"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Sakförsäkringsmatematik, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Property Insurance Mathematics

Denna kursplan gäller: 2012-01-16 och tillsvidare

Kurskod: 5MS020

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematisk statistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-25

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-09-21

Innehåll

I kursen introduceras ett antal modeller och problemställningar inom framför allt sakförsäkringsmatematiken. Särskilt fokus ligger på olika modeller för risk och ruin.
Kursen innehåller bl.a. Poissonprocessen och sammansatta Poissonprocesser, Markovkedjemodeller, modeller för antal skador och ersättningsbeloppens storlek samt deras sannolikhetsteoretiska egenskaper. Vidare behandlas den kollektiva riskmodellen, och numeriska metoder för beräkning av fördelningen för det totala ersättningsbeloppet för en portfölj. Kursen är riktad till studenter som vill få kunskaper om de sakförsäkringsmatematiska problem som kan uppstå i försäkringsbranschen.
Moment 1: Teori och tillämpningar (6,5 hp)
Moment 2: datorlaborationer (1 hp):

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
- anpassa lämpliga modeller för försäkringsdata
- redogöra för grundläggande metoder inom sakförsäkringsmatematiken
- utföra försäkringstekniska beräkningar
- tolka, värdera och presentera erhållna resultat

Behörighetskrav

Univ: Sannolikhetsteori 2, 7,5 hp, och Tillförlitlighetsteori och stokastiska processer, 7,5 hp, eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar och lektionsundervisning.

Examination

Examinationen sker i form av ett eller flera skriftliga prov. På skriftliga prov sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomentet ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla delar är godkända. Studerande som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.