, c1988 : 445 p. :
ISBN: 978-2-7578-0245-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Material som tillhandahålls av institutionen Institutionen för språkstudier : Obligatorisk

Område 2. Fransk litteratur och kultur (12 högskolepoäng)

1800-talet

Flaubert Gustave
Madame Bovary
Valfri pocketupplaga :
Obligatorisk

de Duras Claire
Ourika
Valfri pocketupplaga :
Obligatorisk

Hugo Victor
Cromwell
Valfri pocketupplaga (med författarens förord) :
Obligatorisk

Sand George
Indiana
Valfri pocketupplaga :
Obligatorisk

Sisask Florence
Poesikompendium. Hämtas på kurswebben.
Institutionen för språkstudier :
Obligatorisk

Zola Emile
Thérèse Raquin
Valfri pocketupplaga :
Obligatorisk

1900-talet

Cixous Hélène
Tambours sur la digue : sous forme de pièce ancienne pour marionnettes jouée par des acteurs
Paris : Théâtre du Soleil : 1999 : 124 s. :
ISBN: 2-905012-11-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ionesco Eugène
Rhinocéros
Valfri pocketupplaga :
Obligatorisk

Sartre Jean-Paul
Les mains sales
Valfri pocketupplaga :
Obligatorisk

Kompendium och övningsmaterial i litteratur. Tillhandahålls av institutionen
Institutionen för språkstudier :
Obligatorisk

Material som tillhandahålls av institutionen Institutionen för språkstudier : Obligatorisk

Område 3. Acquisition et enseignement du français (5 högskolepoäng)

Språkboken. En antologi om språkundervisning och språkinlärning.
Skolverket/Myndigheten för skolutveckling :
http://www.skolutveckling.se/publikationer/sokochbestall/pid/publdbExternal form-submit/true/rp publdbExternalaction/publicationSearch
Obligatorisk

Tornberg Ulrika
Språkdidaktik
4. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 248 s. :
ISBN: 978-91-40-66831-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

STYRDOKUMENT
Kurs- och ämnesplaner samt betygskriterier :
Obligatorisk