Moment 1 (5 hp): Teori. Momentet behandlar teorin för simulering och datorintensiva statistiska metoder, det vill säga tekniker för att angripa problem som är svåra att lösa analytiskt. Momentet behandlar generering av slumptal från olika fördelningar, integralskattning med feluppskattning, variansreducerande metoder såsom användning av antitetiska variabler och kontrollvariabler, betingning samt importance och stratifierad sampling. Vidare ingår simulering av Poissonprocesser och kösystem. Slutligen behandlas metoder för att konstruera konfidensintervall och utföra hypotesprövning via ickeparametrisk och parametrisk bootstrap, för såväl en- som flerdimensionella data. Moment 2 (2,5 hp): Datorlaborationer. Momentet omfattar tillämpning av datorintensiva statistiska metoder med lämplig programvara.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för och tillämpa de viktigaste metoderna för att generera slumptal från de vanligaste diskreta och kontinuerliga sannolikhetsfördelningarna
genomföra simuleringsstudier samt analysera och värdera uppkomna resultat
tillämpa bootstrapmetoder för att bilda konfidensintervall och testa hypoteser
tillämpa de vanligaste variansreducerande metoderna och göra feluppskattningar för dessa
redovisa resultatet av simuleringsstudier skriftligt
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs något av följande alternativ, eller motsvarande kunskaper: 1) kurser i grundläggande matematisk statistik om minst 15 hp inkluderande en kurs i statistikteori och en grundkurs i programmeringsteknik om minst 7,5 hp, 2) Statistisk programmering (2ST035) och en kurs i grundläggande analys om minst 7,5 hp. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar.
Examination
Kunskapsredovisningen på moment 1 sker i form av skriftlig hemtentamen. Examinationen på moment 2 sker genom skriftlig redovisning av datorlaborationer. På den skriftliga tentamen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänt (4) eller Med beröm godkänt (5). På laborationerna ges endast något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänt (4) eller Med beröm godkänt (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla delar är godkända. Den som erhållit godkänt betyg på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Giltig från:
2013 vecka 3
Ross Sheldon M. Simulation Fifth edition. : 310 p. : ISBN: 978-0-12-415825-2 (hardback) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst