Kursens ger grundläggande kunskaper om strålningsbaserade mät- och analysmetoder inom industrin samt att ge en grund för fortsatta studier inom tillämpad strålningsfysik.
Kursen omfattar en grundläggande beskrivning av strålkällor, joniserande strålnings växelverkan med materia, detektorer och mätsystem samt strålskydd. Vidare behandlas olika avbildande metoder med röntgen och ultraljud, inklusive datorberäknade tvärsnittsbilder. Slutligen behandlas användning av radionuklider för tjockleks- och nivåmätning, spårämnesanalys samt för studier av processflöden. I kursen ingår en obligatorisk laborationsdel.
Kursen omfattar två moment
1. Teoridel, 5 hp
2. Laborationsdel, 2,5 hp
Förväntade studieresultat
Efter godkänd kurs ska den studerande kunna:
- redogöra för strålningsbaserade mät- och analysmetoder inom industrin samt lämpliga strålkällor för dessa metoder
- översiktligt beskriva joniserande strålnings växelverkningsprocesser i materia
- redogöra för strålningsbaserade avbildningsmetoder för oförstörande testning, både joniserande och icke-joniserande
- praktiskt tillämpa strålningsbaserade mät- och analysmetoder lämpliga för industrin
- redogöra för och tillämpa relevanta strålskyddsföreskrifter
Behörighetskrav
Univ: Statistik för tekniska fysiker (5MS007, 6 hp) och Kvantfysik B (5FY047, 6 hp) alternativt Statistik för naturvertare A (5MS006, 7,5 hp) och Kvantfysik B (5FY048, 7,5 hp) eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, räkneövningar och handledda laborationer. Laborationerna är obligatoriska.
Examination
Examination sker genom skriftlig tentamen samt genom skriftlig redovisning av laborationerna. På en skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomentet ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för strålningsvetenskaper. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.