Kursen innehåller: övningar i att tillämpa de grundläggande matematiska färdigheter som erfordras för fortsatta studier på programmet; övningar i att planera och genomföra enklare experimentella undersökningar, samt att analysera och presentera erhållna resultat; träning i användandet av datorbaserade verktyg för analys och presentation av experimentella data; fysikalisk/kemiska storheter och enheter samt enhetstransformationer; grunder i studieteknik och gruppinteraktion; grunder i projektorganisation och projektmetodik; introduktion till informationssökning. Ett flertal industriella studiebesök för illustration av framtida yrkesroll genomförs.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall studenten kunna - redogöra för processoperatörens yrkesroll, - planera och genomföra en enklare experimentell undersökning, - hantera vissa programvaror för analys och presentation av experimentella data, - presentera resultat och erfarenheter i muntlig och skriftlig form, - visa den matematiska förmåga som erfordras för fortsatta studier inom programmet.
Behörighetskrav
Fysik A, Kemi A, Matematik C. Eller: Fysik 1a/1b1+1b2, Kemi 1, Matematik 3b/3c (områdesbehörighet 8/A8 med ett eller flera undantag)
Undervisningens upplägg
Undervisningen innefattar föreläsningar, räkneövningar, laborationer, datorövningar samt studiebesök.
Examination
I kursen ingår moment där närvaro är obligatorisk, såsom laborationer, muntlig och skriftlig kommunikation, studieteknik, informationssökning samt studiebesök. För att erhålla betyget Godkänd (G) på kursen krävs: - att de obligatoriska momenten bevistats, - att ett skriftligt test av matematisk färdighet är godkänt, - att de skriftliga studiebesöksrapporterna är godkända, - att den skriftliga rapporten av den experimentella undersökningen är godkänd, - att en muntlig presentationsuppgift genomförts och kommenterats.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Den student som önskar tillgodoräkna utbildning som inhämtats via alternativa studier, eller vid annan högskola (svensk eller utländsk) än där man avser att avlägga examen, skall begära att detta prövas. Prövningen görs av programansvarig för aktuell utbildning och handläggningsordningen framgår av utbildningens utbildningsplan.
Litteratur
Giltig från:
2015 vecka 2
Albertson Fredrik Basfärdigheter i algebra : en förberedelse till högskolestudier 2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2003 : 292 s. : ISBN: 91-44-03128-9 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst