"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ingenjörens roll i arbetslivet, 7,5 hp

Engelskt namn: Work integrated learning for engineers

Denna kursplan gäller: 2011-02-07 och tillsvidare

Kurskod: 5TN020

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Gemensamt Tekn nat fakultet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2011-02-09

Innehåll

Kursen ger en inblick i verksamheten vid ett företag och vad en ingenjör arbetar med. En kommande yrkeskarriär förbereds genom studier av arbetsmarknaden, byggande av nätverk och skapande av kontaktytor. Projekt baserade på företagens behov genomförs. Kursen är indelad i två moment: 1. Orientering i yrkesliv och arbetsmarknad (3 hp) Momentet omfattar att självständigt planera och genomföra besök vid olika företag, alternativt flera besök på olika avdelningar inom ett företag. Arbetet redovisas muntligt och skriftligt. 2. Projektarbete (4.5 hp) Momentet omfattar genomförandet av ett projekt och baseras på ett formulerat behov från ett företag. Alternativt kan en egen innovationsidé utvecklas i samarbete med en näringslivspart. Arbetet redovisas muntligt och skriftligt i delrapporter och en slutrapport.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: * visa färdighet i att planera, genomföra och avsluta projekt kopplade till näringslivet, * analysera en grupps utveckling och positivt bidra till gruppens utveckling, * konstruktivt bidra till ett projekts måluppfyllelse, * beskriva olika former av företags organisationer, * redogöra för och identifiera ingenjörers yrkesroller i en organisation, * redogöra för entreprenörskap, * beskriva näringslivet i regionen, * redogöra för och underbygga resultat och slutsatser muntligt och skriftligt.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst ett års studier vid en högskoleingenjörs- eller civilingenjörsutbildning.

Examination

De ingående momenten betygssätts med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Under kursens gång examineras kursens olika moment löpande genom muntliga redovisningar och obligatoriska inlämningsuppgifter av prövande karaktär. På inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till teknisk naturvetenskaplig fakultetsnämnd. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledaren för det aktuella programmet.

Litteratur