"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tillförlitlighetsteori och stokastiska processer, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Reliability Theory and Stochastic Processes

Denna kursplan gäller: 2012-01-23 och tillsvidare

Kurskod: 5MS012

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematisk statistik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-03-25

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2010-12-13

Innehåll

Kursens mål är att ge den studerande kännedom om grunderna i teorin för stokastiska processer och tillförlitlighetsteori. I kursen studeras livslängdsfördelningar och hur de kan uppskattas utgående från både fullständiga och censurerade stickprov. Livslängden hos system av komponenter eller funktioner studeras både för icke-reparabla och reparabla system. I det första fallet beräknas tillförlitligheten för hela systemet men även olika betydelsemått för komponenterna i systemet. I det senare fallet används teorin för Markovprocesser för att precisera olika livslängds- eller tillförlitlighetsmått. Moment 1: Teori och tillämpningar (6,5 hp) Moment 2: Laborationer med statistisk programvara (1 hp)

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna: - uppskatta livslängdsfördelningar utgående från antingen fullständiga eller censurerade stickprov - använda parametriska och ickeparametriska metoder för att beräkna tillförlitligheten för och MTTF hos system av oberoende komponenter. - beräkna betydelsemått för komponenter och livslängdsmått för system när redundans används. - beräkna både momentan och asymptotisk tillgänglighet för komponenter och system baserad på teorin för Markovprocesser. - beräkna förväntad livslängd hos Markovsystem. - bestämma förväntade asymptotiska resultat hos födelse-döds-processer.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs Statistik för teknologer,7,5 hp (5MS008) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och räkneövningar samt laborationer. Laborationerna är obligatoriska och täcker tillämpade delar av kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels i form av skriftliga prov, dels i form av skriftlig och muntlig redovisning av laborationer. På skriftlig tentamen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmoment ges endast något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) och Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan därefter ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för matematik och matematisk statistik. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.