Kursen består av två moment.
Moment 1 (5 hp) Teori
I kursen behandlas metoder för att konstruera konfidensintervall och utföra hypotesprövning via ickeparametrisk och parametrisk bootstrap, för såväl en- som tvådimensionella data. Vidare ingår metoder för att icke-parametriskt (och semi-parametriskt) skatta funktionssamband och att konstruera konfidensintervall för dessa. Speciell tonvikt läggs här på kärnskattningar, linjära utjämnare, lokal regressionsanalys, straffad (penalised) regressionsanalys och splines. Slutligen behandlas ickeparametrisk skattning av täthetsfunktioner, speciellt metoder baserade på kärnskattningar och lokala polynom.
Moment 2 (2,5 hp) Datorlaborationer (utförs med något av programpaketen Matlab eller R)
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
- redogöra för och tillämpa bootstrapmetoder för att bilda konfidensintervall och testa hypoteser
- beskriva de vanligaste metoderna för att icke-parametriskt skatta funktionssamband
- skatta funktionssamband med linjära utjämnare, kärnskattningar, lokal regressionsanalys, straffad (penalised) regressionsanalys och splines
- redogöra för och tillämpa ickeparametriska metoder för skattning av täthetsfunktioner
- använda något av programpaketen Matlab eller R för att implementera och tillämpa ovan nämnda icke-parametriska metoder.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs Datorintensiva statistiska metoder 1 (5MS000) 7,5 hp, eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar, lektionsundervisning och laborationshandledning.
Examination
Examinationen på moment 1 sker i form av ett eller flera skriftliga prov. Examinationen på moment 2 sker med muntlig och/eller skriftlig redovisning av datorlaborationerna. På moment 1 ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Moment 2 betygssätts som godkänd eller icke godkänd. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att båda momenten är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är examinerade. Den som erhållit minst betyget godkänt på kursen kan inte examineras för högre betyg.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Giltig från:
2010 vecka 35
Wasserman L All of Nonparametric Statistics Springer : 2010 :