"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Stokastiska processer, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Stochastic Processes

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 5MS029

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematisk statistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Statistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-08-25

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-12-08

Innehåll

Kursen ger en introduktion till teorin för stokastiska processer, särskilt Markovprocesser, och en bas för användning av stokastiska processer som modeller inom ett stort antal tillämpningområden, såsom köteori, Markov Chain Monte Carlo (MCMC), dolda Markovmodeller (HMM) och finansmatematik. I kursen ingår även simulering av sto¬kastiska processer och inferens för modellerna. I kursen behandlas diskreta Markovkedjor och Markovprocesser, Markovegenskapen, Chapman-Kolmogorovs sats och klassificering av Markovprocesser. Vidare definieras begreppen övergångssannolikheter, övergångsintensiteter, framåt- och bakåtekvationer samt stationära och asymptotiska fördelningar. Dessutom studeras konvergens för Markov¬kedjor, födelse-dödsprocesser, absorbtionssannolikhet, absorbtionstid, förnyelse¬teori, martingaler, samt Brownsk rörelse och diffusion. Slutligen ges en introduktion till stokastisk integration och stokastiska differentialekvationer.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna: • redogöra för teorin för stokastiska processer, särskilt Markovprocesser • definiera Markovkedjor i diskret och kontinuerlig tid och klassificera dem med avseende på till¬stånds¬diagram, rekurrens och transiens, tillstånd, periodicitet och irreduci¬bilitet • utföra beräkningar med övergångssannolikheter och övergångsintensiteter • redogöra för existens och entydighet av stationära och asymptotiska fördelningar för Markovkedjor och i förekommande fall beräkna sådana som lösningar till en jämviktsekvation • beräkna absorbtionssannolikheter och förväntad tid till absorbtion för Markov¬kedjor; • ansätta lämplig Markovmodell och utföra lämpliga beräkningar för olika tillämp¬nings-situationer, speciellt vad gäller modellering med födelse-dödsprocesser • redogöra för Markovprocesser med kontinuerligt tillståndsrum, speciellt Brownsk rörelse och diffusionsprocesser, samt kopplingen mellan teorin för Markov¬pro¬cesser och differentialekvationer • beskriva Markov Chain Monte Carlo- (MCMC)-metoden och dolda Markov¬mo¬deller (HMM)

Behörighetskrav

Univ: Sannolikhetsteori 2 (5MS016) eller motsvarande. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga prov. Dessa kan kombineras med andra examinationsformer, exempelvis skriftlig och muntlig redovisning av grupparbeten. På en skriftlig tentamen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Vid övriga former av examination ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan därefter ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 35

Markovprocesser
Rydén Tobias , Lindgren Georg
2. uppl. : Lund : Univ. : 2000 : 161 s. :
Obligatorisk