Kursen genomförs som ett självständigt forskningsprojekt eller en undersökning inom eller utanför universitetet. Inom kursen får studenten tillämpa sina kunskaper och färdigheter på molekylärbiologiska problemställningar.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
visa på väsentlig fördjupning och breddning av sina kunskaper inom det molekylärbiologiska området,
inhämta information från såväl översiktsartiklar som vetenskapliga originalartiklar
visa förmåga att kritiskt och systematiskt tillämpa teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter för att självständigt lösa vetenskapliga problem
uppvisa färdigheter i experimentdesign och metodval
demonstrera förmåga att kritiskt analysera och systematiskt utvärdera egna genererade experimentella resultat och jämföra dem med dem från annan forskning
identifiera kunskapsluckor samt formulera möjliga uppföljande experiment för att fylla dessa
visa förmåga att analysera och diskutera etiska problemställningar inom det aktuella molekylärbiologiska forskningsområdet
demonstrera förmåga att reflektera över de egna genererade experimentella resultatens möjliga påverkan på samhället
självständigt redovisa resultatet från projektet muntligen på engelska för olika grupper
utföra ett självständigt arbete vars omfång och nivå motsvarar kursens omfattning
redovisa arbetet i en skriftlig rapport på engelska
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 180 högskolepoäng, inkluderande: 60 hp inom biovetenskap (inkluderande genetik, mikrobiologi, cellbiologi, molekylärbiologi, zoofysiologi och växtbiologi) varav minst 7,5 hp genetik och 7,5 hp mikrobiologi; 30 hp kemi varav minst 7,5 hp biokemi, dokumenterad färdighet i experimentellt arbete omfattande minst 30 hp; samt baskurser på avancerad nivå om minst 30 hp ingående i Masterprogrammet i Molekylärbiologi; engelska B/6 från gymnasieskolan; eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Kursen inleds med en allmän genomgång av arbetets upplägg och examination med fokus på förväntade studieresultat och vetenskaplig rapportering. Examensarbetet utförs under handledning och ska omfatta en fördjupningsuppgift som har koppling till den verksamhet som bedrivs vid en forskningsinstitution, en offentlig förvaltning eller ett företag. Examensarbete inom universitetet handleds av lärare på berörd forskningsinstitution. För de som utför examensarbetet utanför universitetet skall det finnas dels en handledare inom universitetet samt dels en vid arbetsplatsen. För dessa studenter gäller även att de ska ges möjlighet att delta i det dagliga arbetet vid arbetsplatsen. Examensarbetet presenteras i en skriftlig rapport samt vid en offentlig posterpresentation alternativt i form av ett seminarium.
Examination
För godkänd kurs måste: - alla praktiska och teoretiska aktiviteter kopplade till att utföra oberoende experimentell verksamhet inom forskningsprojektet och som leder till en framgångsrik integration i värdforskargruppen vara godkända (av handledaren) - individuell muntlig presentation på engelska, i form av en vetenskaplig poster eller forskningsseminarium vara godkänd (av handledare och examinator) - individuell skriftlig rapport på engelska, i form av en vetenskaplig forskningsartikel vara godkänd (först av handledaren och därefter av examinator) För kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller underkänd (U).
Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande som har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, utan godkänt resultat, rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det, för att bestämma betyget vid förnyat prov (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till biträdande prefekt för institutionen för molekylärbiologi. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
Tillgodoräknande Den studerande har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap).
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.