Kursen genomförs som ett självständigt forskningsprojekt eller en undersökning inom eller utanför universitetet. Inom kursen får studenten tillämpa sina kunskaper och färdigheter på molekylärbiologiska problemställningar.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten: - genom att inhämta kunskap från såväl översiktsartiklar som vetenskapliga originalartiklar, kunna visa på väsentlig fördjupning och breddning av sina kunskaper inom det molekylärbiologiska området - kunna uppvisa färdigheter i experimentdesign och metodval - i den experimentella delen ha fått färdighetsträning och kunna visa på tillämpning av sina kunskaper och färdigheter - kunna kritiskt granska och analysera egna genererade experimentella resultat - kunna kritiskt jämföra de egna genererade experimentella resultaten med dem från annan forskning - kunna självständigt redovisa en större uppgift i den vetenskapliga presentationens form - visa på insikt om de krav som ställs vid lösandet av ett vetenskapligt problem - kunna utföra ett arbete och redovisa en rapport vars omfång motsvarar kursens omfattning.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk utbildning, inkluderande: 60 hp inom biovetenskap (inkluderande genetik, mikrobiologi, cellbiologi, molekylärbiologi, zoofysiologi och växtbiologi) varav minst 7,5 hp genetik och 7,5 hp mikrobiologi; 30 hp kemi varav minst 7,5 hp biokemi, dokumenterad färdighet i experimentellt arbete omfattande minst 30 hp; baskurser på avancerad nivå om minst 30 hp ingående i Masterprogrammet i Molekylärbiologi; engelska B/6 från gymnasieskolan; eller motsvarande kunskaper. Vidare krävs intyg från handledare om garanterad studieplats.
Undervisningens upplägg
Kursen inleds med en allmän genomgång av arbetets upplägg och examination med fokus på försväntade studieresultat och vetenskaplig rapportering. Examensarbetet utförs under handledning och ska omfatta en fördjupningsuppgift, som ansluter till den verksamhet som finns på en forskningsinstitution, en offentlig förvaltning eller ett företag. Examensarbete inom universitetet handleds av lärare på berörd forskningsinstitution. För de som gör examensarbetet utanför universitetet finns dels en handledare inom universitetet dels en på arbetsplatsen. För dessa studenter gäller även att de ska ges möjlighet att delta i det dagliga arbetet på arbetsplatsen. Examensarbetet presenteras i en skriftlig rapport samt vid en offentlig posterpresentation alternativt i seminarieform.
Examination
För godkänd kurs krävs att samtliga moment är godkända: - godkänd experimentell uppgift - arbetet har presenterats muntligt vid posterpresentation eller i seminarieform - av handledare och examinator godkänd skriftlig rapport, i form av en vetenskaplig artikel skriven på engelska. Dessutom sker en fortlöpande bedömning under arbetets gång. För kursen ges något av betygen godkänd (G), underkänd (U) eller väl godkänd (VG).
Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i kurs eller del av kurs, rätt att hos prefekt vid institutionen för molekylärbiologi begära att annan examinator utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.