Kursen är projektbaserad och avsedd för studenter som är intresserade av att bedriva forskningsprojekt. Projekten har direkt koppling till pågående forskningsverksamhet med inriktning mot fysikaliska/tekniska tillämpningar inom sjukvård. Studentens bidrag i projeket kan ha tyngdpunkt på både det medicinska/vårdande perspektivet och/eller fysikaliska/tekniska frågeställningar.
Kursen är indelad i två moment:
5 hp En teoretisk del som avser övning i muntlig presentation, akademisk publicering samt litteratursökning och referens-hantering. I detta moment ingår vidare en informationsdag om forskarutbildning.
25 hp Ett oberoende forskningsprojekt i en etablerad forskargrupp. Det specifika forskningsprojektet måste godkännas av kursansvarige innan kursen påbörjas. Projekthandledaren måste ha minst doktorsexamen. Projektet ska sammanfattas i ett manuskript enligt normer för relevant vetenskaplig tidskrift. Ett letter to the editor ska bifogas manuskriptet. Studenten ska presentera sitt arbete vid ett 15-minuter långt seminarium.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska den studerande
- kunna aktivt delta som forskare i en forskargrupp.
- känna till hur ett akademiskt forskningsarbete bedrivs.
- kunna publicera ett mindre forskningsprojekt.
- känna till hur man arbetar i utvecklingsprojekt.
- känna till vad forskarutbildning innebär.
Behörighetskrav
Univ: Högskoleutbildning om minst 180 hp varav minst 60 hp inom något av områdena radiofysik, medicinsk teknik eller annan specialitet där medicinsk fysik tillämpas, eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i varierande former. T ex i form av laboratoriearbete, projektarbete, självstudier och lektioner. Undervisningen anpassas till den övergripande målsättningen att studenten ska få möjlighet att delta aktivt i ett forskningsarbete som resulterar i en vetenskaplig publikation.
Undervisningen kan bedrivas vid campus, på distans eller kombinationer av dessa.
Examination
Examination består av skriftlig rapport och muntlig presentation av projektet. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för strålningsvetenskaper. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Ett tillgodoräknande prövas alltid individuellt. I de fall tillgodoräknande är möjligt beslutar kursansvarig om tillgodoräknande efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.