"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Avancerad Molekylärbiologi, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-06-06

Engelskt namn: Advanced Molecular Biology

Denna kursplan gäller: 2014-09-08 och tillsvidare

Kurskod: 5MO080

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-06-25

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-06-06

Innehåll

Kursens mål är att ge en förståelse för den vetenskapliga processen och fokus ligger på kritiskt tänkande, forskningsmetodik, experimentell design och kommunikation inom det molekylärbiologiska forskningsfältet. Forskningsfältet studerar biologiska processer, exempelvis översättning av den genetiska informationen i DNA till RNA och protein, eller reglering av aktiviteten hos makromolekylära komplex. Den ökande kunskapen och teknologiska utvecklingen har gjort att dagens molekylärbiologer kan studera allt mer komplicerade biologiska problem och molekylärbiologisk forskning är en av de viktigaste drivkrafterna bakom bioteknisk utveckling. I denna kurs används företrädesvis vetenskapliga artiklar till att främja studenternas förståelse för den experimentella forskningsprocessen och till att öva både muntlig och skriftlig kommunikation. Deltagarna kommer genom att analysera och utvärdera vetenskapliga begrepp och experimentell design utveckla sin förmåga till kritiskt tänkande samt få en uppfattning om hur tidigare vetenskapliga upptäckter har banat väg för dagens forskning. Studenterna ska också utifrån analys av primära forskningsresultat lära sig att identifiera styrkor och svagheter med ett experiment samt utveckla förmågan att formulera relevanta följdfrågor. Etiska problemställningar med anknytning till vetenskaplig forskning kommer också att belysas.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • visa grundläggande kunskap om forskningsmetodik och den experimentella forskningsprocessen
  • ge exempel på och diskutera etiska problemställningar inom det molekylärbiologiska forskningsområdet samt områdets roll i samhället
  • analysera och kritiskt granska både molekylärbiologisk originallitteratur och primära forskningsresultat
  • identifiera svagheter och styrkor med olika experimentella tillvägagångssätt
  • visa färdighet i både muntlig och skriftlig vetenskaplig kommunikation på engelska

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk utbildning, inkluderande: 60 hp inom biovetenskap (inkluderande genetik, mikrobiologi, cellbiologi, molekylärbiologi, zoofysiologi och växtbiologi) varav minst 7,5 hp i vardera av genetik och mikrobiologi; 30 hp kemi varav minst 7,5 hp biokemi; dokumenterad färdighet i experimentellt arbete omfattande minst 30 hp; engelska B/6 från gymnasieskolan; eller motsvarande kunskaper.

 

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker på engelska och består av föreläsningar, litteraturstudier, gruppdiskussioner av molekylärbiologiska publikationer och frågeställningar, muntliga presentationer, skrivövningar och skriftliga inlämningsuppgifter. Gruppdiskussioner, muntliga presentationer, skrivövningar och inlämningsuppgifter är obligatoriska moment.

Examination

Examination sker fortlöpande under kursen och slutbetygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG) baseras på de obligatoriska momenten. På de skriftliga uppgifterna ges något av betygen U, G och VG och övriga obligatoriska moment graderas med U eller G. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och för slutbetyget VG krävs att detta betyg erhållits på de skriftliga uppgifterna. Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyad examinering för att få godkänt betyg. Den som godkänts får ej undergå förnyad examinering för högre betyg.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Ansökan om tillgodoräknande skickas till studentcentrum Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.