"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Produktions- och kvalitetsteknik, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Production and Quality Engineering

Denna kursplan gäller: 2018-01-08 och tillsvidare

Kurskod: 5TF065

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2018-03-29

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2019-03-07

Innehåll

Kursen behandlar: Grundläggande begrepp inom produktions- och kvalitetsområdet, med speciell inriktning mot processindustrin. Industriell logistik, inkluderande processerna i företaget, stordriftfördelar, variabler som påverkar lönsamhet mm. Kvalitet i produktframtagning, produktvård och tillverkning samt hur arbete med ständiga förbättringar kan ske. Certifieringssystem inom kvalitet behandlas översiktligt. Inom avsnittet produktionsekonomi behandlas speciellt företagets organisation, kalkylering samt lönsamhet. Kursen ger en fördjupning inom området Lean Production.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- redogöra för grundläggande begrepp inom produktions- och kvalitetsområdet
- använda rätt terminologi vid beskrivning inom kursens ämnesområde
- beskriva några logistikaktiviteter i en processindustri samt hur de påverkar lönsamheten vid
företaget
- redogöra för hur arbetet med kvalitetsteknik vid produktframtagning, produktvård och tillverkning kan ske på ett effektivt sätt
- redogöra för arbetssättet vid ständiga förbättringar
- beskriva några certifieringssystem inom kvalitetsområdet
- utföra kalkyler av kostnader samt upprätta investeringskalkyler för mindre investeringsprojekt
- redogöra för tankegångar bakom begreppet Lean Production samt kunna använda vissa av dess
verktyg

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt ett års studier på processoperatörsprogrammet, alternativt grundläggande behörighet samt två års yrkeserfarenhet inom processindustri.

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, grupparbeten, lektioner, övningar och laborationer. I kursen ingår 2-3 seminarier, examinerande moment där närvaro är obligatorisk, såsom laborationer, grupparbeten och vissa övningar.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form 6 skriftliga inlämningsuppgifter och 6 muntliga redovisningar, samt ett skriftligt prov i slutet av kursen. I examinationen ingår även en frivillig spetsuppgift i form av en essä.

Varje inlämningsuppgift och muntlig redovisning samt det skriftliga provet bedöms med Underkänd (U) eller Godkänd (G).  För omdömet (G) på inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar krävs att uppgifterna är genomförda med godkänt resultat. För omdömet (G) på det skriftliga provet krävs 100 % av maxpoäng.

På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För betyget (3) på kursen krävs omdömet (G) på samtliga inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar, samt omdömet (G) på det skriftliga provet.

Den som erhållit betyget (3) på kursen erbjuds en frivillig essäuppgift för att kunna prövas för högre betyg. Essäuppgiften bedöms med något av omdömena Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För omdömet (G) krävs att essäuppgiften är genomförd och håller hög kvalitet. För omdömet (VG) krävs att essäuppgiften är genomförd och håller mycket hög kvalitet.

För betyget (4) på kursen krävs omdömet (G) på samtliga inlämningsuppgifter, muntliga redovisningar och det skriftliga provet, samt genomförd essäuppgift med omdömet (G). För betyget (5) på kursen krävs omdömet (G) på samtliga inlämningsuppgifter, muntliga redovisningar och det skriftliga provet, samt genomförd essäuppgift med omdömet (VG).

För studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.