Reviderad av: Prefekten för Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen, 2015-09-09
Innehåll
Kursen består av att producera ett självständigt arbete utifrån magisterkursernas (kurs 1, 2, 3) innehåll med fokus på den modalitet/estetiskt ämne studenten väljer och har som sitt huvudområde/inriktning. En färdig forskningsplan ska finnas vid kursstart. Arbetet kan antingen inkludera en gestaltning som förberetts och genomförts i kurs 3, eller på motsvarande sätt, eller omfatta en skriftlig fördjupning grundad på tidigare förberedelser.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs skall den studerande kunna:
problemformulering och redogöra för ämnes- och vetenskapsteoretisk grund
genomföra val och överväganden av strategi och metod
redogöra för ämnesinnehåll och centrala begrepp
genomföra ett vetenskapligt projekt med hjälp av källor och egna observationer/arbete
genomföra både teoretisk, praktisk och estetisk dokumentation
behärska ett ämnesdidaktiskt perspektiv
analysera, tolka, diskutera och reflektera resultat
behärska sedvanliga kriterier för akademisk text, akribi, god systematik och klar framställningsform
Behörighetskrav
Magisterkurser: Vetenskaplig teori och metod (6ES053) samt Ämnesdidaktik i estetiska ämnen med fördjupningar (6ES054) eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Kursen innehåller enbart handledarträffar. Handledning sker dels under två campusförlagda träffar, dels över nätet. Första handledarträffen sker i grupp. Examination sker med opponent, där ett gestaltande arbete även inkluderar utställning eller annan presentation av gestaltningen.
Examination
Den studerandes kunskaper prövas genom det slutgiltiga arbetet och vid opponering av annan students arbete. Bedömningen grundar sig både på studentens eget arbete, på en genomförd opponering av annan students arbete samt i förekommande fall på det gestaltande arbetet, dess självständighet och hur det interagerar med den skrivna delen. Arbetets syfte och frågeställningar avgör huruvida arbetet har tyngdpunkt i teori eller gestaltning, alltså om tyngdpunkten är i eller om det valda estetiska ämnet.
Vid betygsättning används något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Studerande som underkänts har rätt till förnyad examination. Den studerande har rätt att examineras två år efter förstagångsregistrering på kursen. Studerande som underkänts två gånger har rätt att hos humanistisk fakultet begära att annan lärare utses som examinator.
För betyget Väl godkänd skall den studerandes examinationsarbete tydligt integrera teori och praktik och i förekommande fall även den gestaltande delen. Därutöver ska examinationsarbetet visa på god förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper samt väl hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer. Arbetet skall omfatta en väl formulerad, utvecklad och förankrad didaktisk problematik. Studenten ska genom arbetet, vid slutredovisningen och vid opponering av annan students arbete visa på en god förmåga att kunna mediera och reflektera kring de vetenskapliga, estetiska och didaktiska frågeställningarna till en mottagare.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas efter skriftlig ansökan av kursansvarig vid institutionen för estetiska ämnen. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas efter skriftlig ansökan av humanistisk fakultet. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA
Övriga föreskrifter
Den studerande behöver ha tillgång till Internetuppkopplad dator med cd-läsare och ljudkort för att kunna delta i kursens konferenser, skicka in uppgifter och diskutera vissa frågeställningar. De vanligaste operativsystemen i lärarutbildningen är Windows och Mac OS. Kommunikationsplattformen Cambro/Moodle används i kursen.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.