Kursen inleds med en introduktion till pågående forskning inom området matematisk statistik. Den fortsätter sedan med närmare studier av aktuella forskningsämnen inom detta område. För att förbättra inlärningsprocessen tilldelas studenterna gruppprojekt relaterade till specifika forskningsämnen där de arbetar med forskningsartiklar och reproducerar de statistiska analyserna i dessa. Uppgifterna utvärderas genom skriftliga rapporter och muntliga presentationer, vilket gör det möjligt för studenterna att visa sin förståelse för ämnet och tillämpa sina kunskaper på verkliga data. För varje forskningsämne följs en liknande struktur med en inledande föreläsning, en analys av relevanta artiklar och en tillhörande uppgift att arbeta med.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse
beskriva och motivera den grundläggande strukturen i en vetenskaplig artikel
sammanfatta begrepp och samband inom aktuella forskningsområden inom matematisk statistik
beskriva och förklara aktuella forskningsområden inom matematisk statistik
identifiera grundläggande problem inom de aktuella forskningsområdena inom matematisk statistik
kritiskt diskutera relevanta förutsättningar och utmaningar
Färdighet och förmåga
kritiskt diskutera vetenskapliga artiklar och sammanfatta väsentliga resultat
återupprepa statistiska analyser som presenterats i publicerade vetenskapliga artiklar
presentera planering, genomförande och analys av ett i en forskningsartikel genomfört experiment, i muntlig och skriftlig form
kritiskt bedöma och tolka data samt dra meningsfulla slutsatser
Värderingsförmåga och förhållningssätt
kritiskt tillämpa statistiska metoder på typiska problem inom området matematisk statistik
kritiskt bedöma giltigheten och tillförlitligheten hos statistiska resultat
beskriva och förklara etiska aspekter och hållbarhetsaspekter i statistiska forskningsstudier
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs 90 hp varav minst 15 hp i matematisk statistik på avancerad nivå. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Undervisningen inkluderar föreläsningar, laborationer och handledning av uppgifter. Utöver dessa aktiviteter är individuellt engagemang i kursmaterialet och aktiviteterna absolut nödvändigt för att studenterna ska uppnå ett framgångsrikt resultat.
Examination
Bedömningen av studenternas prestationer sker genom en serie uppgifter, där en uppgift tilldelas för varje diskuterat forskningsämne. För varje uppgift ska studenterna lämna in en skriftlig rapport, och dessutom redovisas en av uppgifterna muntligt. Varje uppgift betygsättas med något av betygen Underkänd (U), Godkänt (G) eller Väl godkänd (VG). På helkurs sätts något av betygen "Godkänd" (G) eller Väl godkänt (VG). För att bli Godkänd (G) hela kursen krävs att samtliga uppgifter är godkända. För betyget Väl godkänt (VG) på hela kursen krävs betyget VG på minst hälften av uppgifterna.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor i matematik och matematisk statistik.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 3
Annat material (tillhandahålles av institutionen) Matematik och Matematisk statistik : Obligatorisk