Kursens behandlar avbildande MR-systems (kärnspinnresonans) tekniska uppbyggnad och funktion, pulssekvensernas betydelse för informationsinnehållet i MR-bilden samt övningar i att kvalitetskontrollera och optimera ett avbildande MR-system.
Kursen omfattar huvudprinciperna för bildgivande MR, samt huvudmagnet, flöde, homogenitet, shimning, gradientspolar, gradientfält, RF-systemets uppbyggnad samt principiell konstruktion av sändar- och mottagarspole. Vidare behandlas SR-, SE- , GRE- och IR-pulssekvenser, pulssekvenser för analys av flöde och speciella pulssekvenser för korta avbildningstider med exempel på vanliga kliniska tillämpningar. Slutligen behandlas ultraljud - generering, pulsekometoder och dopplerteknik. I kursen ingår även en obligatorisk laborationsdel.
Kursen omfattar två moment
1. Teoridel, 6 hp
2. Laborationsdel, 1.5 hp
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:
- redogöra för MR-systems mest väsentliga komponenter
- redogöra för olika pulssekvensers betydelse för MR-informationen och utnyttja pulssekvensparametrarnas inverkan för optimering av kontrast och upplösning i MR-bilden
- känna igen och förklara de vanligaste artefakterna i MR samt känna till hur de kan begränsas
- bedöma risker vid MR-undersökningar (projektiler, metallimplantat osv.)
- redogöra för principerna för generering av bilder med hjälp av ultraljud
- redogöra för begränsningar och artefakter inom ultraljudsdiagnostik
Behörighetskrav
Univ: Quantum Physics (5FY047, 6 hp) eller Kvantfysik B (5FY048, 7,5 hp) eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och handledda laborationer. Laborationerna är obligatoriska.
Examination
Examination sker genom skriftlig tentamen på teoridelen samt genom skriftlig redovisning av laborationerna. På en skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomentet ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.