"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Genetik II, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-06-06

Engelskt namn: Genetics II

Denna kursplan gäller: 2014-09-08 och tillsvidare

Kurskod: 5MO079

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-09-24

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-06-06

Innehåll

Kursen innehåller två delar:

1. Teoridel: Kursen behandlar genetisk teori, metodik och analys. Kursens huvudområde är genetiska principer och de bakomliggande mekanismerna på molekylär nivå samt på cell-, organism- och populationsnivå. I teoridelen presenteras arvsmassans organisation och evolution, utvecklingsgenetiska principer, epigenetik, arv och miljö, human genetik och populationsgenetik. Efter varje teorimoment (i form av föreläsningar) genomförs en lärarledd diskussion som syftar till att knyta samman dessa delar i ett valt biologiskt sammanhang. I teoridelen ingår även räkneövningar där genetisk analys tränas. Kursen syftar till att ge studenterna en övergripande förståelse för arvsmassans organisation och hur genetiska förändringar på molekylär nivå kan påverka biologiska processer samt hur dessa förändringar påverkar organismen, populationen och i förlängningen även evolutionen. Kursen innehåller även problemlösning i form av genetisk analys samt träning i att läsa, förstå och presentera original artiklar inom området.

2. Laborationsdel: Laborationskursen ger träning i genetisk försöksplanering och analys av data.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för generella principer och begrepp inom transmissionsgenetik.
  • visa kunskap om hur förändringar på molekylär nivå kan påverka biologiska processer samt hur dessa förändringar påverkar organismen, populationen och i förlängningen även evolutionen.
  • planera genetiska försök/experiment och analysera erhållna resultat
  • kritiskt granska och diskutera vetenskaplig genetiskt originallitteratur
  • visa färdighet i både muntlig och skriftlig vetenskaplig presentation.

Behörighetskrav

Avklarade kurser om minst 45 hp biologi inkluderande klassisk genetik, cellbiologi, molekylärbiologi och fysiologi. Avklarade kurser i kemi om minst 15 hp. Dokumenterad färdighet i experimentellt arbete omfattande minst 5 hp. Engelska A från gymnasieskolan. Eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker på engelska. Kursen består av föreläsningar följt av lärarledda obligatoriska diskussioner, laborationer, workshops, litteraturstudier samt diskussion av genetiska frågeställningar och vetenskaplig originallitteratur. Laborationer, workshops, diskussion av genetiska frågeställningar och vetenskaplig originallitteratur, samt lärarledda diskussioner efter de olika teorimomenten är obligatoriska. Stor vikt läggs på ett studerandeaktivt arbetssätt med eget ansvarstagande och kunskapssökande. Vid eventuell frånvaro från obligatoriskt undervisningstillfälle beslutar examinator om ersättningsuppgift eller om studenten ska göra om momentet vid ett senare tillfälle.

Examination

Teorimomentet avslutas med tentamen på vilken ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På övriga obligatoriska moment ges något av betygen godkänd (G) eller underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. Betyg som ges på hela kursen är underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd (väl godkänd) på kursen krävs att studenten lämnar individuella skriftliga uppgifter inom angiven tid och att arbeten är redovisad enligt föreskrivna ramar. Vidare krävs ett aktiv deltagande i redovisningar och diskussioner. Med aktivt deltagande menas att studenten bidrar med egna inlägg, reflektioner och frågor, samt att studenten försöker svara på frågor ställda till studenten eller gruppen.
Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyad examinering för att få godkänt betyg. Den som godkänts får ej undergå förnyad examinering för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs har rätt att, efter skriftlig begäran till studierektor/prefekt på Institutionen för Molekylärbiologi, få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det

Tillgodoräknande

Ett tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Prövning om tidigare utbildning eller verksamhet kan tillgodoräknas beslutas av respektive programansvarig i samråd med kursansvarig institution.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.