"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Professionell medieproduktion, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-24

Engelskt namn: Professional Media Production

Denna kursplan gäller: 2015-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 5TF043

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medieteknik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-02-14

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-24

Innehåll

Kursen är en projektkurs som genomförs i samarbete med olika typer av företag. Kursen är arbetsplatsförlagd vilket innebär att studenten är placerad på ett etablerat företag som producerar något eller några av medierna tidning, radio, tv eller webb. Den som läser kursen lär sig olika mediers inriktning, syfte, organisation, produktionsflöden liksom de lagar och regler som styr verksamheten. Det ingår också metoder och tekniker för skapande, redigering, arkivering och distribution av medieprodukter, journalistens och teknikerns yrkesroller samt mediernas tekniska historia och framtida utveckling.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- redogöra för organisation och produktionsflöden samt de lagar och regler som styr verksamheten vid olika typer av medieföretag,
- redogöra för de tekniska system som behövs för att producera media i formerna text, video, ljud,
- redogöra för olika faktorer som påverkar ett medieföretags affärsverksamhet,
- redogöra för metoder och tekniker för skapande, redigering, arkivering och distribution av medier,
- redogöra för olika yrkesroller på ett mediaföretag,
- redogöra för mediers tekniska historia och nuvarande syn på den framtida utvecklingen,
- tillämpa medietekniska kunskaper och färdigheter vid genomförandet av ett projekt på ett medieproducerande företag.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Minst 60 hp avklarade kurser inom huvudområdet Medieteknik eller minst två års sammanlagda studier som skall innefatta kurserna Ljud- och videoproduktion, 15 hp (5TF024), Digitala bilder och grafisk produktion, 15 hp (5TF025) samt Produktion av webb och multimedia, 7.5 hp (5TF031) eller Produktion av nyhetsprogram för TV, 7.5 hp (5TF046) eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen är arbetsplatsförlagd och genomförs i samarbete med företag inom medieområdet. Under kursen genomförs ett fristående projekt eller ett projekt som hämtas från en fördefinierad del av företagets dagliga verksamhet. Undervisningen meddelas i form av individuell handledning. En handledare vid institutionen ger stöd vid arbetets planering och genomförande. Kursen skall vara slutförd inom ett år om ingen annan överenskommelse har gjorts. Institutionen har ingen skyldighet att fullfölja handledning av en kurs, som påbörjats längre tid tillbaka än ett år.

Examination

Projektarbetet redovisas i en skriftlig rapport. Rapporten skall språkligt och stilistiskt vara väl genomarbetad. Rapporten kan skrivas antingen på svenska eller på engelska. I rapporter på svenska skall ett särskilt blad med såväl titel/författare som sammanfattning översatt till engelska bifogas. Projektarbetet skall även redovisas muntligt. På rapporten och den muntliga presentationen ges betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). Som betyg på hela kursen används betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). Godkänd (G) erhåller man när både rapporten och den muntliga presentationen är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.