"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Genteknik, gen-etik och mikrobiologi L, 6 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Gene Technique, Gen-ethics and Microbiology L

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 6BI015

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-06-18

Innehåll


Kursen behandlar mikroorganismernas biologi med tyngdpunkt på för människans hälsa och ekonomi viktiga aspekter. Vidare behandlas geners byggnad, struktur och funktion samt hur organismer kan modifieras genetiskt. Moderna tekniker såsom kloning, hybridiseringar, DNA-sekvensering, PCR, transformation och ”screening” av genetiskt modifierade organismer, genomstudier samt rutin-tekniker för DNA, RNA och proteinanalys belyses. Hur dessa tekniker kan tillämpas inom jordbruk, skogsbruk och sjukvård beskrivs. Möjligheter, men även risker och etiska aspekter på dessa teknikers tillämpningar diskuteras. Slutligen diskuteras modeller och modelltänkande för att beskriva osynliga processer inom genetik.
 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall studenten kunna:

Förklara geners byggnad, struktur och funktion på ett avancerat sätt.
Översiktligt beskriva modern gen-teknik och dess tillämpningar inom jordbruk, skogsbruk och sjukvård.
Utföra laborationer och uppvisa färdigheter i gentekniska arbetsmetoder.
Redogöra för risker med spridning av genetiskt modifierade organismer, samt användning av produkter som är framställda av genetisk modifierade organismer.
Diskutera etiska aspekter på användandet av genetiskt modifierade organismer på ett ansvarsfullt sätt.
Analysera hur olika modeller och modelltänkande påverkar förståelsen av osynliga processer inom genetik

Behörighetskrav

Univ: 30 hp i biologi varav minst 7,5 hp genetik.

Undervisningens upplägg

Undervisningen omfattar bestämningsövningar, exkursioner, föreläsningar, gruppdiskussioner, laborationer samt en fältkurs.
 

Examination

Formerna för examination varierar med hänsyn till momentens innehåll och uppläggning.
Det första momentet examineras genom skriftlig och/eller muntlig examination. Prov kan ersättas av kontinuerlig kunskapskontroll. Betyg som ges på momentet är underkänd, godkänd och väl godkänd. Det andra momentet examineras genom gruppvis genomförda muntliga redovisning. Betyg som ges på momentet är underkänd och godkänd. Betyg som ges på hel kurs, är underkänd, godkänd och väl godkänd. Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 36

Biology
*Campbell Neil A, Reece Jane B
San Fransisco : Benjamin/Cummings : 2005 : 1231 :
ISBN: 0-321-31532-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst