"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Undervisning och lärande 2, 7,5 hp

Engelskt namn: Teaching and Learning 2

Denna kursplan gäller: 2017-11-06 och tillsvidare

Kurskod: 6ES084

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Pedagogisk yrkesverksamhet: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2018-03-05

Innehåll

Kursen består i att magisterstudenten under handledning fördjupar sig i en av de dominerande lärandeteorierna inom utbildningsvetenskaplig forskning. Utifrån vald teori granskar den studerande kritiskt ett utvecklingsområde inom den egna undervisningspraktiken och skriver utifrån detta fram en forskningsöversikt inom ett valt intresseområde. I kursen ingår orientering kring och problematisering av samverkande arbetsformer och en uppgift att kollegialt i en så kallad forskningscirkel granska den egna forskningsöversikten. Forskningsöversikten skrivs individuellt och ventileras genom ett oppositionsförfarande vid kursens slut. Kursen riktar sig till erfarna lärare med intresse för att arbeta med skolans utveckling och praktiknära studier. Kursens delar länkas därför till den studerandes egen yrkespraktik.
 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna:
 
Kunskap och förståelse

  • redogöra för sitt val av teoretiskt perspektiv,
  • redogöra för det valde perspektivets koppling till den egna yrkespraktiken,
  • redogöra för några samverkansformer inom FoU i skolan. 

Färdighet och förmåga

  • precisera ett område för kritisk granskning,
  • genomföra litteratursökning utifrån det valda problemområdet,
  • författa en forskningsöversikt utifrån valt problemområde.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska och opponera på en forskningsöversikt i kollegial form,
  • försvara och värdera en forskningsöversikt i kollegial form.

Behörighetskrav

Lärarexamen om minst 180 hp (grundlärar-, ämneslärar-, yrkeslärar-, förskollärar- eller motsvarande äldre examen) samt minst fyra års lärarerfarenhet efter avlagd examen, omfattande minst halvtid, vilket ska styrkas genom intyg.
Dessutom krävs lärarlegitimation vilket ska styrkas genom intyg.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs på 25 procents studietakt för att möjliggöra att kursen kan integreras med yrkespraktiken. Kursen består av föreläsningar, seminarier, workshops och individuella uppgifter samt genomförande och presentation av en rapport. Studieort är Piteå och obligatoriska fysiska träffar förekommer på kursen om inte annat anges. Kursen bedrivs med stöd av informations- och kommunikationsteknik. 

Examination

Kursens förväntade studieresultat examineras i enlighet med nedanstående föreskrifter. Den studerandes kunskaper prövas både muntligt och skriftligt, såväl enskilt som i grupp. Vid betygsättning används något av betygen väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). För betyget väl godkänd läggs vid bedömningen särskild vikt vid att den studerande visar en hög grad av självständighet, medvetenhet och fördjupad förmåga i förhållande till de förväntade studieresultaten. För att få betyget godkänd (G) på kursen krävs att alla examinationer bedömts som godkända (G) För att erhålla väl godkänt (VG) på kursen krävs att de skriftliga examinationerna bedömts som väl godkända (VG).
 
Studerande som underkänts har rätt till förnyad examination. Den studerande har rätt att examineras två år efter förstagångsregistrering på kursen. Studerande som underkänts två gånger har rätt att hos humanistisk fakultet begära att annan lärare utses som examinator.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för estetiska ämnen.
 
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

 



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.