I kursen behandlas bl.a. multivariat normalfördelning, Hotellings T2-test, multivariat variansanalys (MANOVA), principalkomponentanalys (PCA), faktoranalys, modeller för regressionsanalys med kolinjära förklarande variabler såsom principalkomponent-regressionsanalys (PCR) och PLS, analys av data från försök med upprepade mätningar, diskriminantanalys samt klusteranalys.
Moment 1 (5 hp): Teori och tillämpningar I momentet behandlas multivariata fördelningar med speciell tyngdpunkt på den multivariata normalfördelningen och dess egenskaper. Vidare ingår inferensmetoder avseende väntevärdesvektorer och varians- och korrelationsmatriser, projektionsmetoder samt metoder för klassificering.
Moment 2 (2,5 hp): Multivariat dataanalys med lämplig statistisk programvara. I momentet ingår dataanalys samt skriftlig och muntlig presentation av resultat.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska studenten kunna
härleda och tillämpa multivariata normalfördelningens egenskaper
värdera olika modellers tillämpbarhet och bedöma vilka multivariata analysmetoder som är lämpliga att använda i olika situationer
analysera multivariata datamaterial med de i kursen ingående metoderna
värdera resultaten av en multivariat dataanalys och med vetenskaplig prägel presentera det såväl muntligt som skriftligt
sammanfatta de viktigaste resultaten från en vetenskaplig rapport som behandlar något område inom multivariat dataanalys
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs något av följande alternativ eller motsvarande, minst 15 hp i matematisk statistik eller kurser i statistik omfattande minst 75 hp och i båda fallen en kurs i linjär algebra om minst 7,5 hp och en kurs i grundläggande analys om minst 7,5 hp. Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning.
Examination
Examinationen på moment 1 sker i form av ett eller flera skriftliga prov. Examinationen på moment 2 sker med muntlig och/eller skriftlig redovisning av datorlaborationerna. På skriftligt prov ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På övriga examinationsformer ges endast något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att båda momenten är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är examinerade. Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.