I kursen ges en översikt av immunsystemet och grundläggande koncept inom immunologi. Antikroppar, deras kemiska och biologiska egenskaper behandlas detaljerat. Immunkemiska tekniker, inklusive bl.a. immunodiffusion, ELISA, RIA, kopplings och konjugeringsmekanismer, flödescytometri, immunhistokemi, hybridom-framställning, och rekombinanta antikroppar kommer att diskuteras. Ett flertal laborationer med immunkemiska tekniker ingår.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för grundläggande koncept inom immunologi.
- förstå uppbyggnaden av antikroppar samt de underliggande genetiska mekanismer som ger upphov till dessa.
-sammanfatta funktionen av antikroppar och medverkande celler och molekyler under ett immunsvar.
- redogöra för ett flertal immunkemiska tekniker och kunna redogöra för deras teoretiska bakgrund samt möjliga applikationer.
- planera, utföra och analysera experiment som söker svar på olika immunologiska frågeställningar.
- visa praktisk färdighet vid utförande av olika immunkemiska tekniker.
Behörighetskrav
Kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng i något av ämnena biomedicin, medicin, odontologi, molekylärbiologi, bioteknik, biokemi, biomedicinsk laboratorievetenskap eller motsvarande utländsk examen. Eller, avklarade kurser om minst 60 hp inom biovetenskapsområdet och sammanlagt minst 45 hp inom områdena genetik, mikrobiologi, växt- och zoofysiologi samt cell-och molekylärbiologi. Avklarade kurser i kemi om minst 45 hp, varav minst 7,5 hp biokemi. Dokumenterad färdighet i experimentellt arbete omfattande minst 30 hp. Engelska B från gymnasieskolan. Eller motsvarande kunskaper
Undervisningens upplägg
Kursen består av föreläsningar, laborationer, litteraturstudier, diskussion och presentation av immunkemiska applikationer och vetenskaplig originallitteratur. Laborationer och presentation/diskussion av immunkemiska applikationer är obligatoriska.
Vid eventuell frånvaro från obligatoriskt undervisningstillfälle beslutar examinator om ersättningsuppgift eller om studenten ska göra om momentet vid ett senare tillfälle.
Laborationer: Immunologiska frågeställningar presenteras för studenterna. Därefter skall studenterna självständigt planera det experimentella arbetet för att besvara den aktuella frågeställningen. Efter godkännande av kursassistent genomför och analyserar sedan studenten de planerade experimenten. Resultaten presenteras sedan i form av en vetenskaplig rapport på engelska.
Examination
Teorimomentet avslutas med tentamen. För programstudenter på ingenjörsprogram (T) ges något av betygen underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4) och med beröm godkänd (5). På laborationsdelen ges något av betygen godkänd (G) eller underkänd (U). För att få slutbetyg krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. För slutbetyget 3, 4 eller 5, (för studenter på ingenjörsprogram (T)) krävs att detta betyg erhålls på teorimomentet och G på laboratoriedelen.
För övriga studenter (N) ges betygen VG Väl Godkänd, G Godkänd, U Underkänd på teorimomentet. På laborationsdelen ges något av betygen godkänd (G) eller underkänd (U). För att få slutbetyg krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. För slutbetyget VG krävs att detta betyg erhålls på teorimomentet och G på laboratoriedelen.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 Kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekt/studierektor vid Institutionen för molekylärbiologi.
Tillgodoräknande
Ett tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Ansökan om tillgodoräknande ställs till kansliet för teknik och naturvetenskap. Beslut om tillgodoräknande i viss examen fattas av programansvarig. Se vidare Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.