"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Neurobiologi, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Neurobiology

Denna kursplan gäller: 2012-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 5MO078

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Molekylärbiologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-08-30

Innehåll

Kursen ger studenten fördjupande kunskaper om hur nervsystemet är organiserat och hur det fungerar för att förändra fysiologiska tillstånd hos nervcellskretsar vilket i sin tur ligger bakom uppkomsten av beteende. Nervsystemet belyses på molekylär, cellulär, system och beteende-nivåer. Kursen ger även en inblick i hur experimentella metoder inom genetik, molekylärbiologi, cellbiologi, elektrofysiologi, grundläggande informationskodning och beteendebiologi används för att analysera olika neurobiologiska frågeställningar.

Kursen omfattar följande aspekter: grundläggande neuroanatomi med exemplifiering genom djurserien, nervcellens specialisering och funktion på molekylär och cellulär nivå, neural kretsbildning, neuronal kommunikation, aktivitet-beroende förändringar av synapser, sensoriska system inkl. grundläggande kodning och bearbetning av sensorisk information samt motorisk kontroll.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Redogöra för grundläggande organisation samt övergripande funktioner av centrala nervsystemet (CNS), och det perifera nervsystemet (PNS) hos däggdjur.

- Redogöra för övergripande nervsystemsorganisation hos några utvalda typdjur inkl. evertebrater.

- Använda kunskap om enskilda nervcellers generella elektrokemiska egenskaper för att förutsäga typrespons på stimuli och vilka principiella cellulära förändringar stimulering kan ge upphov till.

- visa kunskap om hur fysikalisk och kemisk stimulering registreras av de olika primära sensoriska celler som tillhör vertebraters huvudsakliga sinnessystem. Kunna ge exempel på neuronala kodningsmekanismer.

- Förklara elementär central neuronal kontroll av rörelseapparaten hos däggdjur.

- Praktiskt tillämpa experimentell färdighet på neurobiologiska frågeställningar.

- Skriftligen kunna redovisa erhållna resultat enligt ett vetenskapligt format.

Behörighetskrav

Biologi: 45 hp biologi inkluderande klassisk genetik, cellbiologi, molekylärbiologi och fysiologi; Kemi: 30 hp, varav minst 7,5 hp biokemi. Dokumenterad färdighet i experimentellt arbete omfattande minst 5 hp. Engelska A från gymnasieskolan. Eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker på engelska men kan till del ske på svenska om samtliga kursdeltagare föredrar detta. Undervisningen kan innefatta föreläsningar, grupparbeten, presentationer, demonstrationer och laborationer. Samtliga laborationer, grupparbeten, presentationer och demonstrationer är obligatoriska.

Nervsystemets och nervcellens funktion demonstreras i de flesta fall med evertebrater, datorsimuleringar och museimaterial. Analys av slaktmaterial genomförs i mån av tillgänglighet.

Examination

Teorimomentet avslutas med tentamen på vilken ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På laborationerna ges något av betygen godkänd (G) eller underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. Betyg som ges på hela kursen är underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos studierektor/prefekt för Institutionen för molekylärbiologi begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande
Prövning om tidigare utbildning eller verksamhet kan tillgodoräknas beslutas av respektive programansvarig i samråd med kursansvarig institution.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.