Engelskt namn: Rapid prototyping
Denna kursplan gäller: 2024-01-15 och tillsvidare
Kurskod: 5MT053
Högskolepoäng: 3
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Maskinteknik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-03-07
Kursen ger teoretisk och praktisk kunskap i avancerade metoder för design, konstruktion och tillverkning av prototyper. Fokus ligger på handhavande av prototypmaskiner. Kursen inleds med en genomgång av metoder för prototypframtagning och en introduktion av de olika maskinerna. Därefter utför studenterna gruppvis ett projekt för att lära sig att använda olika verktyg för konstruktion och (additiv och avverkande) tillverkning av prototyper, såsom 3D-skrivare, 3D-skanner, laserskärare och precisionsfräs. Projektet handlar om att designa en prototyp genom att skapa en digital 2D/3D-modell och att sedan tillverka en fysisk modell av prototypen. Kursen innehåller också kommunikationsinslag i form av en projektbeskrivningen, en projektplanen, att föra ett skriftligt laborationsprotokoll samt en muntlig redovisning.
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna
* redogöra för olika koncept, processer och verktyg för prototypframtagning
* definiera en produktspecifikation och designa en maskinteknisk produkt
* planera en produktionsprocess för utveckling av en prototyp
* skapa enkla virtuella 2D/3D modeller anpassade för prototypmaskiner genom att använda Computer-Aided-Design (CAD) och 3D-skanning
* tillverka enkla fysiska modeller med hjälp av 3D-skrivare, laserskärare eller precisionsfräs
* dokumentera en arbetsprocess genom att föra ett laborationsprotokoll
* visa färdighet i att muntligt presentera sina laborationsresultat.
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D samt kursen Datorstödd maskinritning, 7.5 hp, eller motsvarande.
Undervisningen bedrivs i form av handledda laborationer där korta introducerande föreläsningar varvas med laborativa uppgifter. Laborationerna är obligatoriska moment i kursen.
Kunskapsredovisningen sker både genom ett skriftligt laborationsprotokoll och en muntlig projektredovisning i slutet av kursen. På alla inlämningsuppgifter och den muntliga redovisningen ges något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). På hela kursen ges något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U).
För att bli godkänd på hela kursen krävs att projektbeskrivningen, projektplanen, laborationsprotokollet och den muntliga redovisningen är godkända.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionen för tillämpat fysik och elektronik.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas individuellt.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.