Kursens tar upp avancerade metoder och färdigheter i digital fotografering och bildbearbetning. Under kursen produceras bilder med sådan kvalité att de kan utgöra basen i en professionell fotografisk portfölj, en portfolio. Tekniker för fotografering av olika motiv under varierande ljusförhållanden behandlas och övas. Redigering av bilder med tekniker som panoramastitch, HDR, avancerad skärpning, brusreducering, retusch samt korrigering av objektivfel. Fotografisk estetik samt olika sätt att presentera bilder genomgås.
Kursen består av fyra delar: planering och uppbyggnad av portfolio, kamerateknik, redigeringsteknik samt fotografisk estetik. Kursen vänder sig till studenter som redan behärskar grunderna i fotografering och bildbearbetning.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- handha en digital systemkamera för att ta bilder med hög kvalitet i olika situationer och under varierande ljusförhållanden,
- redigera digitala bilder med målet att få hög estetisk och fotografisk kvalité,
- planera, genomföra och presentera ett fotoprojekt med målet att skapa en fotografisk portfölj,
- tillämpa regler för estetik i det dagliga fotograferandet,
- förklara begrepp som bild och budskap, komposition, bildspråk samt visuell kommunikation.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs Digital fotografering och bildbehandling, 7.5 hp (5EL069) eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Kursen är nätbaserad. All information och redovisning sker via Internet. Kontakten mellan student och handledare sker via e-post och konferenssystem. På hemsidorna ges en genomgång av teorin. Där finns också arbetsuppgifter och lämpliga litteraturanvisningar samt anvisningar för laborationer och övningar.
Examination
Kunskapsredovisningen sker löpande i samband med undervisningen. Kursen innehåller ett antal obligatoriska laborationer/inlämningsuppgifter. Examinationen sker genom skriftliga redovisningar av inlämningsuppgifter och laborationsövningar och genom ett skriftligt prov för högre betyg. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultatet vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Kursen har betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.