"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fjällsäkerhet - vinter, 1,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Mountain safety - winter

Denna kursplan gäller: 2010-03-22 och tillsvidare

Kurskod: 5ÖÄ015

Högskolepoäng: 1,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-02-08

Innehåll

Kursen omfattar de moment som ingår i vinterdelen enligt Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination av fjälledare. Utbildningsmomenten innefattar snö- och lavinkunskap, iskunskap och bivack och nödbivack under vinterförhållanden.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • Förstå fenomenet lavin, söka och tolka information om lavinrisk och lavinfarlig terräng, • välja säker väg över isbelagda vattendrag och kunna bedöma och vidta rätt åtgärder i samband med tillbud • etablera tillfälligt skydd i vintermiljö under vinterförhållanden.

Behörighetskrav

Fjällsäkerhet 7,5 hp eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och praktiska övningar enligt Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning av fjälledare. De praktiska övningarna är obligatoriska.

Examination

Examination sker genom praktiska övningar där den enskilde studenten får redovisa sina kunskaper under så realistiska förhållanden som möjligt, och genom muntliga redovisningar samt skriftliga inlämningsuppgifter. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla moment är genomförda. Betyg som ges på kursen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). Studerande som underkänts har rätt att genomgå förnyat prov för att få godkänt betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.