"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vetenskap och kunskap-grundnivå (VAL,ULV), 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Philosophy of Science and Education

Denna kursplan gäller: 2018-02-19 och tillsvidare

Kurskod: 6DI006

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Pedagogik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Beslutad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-12-17

Reviderad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2018-06-29

Innehåll

Kursen behandlar vetenskap och kunskap i relation till lärande, undervisning och lärarprofession. Olika kunskaps- och vetenskapsteoretiska perspektiv studeras och analyseras. Särskilt uppmärksammas teorier och metoder vanliga inom det utbildningsvetenskapliga kunskapsområdet där såväl kvalitativa som kvantitativa forskningsmetoder presenteras. Vidare behandlas frågan om vetenskap och beprövad erfarenhet som grund för lärares yrkesutövning.
 

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande kunna 

Kunskap och förståelse
redogöra för och jämföra några teorier om kunskap och kunskapsbildning,
beskriva och jämföra några vetenskapsteoretiska perspektiv relevanta för utbildning, undervisning och lärande,

Färdighet och förmåga
planera, genomföra och presentera en avgränsad utbildningsvetenskaplig studie, 

Värderingsförmåga och förhållningssätt
jämföra, värdera och problematisera olika vetenskapliga teori- och metodingångar i relation till valt studieobjekt,
problematisera och diskutera relationen mellan vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och dess betydelse för yrkesutövningen

Behörighetskrav

Kurserna Utbildningens villkor och samhälleliga funktion, 7,5hp; Uppdrag, ledarskap och undervisning, 7,5hp; Undervisning och lärande – läroplansteori och didaktik, 7,5hp eller motsvarande, exempelvis särskild behörighetsprövning enligt SFS 2013:831.
 

Undervisningens upplägg

Vid de universitetsförlagda delarna av kursen bedrivs undervisningen i form av föreläsningar, seminarier och tillämpningsövningar.  På hemorten bedrivs självständiga studier. Dessutom används digitala verktyg och miljöer för att främja lärande, underlätta kommunikation och dokumentation.
 

Examination

Examinationen sker genom muntliga och skriftliga redovisningar av uppgifter under kursen samt med seminarier och kritisk granskning av egna och andras texter. Utöver förväntade studieresultat (FSR) läggs i bedömningen för betyget Väl godkänd särskild vikt vid den studerandes förmåga att på ett självständigt och kritiskt sätt förhålla sig till, analysera och problematisera kursens innehåll.
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov.
 
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och om praktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talat emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid naturvetenskapernas och matematikens didaktik.

 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas vid Umeå universitet. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
För studerande inom VAL- eller ULV-projektet skickas ansökan om tillgodoräknanden till VAL-projektet, Lärarhögskolan, Umeå universitet, se www.umu.se/valprojektet.
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina eller din VAL/ULV-handläggare.

Övriga föreskrifter
Kursen ingår i Utbildningsvetenskaplig kärna. Kursen ges för studenter som antagits i VAL-projektet samt i ULV-projektet. För varje student upprättas en individuell studieplan med utgångspunkt i tidigare studier och lärarerfarenhet. För mer information, se www.umu.se/valprojetet samt www.su.se/ulv
 



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.