Kursen omfattar en individuell fördjupningsuppgift inom något av processoperatörsyrkets normala ansvarsområden, och ansluter till den verksamhet som bedrivs vid det företag där examensarbetet genomförs. Examensarbetet kan utföras med inriktning mot kemi, energiteknik, styr- och reglerteknik, underhållsteknik, processteknik, arbetsmiljö, kvalitetsteknik eller logistik. Arbetets frågeställning och avgränsning sker i diskussion med uppdragsgivaren, men måste i förväg godkännas av kursansvarig. Arbetet bedrivs under handledning från såväl företag som från en av universitetet utsedd hemhandledare, och skall redovisas i form av en skriftlig rapport och i form av en muntlig redovisning.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna:
- tillämpa kunskaper inom det valda fördjupningsområdet för att utforma en genomförandeplan,
inkluderande metodval och tidsdisposition,
- genomföra, dokumentera och redovisa en individuell fördjupningsuppgift,
- skriftligt och muntligt redovisa vunna resultat,
- relatera uppnådda praktiska resultat till existerande teorier inom området,
- diskutera och värdera uppnådda resultat med avseende på antaganden och begränsningar, samt
företagsekonomiska förutsättningar.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs dels att samtliga kurser relevanta för fördjupningsuppgiften är godkända, och dels att kurser om minst 90 högskolepoäng på processoperatörsprogrammet har avklarats.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av individuell handledning. En handledare vid universitetet ger, tillsammans med en handledare vid det företag där examensarbetet utförs, stöd vid arbetets planering och genomförande. Den dagliga handledningen ges av personal vid det företag där examensarbetet utförs. En seminariedag anordnas i slutet av kursen där erfarenhetsutbyte studenterna emellan behandlas.
Examination
Examensarbetet redovisas muntligt och i en skriftlig rapport. Rapporten kan skrivas på svenska eller engelska och ska språkligt och stilistiskt vara väl genomarbetad. Betygsgrader på kursen är Underkänd (U) och Godkänd (G).
Student som ej erhåller godkänt betyg vid examinationen har möjlighet att komplettera den skriftliga rapporten och/eller den muntliga redovisningen.
Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Enheten för professionskurser.
Tillgodoräknande prövas individuellt.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.